Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Как би могла да се оправи България?

Как би могла да се оправи България?

Мнениеот ins- » 01 Мар 2010, 01:14

Днес, докато пътувах в автобуса видях група пияни момчета, а отвън - група просяци. Те ме накараха да се замисля. Както повечето хора могат да видят в страната от доста време насам стават меко казано странни неща, закриват се болници, въвеждат се гмо, скапва се образованието, армията, качеството на транспорта и какво ли още не. С една дума "цивилизован геноцид" срещу българите. Повечето хора вероятно се питат "какво трябва да се направи за да се променят нещата?". Аз имам прост отговор на въпроса, тъй като хората се измъчват с икономически лостове, то и отговорът трябва да е подобен. Много е просто - представете си ситуация в която 6-7 милиона данъкоплатци не внесат данъците си в случай, че ситуацията не се подобри. Това не е измислено от мен, а от един човек на име Ганди, вероятно много от вас са го чули. Не призовавам към нищо, защото съм никой. Просто ми е интересно да видя отговорите на хората тук на този въпрос.
Аватар
ins-
Математик

Рейтинг: 250

Re: Как би могла да се оправи България?

Мнениеот Baronov » 01 Мар 2010, 03:03

Как неплащането на данъци би помогнало на икономиката? Не трябва ли тъкмо обратното, да се плащат реалните данъци, да се намали сивата икономика и изобщо да се спре краденето на дребно (и едро) от всички.

Интересно ми е защо казваш, че образованието се скапва. Аз съм съгласен, че е зле, но това е защото нивото на студентите е ниско. Никаква реформа няма да промени това.

Качеството на транспорта не се ли подобрява? Със сигурност не се влошава. Отдавна не съм чакал 1 час 94, но това е може би, защото не ходя на лекции, а и спрях работа. :)

Тая работа със затварянето на болниците според мен е преувеличена. Ако наистина има болници в които има 4-5 пациента и 40 човека персонал, то очевидно те са нерентабилни и трябва да се затворят. Идеалният случай, към който трябва да се стремим е болницата да издържа себе си без помощта на държавата. Когато лекува пациент, болницата получава пари за това. От здравната каса, както е у нас и в Европа или от застрахователните компании, както е в Америка. Тея пари (в идеалния случай) трябва да са достатъчни за издръжка на болницата. Когато болница не може да се издържа се затваря. Това са законите на пазара, без значение дали говорим за болници или за магазини за обувки. Ние явно сме далече от този вариант и държавата издържа всички болници, независимо, че всеки си плаща отделно осигуровка. Докато това продължава, никога няма да е в ред здравната система. За съжаление явно сме бедни и не може да плащаме достатъчно големи осигуровки (или застраховки), за да издържаме сами болниците без помощта на държавата (явно болниците са скъпо удоволствие щом 6-7 млн * 50лв на месец = 350 млн на месец не им стигат). Затова и държавата се опитва да преразпредели парите, които дава допълнително на болниците по възможно най-оптималния начин. Очевидно да се дават каквито и да било пари на болница, която лекува 4-5 човека годишно не е оптимално! За съжаление, опозицията в момента използва цялата тази реформа с популистки цели.

За ГМО наистина ще е глупаво да го разрешат, щом е забранено в Европейския Съюз. Тук отново се шуми много и повечето хора са против без да знаят за какво става въпрос.
Baronov
Фен на форума

Рейтинг: 9

Мнениеот estoyanovvd » 01 Мар 2010, 16:25

Нещата ще се оправят, когато спрете да вярвате на вестници и телевизия! :lol: :lol: :lol: А това, че има пияни деца и просяци, си е в реда на нещата. Ще продължава да ги има и ще стават още повече, ако не се разреши боя на ученици в училище!!! В училищата в Мароко преди тридесетина години имаше щатни биячи!!! :lol: :lol: :lol: Време е и тук да се въведат. С подобряване на дисциплината в час ще се повиши успеваемостта, а от там ще се повиши образоваността, съответно и стандарта на нацията ни. Смешничко звучи, но ако се замислите, ще видите, че има и голяма доза истина. Също така да се въведе смъртното наказание отново и за кражба на държавно имущество и пари да се разстрелва показно на площада!!! Това са само две от спешните мерки, които трябва да се предприемат. Имам и още идеи, но друг път. :twisted: :twisted: :twisted:
Аватар
estoyanovvd
Напреднал

