Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

От какво зависят математическите умения?

От какво зависят математическите умения?

Мнениеот Apple » 11 Яну 2012, 21:51

Не съм сигурна какво заглавие да напиша, но това ми се струва пряко свързано с въпроса ми.
Сигурно вече сте се досетили,че и хал хабер си нямам от математика и всъщност много ме е срам да ви задавам толкова глупав въпрос, но какво да се прави не може всички да сме добри в дадена област.А и няма кой друг да попитам.

Никога не съм...Разбирала от математика. Буквално. Не знам как по точно да го обясня - колкото и да запомням неща на теория не мога да вникна в тях и съответно после да ги използвам.
Не разбирам как по-точно се получава така. Не мисля, че съм чак толкова глупава - знам езици, изкарвам прилични оценки, не ме мързи да уча, но в момента не виждам никаква полза от това, защото повтарям учебната година, защото не успях да си взема поправителните изпити по математика. Не е толкова фатално, но малко ме е яд. Започвам да се питам какво не ми е наред. Дори съучениците ми, които не блестят с особени знания по повечето предмети успяват поне една четворка да "вържат" без проблем....А аз просто не мога да разбера за какво става на въпрос.
Не съм в някое елитно училище, където за да изкараш хубава оценка трябва да си чак пък толкова умен и начетен, нито пък учителите са лоши, нито са ме 'нарочили'.Проблемът е в мен.
Ходила съм на консултации и уроци при прекрасни преподаватели, известни точно с това, че обясняват материала по разбираем начин, но винаги след няколко месеца се отказвам - все още нищо не мога да разбера и си казвам, че са пари на вятъра.Отказах се и сама да уча, колкото и да се опитвам нищо не става... :)

Какво не ми е наред? Това означава ли, че съм глупава? Защо, колкото и да уча не мога да разбера толкова елементарни неща?
Някой от вас бил ли е в подобно на моето положение и как се е "преборил" с него?
И въобще, каквото и мнение/съвет да ми дадете вярвам, че ще ми е от полза.

За първи път пиша тук, защото форумът ми се видя доста точно място да задам въпросът си, но не знам дали това е правилният раздел, как ще възприемете подобна тема и дали въобще ще получа някакъв отговор...
Стана малко дълго за толкова кратки и глупави въпроси, за което се извинявам.
И предварително ви благодаря за отговорите. :)
Apple
Нов

Рейтинг: 1

Re: От какво зависят математическите умения?

Мнениеот ptj » 11 Яну 2012, 23:00

Нужен ти е добър преподавател, който да започне всичко отначало и да възстанови всички твои бели полета - ще изисква доста търпение от страна и на двама ви. Иначе "разбирането" на задачите и теорията идва само след много практика. Всички са минали по този път...

П.П. Имаш прекрасна езикова подготовка. Може би е удачно да помислиш за бартер с някой твой симпатичен връстник, разбиращ математика.
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Мнениеот ins- » 11 Яну 2012, 23:21

Кой клас повтаряш и колко време си била на частни уроци?

Аз имах преди време проблеми с математиката. Споменавал съм го неведнъж. Научих умножението в 4-клас (учеше се във 2-ри). Също така - имах пропуски в дробите, делението и не знаех какво означава да се реши едно уравнение, трудни ми бяха и геометрията (за 7 и 8-клас) и системите неравенства, както и задачите с параметри и текстовите задачи.

Преодолях пропуските си с много самостоятелна работа. Интереса ми към математиката дойде след участието ми в една олимпиада. Тук има преподаватели, които могат да дадат по-компетентни мнения от моето и ще е хубаво и те да се изкажат.

За да вземеш изпит не се искат кой знае какви усилия и с повече упоритост би трябвало да се справиш. С няколко задачи, пуснати във форума лесно ще се види какво не знаеш и как можеш да го преодолееш. Но си изминала половината път ... опитваш се да покриеш пропуските си т.е. - ще успееш.
Аватар
ins-
Математик

