Здравейте на всички!
Пиша този пост, защото отдавна протакам една идея. Тази година ще съм 4 курс приложна математика и в крайна сметка реших след като завърша, да се запиша да уча някаква магистратура. Обмислям още дали ще е нещо, свързано с математика, или ще търся нещо програмистическо (математиката супер много ми харесва, но и писането на код ме привлича в немалка степен). Ако все пак планът ми се осъществи и успея да продължа да уча, не смятам да го правя в България, според мен е по-добре да е в чужбина. Въпросите, между отговорите на които се лутам, са:
1. Какво е нивото на математиката в специалности, подобни на приложна математика (т. е. много математики ли се учат и по-трудни ли са от тези, които ми преподаваха във ФМИ досега)? Това е учебният план, по който досега учих: http://www.fmi.uni-sofia.bg/education/bachelors/uch_planove_09_10/ucheben-plan-prilozhna-matematika-09-10.
2. В насочените към програмиране специалности залага ли се повече на практиката, отколкото на глупавата теория (никой програмист не желае да чете хиляди страници книги, без да е написал нито ред код, и да казва, че знае много)? Същият въпрос важи и за математическите специалности от типа на приложна математика.
3. В коя държава е най-добре да се пробва с подобна магистратура? Чувал съм разни неща за Дания — че там обучението било безплатно, взимали хубави стипендии, преподавателите били кадърни. Честно казано, моето най-голямо желание е Великобритания, но това ми изглежда само като мираж, защото цените са високи и средностатистическото българско семейство трябва доста да се озори, за да събере нужните суми. Един вариант е човекът, който заминава да учи там, също така и да работи, за да получава някакви доходи и да не остане в един момент без пукнат грош.
Имайте предвид, че горният текст е писан от човек, който не е много осведомен и затова пита някакви ориентировъчни неща. Ще съм благодарен на всякакви отговори и не обръщайте внимание на моето невежество (ако съм проявил такова).

Меню