Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Какво е Elementi di Аnalisi Мatematica?

Какво е Elementi di Аnalisi Мatematica?

Мнениеот Dzhangozov » 19 Окт 2011, 11:47

Здравейте! Нов съм тук.
Надявам се да съм направил темата в правилния раздел.
Въпроса ми е следния какво ще рече Elementi di Аnalisi Мatematica на български. Мога да си го преведа от италиански, но не знам точното наименование на предмета на български.
Днеска бях на първа лекция и така се казва предмета. Приеха ме да уча информатика в Катания, Италия. Честно казано след 7-ми клас не бях много на "ти" (дори изобщо) с математиката. Но това няма значение, понеже сега всичко започва отначало. Проблема е, че е на чужд език и искам да си намеря в интернет някакви български учебници и помощни материали, които да ме улеснят в изучаването на предмета на италиански език.
Другите предмети които ще имам през първият семестър са Progammazione (което предполагам в България е - Програмиране), Matematica Discreta и Fondamenti di Informatica.
Ако можете да ми кажете точните наименувания на предметите в България и да ме насочите към учебници и най-вече таблици които мога да използвам и ще са ми полезни.
Благодаря на всички за отделеното време! :)
Аватар
Dzhangozov
Нов

Рейтинг: 0

Re: Какво е Elementi di Аnalisi Мatematica?

Мнениеот Xixibg » 19 Окт 2011, 15:39

Напиши заглавието на 1 вата лекция за да ти кажа каква част от математиката е.Защото така казано може да бъде и "математически анализ" и "теория на аналитичните функции" и "линейна алгебра и аналитична геометрия"............
Горе долу за какво става въпрос?
Progammazione - Програмиране
Matematica Discreta - Дискретна математика (двоични функции,кодиране на информацията.........)
Fondamenti di Informatica - Основи на информатиката

Elementi di Аnalisi Мatematica - това би трябвало да е "елементи на аналитичната математика" или при нас "линейна алгебра и аналитична геометрия" поне според мен , а и това се учи в началните курсове на Висшето образование
Xixibg

Мнениеот grav » 19 Окт 2011, 16:13

Би трябвало да е Елементи на Математическия Анализ.
grav
Математиката ми е страст

Рейтинг: 370

Мнениеот mkmarinov » 20 Окт 2011, 18:39

grav написа:Би трябвало да е Елементи на Математическия Анализ.

Превеждайки и последната дума, "Основи на математическия анализ"
mkmarinov
Математиката ми е страст

Рейтинг: 15

Мнениеот grav » 20 Окт 2011, 22:07

mkmarinov написа:
grav написа:Би трябвало да е Елементи на Математическия Анализ.

Превеждайки и последната дума, "Основи на математическия анализ"

Думата е преведена и елементи не означава основи.
grav
Математиката ми е страст

Мнениеот mkmarinov » 22 Окт 2011, 17:45

grav написа:Думата е преведена и елементи не означава основи.

Я хвани един речник (английско-български, латинско-български или български тълковен) и опитай пак :) .
Малко по-известен пример: "елементарен" означава "основен".
mkmarinov
Математиката ми е страст

Мнениеот grav » 23 Окт 2011, 11:35

Думата "елементи" съществува в българския език. Има две възможности или тя има същия смисъл като думата "основи" или не. Ако няма същия смисъл, тогава правилният превод е "Елементи...", ако има същия смисъл тогава това е един и същи превод. Тогава какъв е смисъла на тази 'дискусия'!!!
grav
Математиката ми е страст

Мнениеот mkmarinov » 23 Окт 2011, 16:58

Тук имаме предмет "Основи на математическият анализ", дори и такива книги! Буквалният превод не винаги е най-точният, колкото и частни случаи да разглеждаш.
mkmarinov
Математиката ми е страст

Мнениеот grav » 23 Окт 2011, 18:04

mkmarinov написа:Тук имаме предмет "Основи на математическият анализ", дори и такива книги! Буквалният превод не винаги е най-точният, колкото и частни случаи да разглеждаш.

Че какво значение има какви предмети имаш ти!!!
grav
Математиката ми е страст

Мнениеот mkmarinov » 23 Окт 2011, 22:28

Къде съм писал, че имам такива предмети? Говорех за България. Използва се и е общоприет израза "основи на математическия анализ".
mkmarinov
Математиката ми е страст

Мнениеот grav » 24 Окт 2011, 12:16

mkmarinov написа:Къде съм писал, че имам такива предмети? Говорех за България. Използва се и е общоприет израза "основи на математическия анализ".

Ми хубаво, какво значение има, че в България има учебници и курсове с това заглавие!!! Все пак искаме превод на нещо, нали? То в Булгария има и такива със заглавие "увод в математичския анализ", "принципи на ..." и т.н.
grav
Математиката ми е страст

Мнениеот Гост » 25 Ное 2023, 03:26

Няма точно наименование на точен предмет на български точно съответстващ на Вашият предмет в Катания. Всякакви книги с ,,Математически анализ" в заглавието им или с ,,Диференциално смятане", ,,Интегрално смятани", ,,Диференциално и интегрално смятане" биха могли да имат някакво сечение с Вашия предмет, който очевидно е даден тук:
https://syllabus.unict.it/insegnamento.php?id=6799
На Ваше мястоаз бих превеждал италианските изрази на български и след това бих търси в интернет обяснението им на български.
Хубав и сравнително кратичък световно известен учебник преведен на български език, но не съвсем елементарен, а и в модерно изложениее е ,,Основи на математическия анализ" на Уолтър Рудин Също има превод и на учебника на Диьодоне. Има и от български автори доста добри учебници в класическо или в по-модерно изложение с не напълно еднакво съдържание на елементи от математическия анализ.
Гост

Назад към Друго