Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Питанка

Питанка

Мнениеот Гост » 09 Фев 2013, 00:57

Здравейте,искам да ви попитам нещо.Реших да почна да е занимавам с информатика(ако се получи) ,но не знам от къде да започна.Да приемем,че нямам никакви основи.Та,от къде да започна?В интернет бях видял някаква книга за програмиране с Javascript,но дали е добра ... Ще се радвам,ако дадете препоръки,като кажете и кой език е най-използвам и също така кои езици се учат примерно,ако запиша Информатика в СУ.Надявам се,че ще ми препоръчате нещо (може и да е pdf).Моля не ми се подигравайте и не ме упреквайте,просто искам съвет от по-вещи от мен.
Гост

Re: Питанка

Мнениеот ammornil » 09 Фев 2013, 08:51

Започни с "Основи на програмирането" например в C++ или C-sharp. Друг удачен според мен вариант е dotNet (.Net). Имай предвид, че в самоподготовка можеш да само да се запознаеш с основните модули (функции и синтаксиса им).
Нямам идея дали има pdf учебни пособия, но има сайтове със свободно съдържание, в които са представени посочените по-горе езици. Винаги можеш да инвестираш някой лев и да си купиш самоучител на български. Те вървят с дискове, с решени примери и повечето са на достъпен стил.

Без да те обиждам, но мислил ли си за "C++ for Dummies" или "Java for Dummies"? Тези дават поглед върху съответния език.

Нямам идея кои програмни езици се изучават в СУ, но можеш да погледнеш в сайта на университета, в учебния план на специалността.
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]
Аватар
ammornil
Математик

Рейтинг: 1762

Re: Питанка

Мнениеот svetoslav80 » 11 Фев 2013, 20:32

Иди в codeacademy.com, регистрирай се и мини туториала за javascript. Сайта е направен така, че четеш малко, и веднага ти дават задача върху това което си прочел, и е доста забавно. Като минеш туториала за месец два, ще можеш да правиш игра на покер на javascript, както и много други елементарни неща. Междувременно този сайт има отделен форум за програмиране, който обаче май не е много посещаван - http://www.math10.com/informatika/
Не знам кой език е най-използван но C, C++, javascript, java, C#, php се ползват доста, като всички имат различни приложения и няма "най-хубав".
svetoslav80
Нов

Рейтинг: 3

Назад към Образование