Рейтинг: 5

Мнениеот dim » 01 Мар 2010, 17:22

Аз мисля, че духа на българина е съсипан. Не е основният проблем в икономиката - това е само следствие от деградацията на българските гени. Как 500 години успяхме да запазим духа си, а за 50-100 години станахме от държавата с най-много столетници на глава на населението (след япония) в една от водещите държави по брой на сърдечно съдови заболявани, водим и по повечето познати видеове рак. Високото IQ на българина също вече е мит.
Хранят ни с отровен хляб (мая,бяло брашно, оцветители, стабилизатори), отровно мялко(дори това дето пише БИО е чиста подигравка и лъжа), фалшиво сирене, фалшив кашкавал. Храним се не по-добре от амерриканците, но за сметка на това здравеопазването е много зле.
ГМО по принцип си го ядем, просто не го знаем (http://www.dnes.bg/obshtestvo/2010/02/2 ... m-be.86721). А най-странното е, че икономически ГМО за България е изключително неизгодно. Всъщност както повечето неща е изгодно за шепа хора за сметка на икономиката.
С отровено тяло и ум нищо не можем да направим освен да живеем като овце. Колкото да го мислим и философстваме нищо не можем да направим освен всеки да прави най-доброто както за себе си така и за обществото. Да не сме глупави и наивни и да отстояваме интересите си. Вместо да се вкючваме в тъпи петиции и групи във facebook да излизаме на улицата и да протестираме когато е необходимо. Да черпим вдъхновение от Ботев, Левски, древните български канове, да събудим духа на революцията. Да черпим сили от езическите богове на прабългарите и траките, да съживим Тангра и Орфей.
Аватар
dim
Напреднал

Мнениеот estoyanovvd » 01 Мар 2010, 18:40

Аз, доколкото си спомням, само баба ми правеше питки без мая! За другите храни си прав. За гените на българина какво да кажа. Какви са тези гени дето 500 години пасуват в робство?! Стига с тези измислици - запазили сме българския дух и прочие! По-скоро са ни позволили да го запазим. Само българите се кефехме на Соцробството и не роптаехме. И не ми казвайте, че е имало дисиденти в България. Колкото повече остарявам, толкова повече се отчайвам от гените на българина! Отвращавам май е по-точната дума. Мръсно, долно и крадливо племе! Ето това сме НИЕ!!! :twisted: :twisted: :twisted:
Аватар
estoyanovvd
Напреднал

Мнениеот dim » 01 Мар 2010, 18:47

За маята съм прав. Тя е най-вредноро нещо в хляба. Просто трябва да се прави ралика м/у тази мая, която се са правили нашите прабаби и тази, която сега продават по магазинето. Втората е вредна и неестествена. Ето тук има повече инфо, който се интересува нека чете: http://www.recipemagician.com/polezno/v ... nata-maia/

ПП. Трябва революция
Аватар
dim
Напреднал

Мнениеот SV.SV » 01 Мар 2010, 18:50

estoyanovvd написа:Аз, доколкото си спомням, само баба ми правеше питки без мая! За другите храни си прав. За гените на българина какво да кажа. Какви са тези гени дето 500 години пасуват в робство?! Стига с тези измислици - запазили сме българския дух и прочие! По-скоро са ни позволили да го запазим. Само българите се кефехме на Соцробството и не роптаехме. И не ми казвайте, че е имало дисиденти в България. Колкото повече остарявам, толкова повече се отчайвам от гените на българина! Отвращавам май е по-точната дума. Мръсно, долно и крадливо племе! Ето това сме НИЕ!!! :twisted: :twisted: :twisted:

Това значи ли, че се отвращаваш от себе си, от родителите си, от любимата жена, от детето си?
SV.SV
Нов

Рейтинг: 1

Мнениеот SV.SV » 01 Мар 2010, 19:07

Не се отвращавам и не бих се отвратила от:
1) баща ми, който загубих преди почти 4 години.
2) майка ми, която работи честно ден и нощ, за да ни осигури на мен и сестра ми нормален живот.
3) от бабите и дядовците, които ни посрещат с усмивка.
4) и от бабите, които като отидем винаги са приготвили нещо вкусно :)
5) от приятелите и съучениците ми, с които имам толкова хубави мигове.
Това е моето малко общество, това са хората, които обичам. Те предизвикват у мен едно чувство, наречено Любов, което рефлектира у мен и ме кара да го предавам на останалите хора.
Аз се гордея, че съм Българка !
SV.SV
Нов

