Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Може ли третокласник да участва в НОМ?

Може ли третокласник да участва в НОМ?

Мнениеот Дидева » 05 Мар 2010, 22:04

Дълго се чудих как да постъпя и накрая реших да се допитам до хора, за които съм се убедила, че обичат математиката и за които мисля, че ще бъдат обективни и безпристрастни в случая.
Та, въпросът ми е следния. Третокласник участва на общинския кръг на 59-та Национална олимпиада по математика. Решава две задачи и част от третата ( от темата за 4 клас), набира необходимия брой точки и се класира за областния кръг съгласно регламента. След това класната му ръководителка уведомява родителите на детето, че експертът по математика от РИО е казал, че то може да се яви, да решава заедно с останалите, но не може да бъде вписано в протоколите и да участва в класирането. Прегледах заповедта на министъра за провеждане на НОМ, както и регламента за нейното провеждане. Никъде не открих текст, които да урежда въпроса с подобна ситуация. С две думи какво е вашето мнение по въпроса? Справедливо ли е това? Към кого да се обърнат родителите, за да получи детето възможността все пак да участва в класирането ?
Благодаря.
Дидева
Нов

Рейтинг: 1

Re: Може ли третокласник да участва в НОМ?

Мнениеот Baronov » 06 Мар 2010, 00:06

Според мен не би трябвало да има проблеми да се участва в олимпиадата за по-горен клас. Преди имаше обща група за 9-12 клас и само тази група изпращаше участници на националния кръг. Фактът, че България е имала хора в 8-ми клас в националния отбор показва, че участие за по-горна група е възможно. Аз не виждам какъв точно е проблемът, но щом така е казал инспекторът значи явно е така. Но какво значение има това за родителите и за ученика? Да се яви на състезанието, да си реши задачите. Какво значение има дали ще е в официалното класиране? Или има национален кръг за 4-ти клас вече?
Baronov
Фен на форума

Рейтинг: 9

Мнениеот Дидева » 06 Мар 2010, 00:19

Много е трудно да обясниш на деветгодишно дете, че след като е изпълнило всички условия, не може да участва в класирането. Още повече, че на други състезания се е явявал в горната възрастова група и тогава не е имало подобни проблеми. Ако има подобни ограничения, защо тогава го допуснаха до първия кръг?
Не очакваме кой знае какви блестящи резултати,той самият също го осъзнава. Единственото, което всъщност го вълнува е да разбере колко точки е получил. А как ще стане това, ако не фигурира в никакъв протокол?
Дидева
Нов

Мнениеот Kamito » 09 Мар 2010, 18:26

Същтото стана и с мен когато бях във 4 клас. И аз бях решила всички задачи на общинският кръг...,но участвах във областен кръг... Според мен това ваобще не е справедливо! Защо като си в 4 клас не можеш да се явиш на националния кръг.... :?: :?: Не мога да си го обясня.. :?: :?: Има много талантливи деца в България... И това че са още във 4 клас не може да им попречи да се изявяват... !
Kamito
Математиката ми е страст

Рейтинг: 26

Мнениеот Николай Каракехайов » 09 Мар 2010, 18:48

Май няма национален кръг за клас, по-нисък от 7-ми. Ако си мислиш, че четвъртокласник може да изкара някакви точки на национален за 7-ми(е, ако разбира се четвъртокласникът не се казва Теренс Тао или Лишков например)...
Николай Каракехайов
Нов

Рейтинг: 0

Мнениеот Станислав » 09 Мар 2010, 18:57

Ако се казва по горните 2 начина, то той ще бъде допуснат. Просто целта е да не се панират децата при вида на задачите и напълно одобрявам тази практика. Ако наистина е толкова добър, че да има шансове, то определено съответните органи - ръководителите на националния отбор - ще го допуснат до участие. Не ме питайте от къде пък те ще разберат, че съответния индивид има шансове. Ако си на тази възраст и имаш толкова ясно изразени математически способности, трудно би могъл да се скриеш от полезрението ;]
Станислав
Напреднал

Мнениеот Дидева » 12 Мар 2010, 11:45

Извинявам се, ако не съм се изразила правилно. Изобщо не става дума за уникални способности, включване в някакъв отбор или отиване на национален кръг.( Вероятно съм ви подвела с абревиатурата НОМ, за което се извинявам, но на листа със задачите пишеше 59-та НОМ - общински кръг).
Просто детето се явява на общински кръг, набира си съответните точки и се класира за областния. След което експертът от РИО казва, че изобщо не е трябвало да участва, тъй като олимпиадата е за четвърти клас, а той е третокласник. Можело евентуално да се яви на следващия кръг, но участието му нямало да се отрази в протоколите, понеже нямало как да бъде вписан.
В протокола от областния кръг за 2009 за Варна обаче има включена третокласничка, значи е възможно. Просто ме интересуваше някой изпадал ли е в подобна ситуация и ако трябва да се иска някакво разрешение детето да се яви на областния кръг, кой трябва да го даде.
А детето се яви с четвъртокласниците, просто защото за трети клас няма олимпиада.
Дидева
Нов

Мнениеот Baronov » 12 Мар 2010, 23:30

При това положение аз не виждам проблема. Да се яви на състезанието, какво значение имат протоколите и официалните резултати, щом така или иначе няма следващ кръг. Успех!
Baronov
Фен на форума

Рейтинг: 9

Назад към Образование