Рейтинг: 254

Мнениеот amsara » 11 Яну 2012, 23:54

Като четях поста ти и се чудех на нашето образование понякога. :roll: Гарантирано в немалко училища в страната има ученици, които и името не могат да си напишат сигурно без грешка, ама ги бутат яко до завършването.А сега прочитам за човек, който повтаря, въпреки че по другите предмети се справя, че изкарва добри оценки, че не го мързи.Много нечестно ми се струва. :?
А колкото до математиката. Някои несъмнено си имат талант и математическо мислене. Тях ги оставяме. Има и други, които се справят повече от прилично, ама след като внимават в час, упражняват се вкъщи и учителят им е добър.Има и трети, които нищо не разбират и не им пука. Досега си мислех, че при третите вината си е само в тях. Но ти оборваш такъв извод.Явно не те мързи и ти пука, щом пишеш тук. Очевидно се пробваш, но не се получава.Вероятно някъде през годините си изпуснала нишката и сега имаш натрупани пропуски.Кой клас си?
Като бях в седми клас, в класа ни преместиха едно момче, което повтаряше заради две двойки.Едната беше по математика.Пропуските до началото на 7 клас се оказаха преодолими.Госпожата го викаше на консултации, помагаше му, обясняваше му след часовете, стимулираше го да напредва .Той изкара на изпитите след седми клас оценка над 4,50.Значи определено не беше тъп, но беше изпуснал много. Та и при теб сигурно е така. Намери някой да ти помогне, но не да ти изпее теорията, а да ти показва задачи. Вашите не разбират ли от математика?
Пиши примери тук. Отговарям за себе си. Ако знанията ми на деветокласник стигат , за да ти отговарям, ще го направя.Нещо ме кара да мисля, че наистина искаш да промениш нещата. :D
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Мнениеот Xixibg » 12 Яну 2012, 00:37

Математиката е начин на мислене , а не само суха теория.Липсва ти логично мислене и трябва да поработиш в тази насока.Като гледаш задачата си задавай въпроси...Какво е дадено?Защо е дадено?Какво мога да докажа от даденото?Как да използвам намереното?Как да приложа малкото неща който знам?Какво се търси?Какво трябва да намеря за да докажа исканото?Какво общо има между всички неща , които съм намерил?Какво ми липсва за да постигна целта....

Отговорите на подобни въпроси са ключът към решението на всяка задача.И когато след като прочетеш условието започнеш подсъзнателно да си задаваш подобни въпроси нещата полека лека ще се оправят.Тогава ще е необходимо попълване на пропуските и натрупване на допълнителни знания, процес който според твоето описание няма да е непосилен....

И когато ,за теб следните задачи:
[tex]2x+3=0[/tex]
[tex]3y+5=2[/tex]
[tex]ax+b=c[/tex]
[tex]\frac{x}{3}-2=5x[/tex]
започнат да ти се струват еднакви значи всичко е наред
Xixibg

Мнениеот dim » 12 Яну 2012, 10:47

Според мен математическите умения зависят от нагласата. Ако промениш нагласата си няма да имаш проблеми с математиката.

Имала си някакви проблеми в началото и поради обстоятелствата те са се задълбочили и в един момент си влязла в адския филм и се въртиш в затворен кръг, от който няма излизане - позната схема. Аз бях в нея доста дълго време. Нещата се промениха чак в 7-ми клас, когато почнахме да учим геометрия. Незнам защо но реших, че геометрията е нещо отделно от математиката и няма нищо общо с нея. Геометрията почва от нулата - постулати, аксиоми. Всичко се свежда до тях. Тя ме научи да мисля, а не да използвам готови формули. Бързо осъзнах, че това важи за цялата математика.

Мисля че системата, по която се учи математика в училище е крайно неправилна. В началните класове се наизустяват някои работи, които разбираш много по-късно защо са така. За да разбереш някои неща които се учат сигурно в 5-ти клас трябва да знаеш висша математика. Пример: лице на кръг, обем на конус, обем на кълбо и мн. други... По някакъв начин се губи интуитивно-обозримото и зубриш някакви формули и правила, които всъщност не разбираш. Как после да ти е кеф да решаваш задачи?