Мнениеот martosss » 01 Мар 2010, 19:45

SV.SV написа:Не се отвращавам и не бих се отвратила от:
5) от приятелите и съучениците ми
Еми като гледаш как дискотеките са пълни с твоите приятели, които се напиват и вършат простотии, как в повечето училища тези приятели не учат и само преписват(и то дори в реномираните), как се сбиват и пушат, как не знаят и 1/4 от нещата, които им се преподават в училище. Може и да имаш хубава среда, в която никой да не върши нещо подобно, но когато повечето от приятелите ти са такива, започваш да се замисляш накъде по дяволите отиват нещата. И най-лошото е като видиш простотия у по-старите(не разбирай баби и дядовци, на тях вече им е простено, говоря за хора на 30-40 години, които не знаят какво правят на този свят), като видиш неразбиране или несъдействие за нормални неща. Като включиш телевизора и видиш не истински новини, а някакви псевдо-репортажи за междуособици в пол. елит или пък умотворения от сорта "на баба, която обикаляла света с колело, и откраднали колелото в България". Последното даже е доста показателно за това какви сме ние и от какво трябва да не се гордеем. Ужасно е да гледаш обезлюдени села и как циганските квартали в градовете се увеличават.
А за ГМО на някои места си го пише, просто трябва да четеш... ония ден отивам да купувам сирене и продавачката ми вади някакво от хладилника, скритичко такова... питам я има ли раст. мазнини и тя съвсем невинно тръгна да ми чете съставките, в които на последно място съвсем невинно пишеше, че има... и разбира се си взех от другия магазин, в който няма. Не че това е гаранция, ама то човек трябва да се интересува. Сигурен съм, че и други хора биха си купили от другия магазин, ако знаеха какво съдържа, защото и двете сирена са с еднаква цена. Мисля, че на повечето хора им е ясно, че колбасите са с нездравословни съставки(почти всички) и е въпрос на чест, а и на пари донякъде, да не ядеш от тях, а да се купиш нормални продукти. Същото е със снаксовете и с вафлите при децата - първо трябва да им се предложи нещо също толкова вкусно, но по-здравословно, второ да им се обясни, че това е вредно за тях по такъв начин, че те сами да се откажат от това. За съжаление се убеждавам, че за разлика от мен има доста други хора, които нямат нужната воля да го направят, няма и нужните "други неща", които те да предпочетат и последствията са на лице.

А въвеждането на закони и убиването не би довело до нещо положително, донякъде да - наказания трябва да има за всичко и по-важното - трябва тези наказания да се спазват, но не съвсем, учениците не трябва да ги е страх да ходят на училище, а да се мотивират, така че да ходят с желание. Ако хората започнат да си вършат работата без да крадат и да се чудят кого да измамят(същото важи за учениците и за ученето), нещата биха си потръгнали доста по-добре. Лошото е, че българинът не произвежда достатъчно неща и резултатът е на лице - хората бягат навън, където се прави нещо и има по-голям шанс за по-добър живот.

Ох, цяло съчинение написах, а това дори не е най-основното, доста има да се каже по тази тема.
Аватар
martosss
Напреднал

Рейтинг: 22

Мнениеот estoyanovvd » 01 Мар 2010, 19:52

Не става само със сладки приказки! Хората се мотивират не само от добри чувства, а и от Здрава ръка! За такова пропаднало племе трябва Здрава ръка и здраво дърво!!! Това е!!! Пропаднало в по-голямата си част. Това искам да кажа.
Аватар
estoyanovvd
Напреднал

Мнениеот SV.SV » 01 Мар 2010, 20:06

estoyanovvd написа:Не става само със сладки приказки! Хората се мотивират не само от добри чувства, а и от Здрава ръка! За такова пропаднало племе трябва Здрава ръка и здраво дърво!!! Това е!!! Пропаднало в по-голямата си част. Това искам да кажа.

Moже и да си прав, явно си прав, но това поне за мен не е повод да кажа :"Отвращавам се".
Задай си въпроса: С какво съм допринесъл, за по- добро общество?"
Или може би: : С какво не съм допринесъл".
SV.SV
Нов

Мнениеот estoyanovvd » 01 Мар 2010, 20:13

Този въпрос си го задавам непрекъснато. И смятам, че доста съм допринесъл. И продължавам, но много повече са тези, които рушат. И как може да ме питаш какво съм допринесъл? Не трябва ли първо да ме познаваш?
Аватар
estoyanovvd
Напреднал

Мнениеот SV.SV » 01 Мар 2010, 20:16

Извинявай, не те познавам, просто го зададох инстинктивно. И на себе си го задавам много пъти.
SV.SV
Нов

