Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Виртуална класна стая по математика

Re: Виртуална класна стая по математика

Мнениеот ganka simeonova » 28 Юни 2011, 06:06

Спокойно инвейдър, никакъв риск няма, аз напоследък доста съм се кротнала :)
ganka simeonova

Мнениеот ganka simeonova » 28 Юни 2011, 17:07

ganka simeonova написа:По повод постовете на дим и криси една задачка- закачка:)

При стандартните означения за триъгълник, да се намерят ъглите му, ако:

[tex]h_a+h_b+h_c=\frac{17}{2 } r[/tex] (ot moq milost ;)

Хайде, задачата е готина ;)
Даже и 8-класници могат да я решат :)
ganka simeonova

Мнениеот inveidar » 28 Юни 2011, 23:05

Е, готина, готина, колко да е готина? Ясно е, че [tex]h_{a}=\frac{2S}{a }, h_{b}=\frac{2S}{b }, h_{c}=\frac{2S}{c }[/tex].
Тогава [tex]h_{a}+h_{b}+h_{c}=2S .(\frac{1}{ a}+\frac{1}{b }+\frac{1}{ c} )[/tex]. От друга страна [tex]2S=(a+b+c).r[/tex], т.е
[tex]h_{a}+h_{b}+h_{c}=(a+b+c).(\frac{1}{ a}+\frac{1}{b }+\frac{1}{ c} ).r\ge 9r[/tex]. С други думи, няма такъв триъгълник. По интересно щеше да бъде ако беше дадено 9 вместо [tex]\frac{17}{ 2}[/tex].Тогава триъгълникът щеше да е равностранен. Бъркам ли някъде, че вече е доста късно?! :cry:
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот ganka simeonova » 29 Юни 2011, 08:19

Не, не бъркаш. ЗА теб може и да не е готина, но за един ученик би могла :)
Няма такъв триъгълник!
ganka simeonova

Мнениеот amsara » 30 Юни 2011, 08:11

inveidar написа:Нещо не ми стана ясно от урока за модулите. Не разбрах как се решават модулни неравенства от вида
[tex]|ax+b|>cx+d[/tex] или [tex]|ax+b|<cx+d[/tex]. Бихте ли ми обяснили г-жо Амсара? :roll:

Извинявам се, че чак сега отговарям, ама ме нямаше на работа, бях за кратко в отпуска. :lol:
Шегата я оставям обаче.С удоволствие се пробвах да бъда учител, понеже темата, която зададе госпожата беше за обяснение на материал от 8 клас.Който аз днес завършвам. :D Ама в него за жалост не сме учили още модулни неравенства, в които неизвестното го има и извън модула.Така че истината е, че не мога да обясня нещо, което самата аз още не съм учила.Затова нека ме замести някой по-възрастен "колега" :mrgreen:
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Мнениеот inveidar » 30 Юни 2011, 13:11

amsara написа:
inveidar написа:Нещо не ми стана ясно от урока за модулите. Не разбрах как се решават модулни неравенства от вида
[tex]|ax+b|>cx+d[/tex] или [tex]|ax+b|<cx+d[/tex]. Бихте ли ми обяснили г-жо Амсара? :roll:

Извинявам се, че чак сега отговарям, ама ме нямаше на работа, бях за кратко в отпуска. :lol:
Шегата я оставям обаче.С удоволствие се пробвах да бъда учител, понеже темата, която зададе госпожата беше за обяснение на материал от 8 клас.Който аз днес завършвам. :D Ама в него за жалост не сме учили още модулни неравенства, в които неизвестното го има и извън модула.Така че истината е, че не мога да обясня нещо, което самата аз още не съм учила.Затова нека ме замести някой по-възрастен "колега" :mrgreen:

Ами то е същото!

Ако [tex]cx+d\ge 0[/tex], то решаваш както при другите неравенства и после засичаш с [tex]cx+d\ge 0[/tex].

Ако [tex]cx+d<0[/tex], още по-лесно.
1) Ако неравенството е [tex]|ax+b|<cx+d[/tex], то няма решение, защото не може неотрицателно число да е по-малко от отрицателно(все пак като заместиш на местото на хикс дадено число, то лявата и дясната страна също стават числа, нали?).
2)Ако [tex]|ax+b|>cx+d[/tex], то решение е всяко хикс, за което, естествено, [tex]cx+d<0[/tex] . Това е цялата философия.
По същия начин се решават неравенства с един модул и от по-висока степен.
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот amsara » 30 Юни 2011, 13:38

Благодаря много за обяснението! :D
Предполагах, че е така и все пак не можех да рискувам и да обяснявам на база предположенията си.
Аватар
amsara
Математик

Мнениеот ganka simeonova » 30 Юни 2011, 15:08

amsara написа:Благодаря много за обяснението! :D
Предполагах, че е така и все пак не можех да рискувам и да обяснявам на база предположенията си.

Сара, светът принадлежи на смелите :) Рискувай и се пробвай, дори и някой път да сгрешиш :)
ganka simeonova

Мнениеот amsara » 30 Юни 2011, 16:18

ganka simeonova написа:
amsara написа:Благодаря много за обяснението! :D

Сара, светът принадлежи на смелите :) Рискувай и се пробвай, дори и някой път да сгрешиш :)

Бързо послушах съвета ви. :DМного съм изпълнителна. :mrgreen: Рискувах и се пробвах с нещо дето не съм го учила в една друга тема във форума.
Аватар
amsara
Математик

Мнениеот malina89 » 28 Мар 2012, 20:41

Предлгам уроци по математика в Русе, от 1 до 12 клас,кандидатстване след 7 клас,матури, кандидатстудентски изпити,дълъг стаж като гимназиален преподавател. Диана Георгиева, тел. 0885084678
malina89
Нов

Рейтинг: 0

Мнениеот ganka simeonova » 07 Дек 2015, 18:22

Е, баш тук ли е мястото, точно в този раздел?
ganka simeonova

Мнениеот Гост » 07 Дек 2015, 18:23

malina89 написа:Предлгам уроци по математика в Русе, от 1 до 12 клас,кандидатстване след 7 клас,матури, кандидатстудентски изпити,дълъг стаж като гимназиален преподавател. Диана Георгиева, тел. 0885084678

Мнението не е за този раздел.
Гост

Предишна

Назад към Образование