Вярвам, че си достатъчно умна, за да се справиш отлично с математиката. Просто трябва да промениш отношението към нея и да вярваш повече в себе си.
Аватар
dim
Напреднал

Рейтинг: 9

Мнениеот martosss » 12 Яну 2012, 20:50

Дам, доста от нещата, които прочетох, са верни и за мен. И аз като малък не съм бил блестящ, но още от бебе си спомням, че бях любопитен и се питах "Защо това е така?" и си задавах въпроси, така че въпросите са много важно нещо. Дори и сега ако не мога да реша нещо си задавам въпроси, връщам се назад, чета условието пак.. .боря се...
За мен математиката е като игра - има си правила - теореми, аксиоми, зависимости - и трябва да играеш по правилата...
За да си добра ти трябва (1) да научиш правилата и (2) да знаеш как да ги прилагаш. Разбира се, (2) е трудната част, защото правилата са много и можеш да ги приложиш по най-различни начини. Въпросът е да разбереш къде кое се прилага. Като видиш някоя задача да знаеш по какъв метод се решава(говорим за "стандартните" задачи, които се учат в начално училище и гимназия, а не за олимпиадните, разбира се). Трябват ти усилия, разбира се, но и логика.
Под логика имам предвид, че знаеш кога да приложиш малките стъпки, примерно като видиш 1 от по-горните примерни задачки да знаеш каква е първата стъпка, втората стъпка, в какъв диапазон горе-долу може да е решението.

И пак, понеже не мога да го обясня перфектно, се връщам към началото - не разбираш нещо, задай си въпроси - кое не ми е ясно? Ако си нямаш никаква идея от задачата, запитай се "Откъде да започна?". Какво ми е дадено? Какво се търси? Преди решавал/а ли съм подобни задачи?

Ако стигнеш до нещо неясно - питаш.. дали учител, съученици, или съфорумци, важното е да разбереш ЗАЩО става така, от кое правило произлиза, ако не ти е ясно правилото питай Защо това правило е вярно? и така вървиш напред :)

Добре е също така ако можеш да разделиш задачите на различни типове и научиш как се решава(или как се подхожда) при всеки тип. Не е нужно да назубряш подхода - вярвам, че с малко опит ще го запомниш.

Надявам се да съм бил от помощ, но дори и да не съм, едва ли ще ти навредя, така че успех и ако имаш конкретни въпроси - питай! На мен това ми беше проблемът - че се съмнявах в себе си и не смеех да питам... и в ранните години се пречупих, започнах да задавам въпроси, макар и глупави понякога, но това ме научи. Видях как ми отговарят, каква логика използват за отговора... и постепенно започнах сам да си изяснявам нещата и да си отговарям на въпросите. И въпреки това и до днес понякога задавам въпроси, които на пръв поглед нямат очевиден отговор. Някой път целият клас научава нещо, което учителят/професорът не е обяснил. Друг път отговорът е очевиден и се чувствам глупаво, но в дискусията се ражда истината - по-добре да ти се изяснят нещата веднъж за винаги - все пак затова си в училище - да се учиш. Има една много хубава поговорка - По-добре е да зададеш въпрос и да се чувстваш глупаво за 5 мин, отколкото да останеш глупава за цял живот. :)

Успех и дано да разбереш математиката, колкото и усилия да ти коства, защото дори и да не я използваш в живота си, ще добиеш логическо мислене, което може да ти реши проблеми от много различни сфери.

П.П. Съжалявам за дългия пост, но на този въпрос няма лесен отговор. Дано да си е заслужавало. :)
Аватар
martosss
Напреднал

Рейтинг: 22

Мнениеот drago » 28 Яну 2012, 11:19

Всички съвети дотук са как да постигнеш успехи в изучаването на математиката.
Аз бих ти дал друг съвет- след като не ти е интересна не се занимавай !!!

Виждам, че пишеш интересно и хубаво; насочи се към някои по-хуманитарни дисциплини. Не всичко е математика на този свят. Човек трябва да се старае да прави неща, които са му интересни и му вървят.
Толкова ли не може да научиш някое и друго определение, за да скърпиш една тройка по математика. Пробвай да говориш и се разбереш с даскалката.

Успех!!!
drago
Математик

Рейтинг: 517

Мнениеот Гост » 12 Яну 2017, 14:13

слушайте сега аз съм бакалавър по математика(учител)и имам опит в това ,имал съм голям опит с такива ученици.Решението е да се решават задачи.Решаването му е майката.Другото е ,когато учителя ти обяснява някоя задача и случайно я разбереш продължаваш да слушаш а не да кажеш а разбрах вече няма да слушам.Ако просто не ги разбираш ами много ти късмет.
Гост

Мнениеот optimeon » 22 Фев 2018, 22:13

На някои хора просто им се отдава. А също така ако искаш добри учители и желание.
optimeon
Нов

Рейтинг: 3

Назад към Друго