Мнениеот ins- » 04 Мар 2010, 23:12

Виждам, че темата доста се е развила и е предизвикала много размисли.
Някои хора бъркат страната с държавата. Това са коренно различни понятия.
Исках да кажа, че от доста време насам, не само в новата история на България - страната се управлява некомпетентно.
Чудя се дали е истина, че всеки народ заслужава управниците си.
А това, че има хора в управлението с интереси, различни от личностни облаги - силно ме съмнява.
Лошото е, че се симулира партиен живот и се въртят през годините едни и същи хора и техните близки, още по-лошо е, че след тях идват техните деца.
Важно е да се отбележи, че да се бърка народа с кукли на конци и играчки е много лошо, по-подходяща ми се струва асоциацията с вулкан, който би могъл да изригне.
А няма нищо по-лесно от свалянето на което и да е правителство, нека да поразсъждаваме - как се демотивират учителите и останалите хора - с ниски възнаграждения, кое мотивира всеки да се стреми към управлението - парите.
Извод - като се премахне източника на средства /данъци, такси и др./- престава да има правителство, няма да има училища, болници и всичко останало, свързано с държавата България.
Нека да поразсъждаваме още малко - нужно ли е да се прави всичко това? Според мен - не! Корупция винаги ще има, зависимост от чужди страни - също, стремеж към забогатяване - и той ще е налице. Но нека всичко се прави с чалъм - вместо да се краде и да се перат пари и да се следва максимата: "сред слепите и едноокия е цар" - не е ли по-добре да се вдигне социалният статус на всички хора, да се стимулират печелившите отрасли на икономиката и по този начин в бюджетите да влязат повече стредства (така ще има повече и за 'усвояване'), но ще са щастливи и "електоратът" и данъкоплатците.
Ако управляващите са некомпетентни - нека се привлекат експерти, така и така от 10 души в държавната администрация работят усилено 2-3-ма.
Казаното провокира у мен следната асоциация - пътувахме с един познат във влак - той видя на гарата в Мездра много колела за вагони и се зачуди, ако всички тези колела бъдат продадени за скраб - колко ли би спечелил, а не оцени факта, че като част от един влак в дългосточен план биха донесли много повече приходи. Но това е Бай Ганьо - той винаги мисли за себе си и то в краткосрочен план.
Съжалявам, че бях многословен, но дано казаното от мен провокира размисли в хората и доведе до нещо позитивно!
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот pipi langstrump » 07 Мар 2010, 20:04

ins- написа:Как би могла да се оправи България?

Да започнем с необходимите условия:
1. Декомунизация
2. Лустрация
3. Кастрация
4.....
5.....

После достатъчните сами ще дойдат.
pipi langstrump
Математиката ми е страст

Рейтинг: 195

Мнениеот WEBER » 01 Апр 2010, 09:36

Всички имат много изкривени представи по въпроса с изключение на dim и в частност на estoyanovvd. Аз само ще кажа, че практическо решение няма, защото са се задействали самоподхранващи се процеси на разграждане, които ще приключат, когато вече няма какво да се разгражда.

ПП. Тайно се надявам да не съм прав, защото много обичам България и ми е мъчно да я гледам такава.

И още нещо към ins-, кой от всичките Ганди имаш предвид? Махатма Ганди ли?
Аватар
WEBER
Напреднал

Рейтинг: 7

Мнениеот ins- » 01 Апр 2010, 10:56

Този Ганди:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mohandas_Karamchand_Gandhi
WEBER, кое ти дава основание да мислиш, че твоето мнение е най-правилно и да оценяваш останалите?
Според мен: "Всички имат много изкривени представи по въпроса" би трябвало да е
"По мое мнение, всички имат много изкривени представи по въпроса", но ти си решаваш.
За мен процесите не са "самоподхранващи се", а "умишлено подхранвани".
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот WEBER » 01 Апр 2010, 12:35

И аз за този ганди си мислех. Велик човек е.

Кое ми дава право ли? Това, че предложенията, които давате (повечето) са на практика неосъществими. Опитът на времето го показва най-ясно. А процесите наистина са самоподдържащи се, тоест развилата се среда в България е сравнително хомогенна и годна единствено за паразитна форма на живот. Ако някой се поинтересува да проучи как се развива стопанството и промишлеността в страната от 1944г. до 1989г. и сравни резултатите за годините 1989-2010 ще остане смаян. После ако отчете темповете, с които е разрушено всичко построено преди 89-та, може да си направи сметка колко време остава още.

