Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

интересни факти

интересни факти

Мнениеот Mathemagician » 07 Яну 2011, 20:59

Четох в книгата на ДАН БРАУН "The Da Vinci Code" и попаднах в един доста интересен факт за Числото PHI (ФИ), not PI.
..."Langdon replied: 1.618, Measure the distance from your shoulder to your fingertips, and then divide it by the distance from your elbow to your fingertips. PHI again. Another? Hip to floor divided by knee to floor. PHI again, measure the distance from the tip of your head to the floor. Then divide that by the distance from your belly button to the floor, PHI again.."
Измерете разстоянието от рамото ви до върха на пръстите ви и го разделете на разстоянието от лакътя ви до върха на пръстите ви и ще получите числото Фи 1.618. Измерете разстоянието от бедрото до пода и го разделете на растоянието от коляното до пода и пак ще получите числото Фи. Също така ако вземете мярката от върха на главата си до пода и я разделете на разстоянието от пъп на корема до пода пак ще получите числото Фи.
Аз лично не съм го пробвал ама мисля че е вярно, пробвайте го вие и пишете дали е вярно :D
Аватар
Mathemagician
Нов

Рейтинг: 2

Re: интересни факти

Мнениеот allier » 08 Яну 2011, 09:31

Това е едно от най-известните свойства на златното сечение ... Разбира се, не всички тела са пропорционални, но ...
allier
Математиката ми е страст

Рейтинг: 15

Мнениеот amsara » 08 Яну 2011, 15:54

Сега се сетих за казаното от една екскурзоводка в Акропола.Партенонът- храмът , който е построен на най-високото място в Акропола, бил с много елементи, подчинени именно на това отношение фи=1,618. Тогава жената каза, че даже числото фи като буква произлиза от името на някакъв древногръцки скулптор, който е построил там бронзовата статуя на Атина. Явно това златно сечение има много приложения - и в математиката, и в изобразителното изкуство, и в архитектурата и т.н. А пък дали точно нашите тела са със съвършените пропорции и отговарят на това отношение - ами дано. :lol:
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Мнениеот ganka simeonova » 08 Яну 2011, 16:56

фи, от Фидий :)
ganka simeonova

Мнениеот amsara » 08 Яну 2011, 17:06

ganka simeonova написа:фи, от Фидий :)

Да, бях забравила точно името на архитекта. Благодаря. :D
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Мнениеот portokal » 08 Яну 2011, 20:32

интересен е произхода на това число аз лично не знам кой е фидий, но аз съм чувал че това число идва от редицата на Фибоначи 0 1 1 2 3 5 8 .... като разделим някой член на предходния винаги се получава приблизително 1.618 като колкото по голямо число се взима толкова повече отношението се приближава до числото 1.618 а другия коефициент е 0.618 като разделим [tex]a_{n}[/tex] na [tex]a_{n+1}[/tex] това число има широко приложение в икономиката :)
portokal
Фен на форума

Рейтинг: 1

Мнениеот Mathemagician » 09 Яну 2011, 10:32

Да затова се казва най- хубавото число в цялата вселена ;)
Аватар
Mathemagician
Нов

Рейтинг: 2

Назад към Друго