И да ins- , прав си за това, че всеки има различно мнение по въпроса. Това е проблемът! При нас българите вече няма единомислие. Ако си го разтълкувал като обида, прости ми.
Аватар
WEBER
Напреднал

Рейтинг: 7

Мнениеот ins- » 11 Апр 2010, 22:44

Не си ме обидил.
Принципно гледам да не се ядосвам за нищо. Имам няколко любими фрази по повод яда, може да се окажат полезни и за останалите от форума:
1. Да се ядосваш е да наказваш себе си за грешките на другите.
2. Не се ядосвай с живота - и без това от него жив не се излиза.
3. Що да се ядосвам, като ще ми мине?
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот ins- » 28 Май 2010, 14:24

Исках да споделя нещо, което намерих, вчера един приятел използва точно думите:
"не сме народ, а мърша" без да е чувал стихотворението. От много отдавна е - 1875 г.
То показва какво трябва да се промени, за да стане България малко по-добра страна за
живот.

Петко Славейков
Не сме народ

Не сме народ, не сме народ, а мърша,
хора, дето нищо не щат да вършат.
Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.

И не знаем, не можеме, не щеме
да работим за себе си със време.
Само знаем и можеме, и щеме
един други злобно да се ядеме...

Помежду си лихи, буйни, топорни,
пред други сме тихи, мирни, покорни...
Все нас тъпчат кой отдето завърне,
щот сме туткун, щото не сме кадърни...

Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -
а всякому меракът е развала...
Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
пак ще кажа и с това ще да свърша.

1875
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот ins- » 14 Юни 2010, 07:45

Ето и една много поучителна приказка - фигурира в книжките на децата, завършващи 1-ви клас :)

http://www.znam.bg/com/action/showBook? ... ectionID=5
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот Pelly » 21 Мар 2011, 12:50

ins- написа:Днес, докато пътувах в автобуса видях група пияни момчета, а отвън - група просяци. Те ме накараха да се замисля. Както повечето хора могат да видят в страната от доста време насам стават меко казано странни неща, закриват се болници, въвеждат се гмо, скапва се образованието, армията, качеството на транспорта и какво ли още не. С една дума "цивилизован геноцид" срещу българите. Повечето хора вероятно се питат "какво трябва да се направи за да се променят нещата?". Аз имам прост отговор на въпроса, тъй като хората се измъчват с икономически лостове, то и отговорът трябва да е подобен. Много е просто - представете си ситуация в която 6-7 милиона данъкоплатци не внесат данъците си в случай, че ситуацията не се подобри. Това не е измислено от мен, а от един човек на име Ганди, вероятно много от вас са го чули. Не призовавам към нищо, защото съм никой. Просто ми е интересно да видя отговорите на хората тук на този въпрос.

Имаше една стара рецепта за политиката, която гласеше "Со кротце, со благо, со малко кютек и 10%", само че сега тези 10% са вече държавата. Ако се роди политик, с алергия към корупцията и парите може и да тръгнат нещата. Щото те политицете нехаят за "Цивилизования геноцид", те се касаят от прости, уравнения с едно неизвестно, а именно колко ще им бъде комисионната.
Pelly
Нов

Рейтинг: 0

Мнениеот ins- » 21 Мар 2011, 13:47

10% май е минималният процент на комисионната, поне така съм чувал.
Това е за определяне на коя фирма ще бъде възложена обществена поръчка.

Интересно ми е, ако някой реши да направи "математическа партия", наименованието е произволно избрано,
откъде ще намери пари за финасиране на предизборна кампания и дейността на партията? Дали членският внос е достатъчен? Ако е нужно спонсориране - доколко човек може да е неутрален към спонсора си. Това обяснява всичко, властта е стока, както всяка друга. За съжаление, това малко противоречи на теорията за общественият договор.
Нека си прибират комисионните, но да подобрят икономическата ситуация, за да има от какво да са тези комисионни.

Има и друг фактор - външни сили - пазар с над 200 милиона потребители може да съществува независимо от останалите страни, но даже и страна с такъв пазар има нужда от външни ресурси, а България е много малка страна - трябва да има изключително хитра и гъвкава политика и да е "хлъзгава като риба", защото в момента е превърната в изпитателен полигон за руски, американски, турски, немски, френски, еврейски и какви ли не интереси.
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот математиката » 19 Дек 2014, 16:27

България може да се оправи само , ако политиците(малко ме съмнява) станат честни.
:)
математиката
Нов

Мнениеот Гост » 19 Дек 2014, 20:24

Мнение на четвъртокласник, ясно :lol:
математиката написа:България може да се оправи само , ако политиците(малко ме съмнява) станат честни.
Гост

Следваща

Назад към Друго