Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Учители: Начинът на преподаване е остарял и да се промени

Учители: Начинът на преподаване е остарял и да се промени

Мнениеот admin » 12 Май 2014, 10:14

„Има огромно разминаване между това какво учат децата и техните потребности, системата е много остаряла”, отговори в „Здравей, България” Ивайло Ненков, учител по математика, на въпрос защо децата ни са неграмотни. Според него учениците зубрят и запомнят информация наизуст, без да мислят и да задават въпроси.

„При нас не е демокрация, а свободия. Учителят трябва да е най-близкият човек на детето. Сега родителите командват учителите”, каза от своя страна Тити Папазов. По думите му авторитетът на учителите е тотално унищожен.

Според учителите делегираните бюджети също създават проблем, тъй като те не позволяват на директорите да изключват ученици, защото така губят пари.

http://novanews.bg/news/view/2014/05/12/75075/%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B8%D0%BD%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B5-%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%BB-%D0%B8-%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8/
Аватар
admin
Site Admin

Рейтинг: 207

Re: Учители: Начинът на преподаване е остарял и да се промен

Мнениеот inveidar » 12 Май 2014, 13:54

Дайте една концепция по математика да я развием. Не се шегувам. Искам пример.
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот grav » 12 Май 2014, 14:39

inveidar написа:Дайте една концепция по математика да я развием. Не се шегувам. Искам пример.

Какво точно разбираш под концепция и за какъв пример питаш? Иначе може да вземеш произволно нещо от училищната математика.

За да не съм съвсем голословен ето нещо конкретно. Да се обясни правилото за деференциране на произведение. Не да се докаже, че трябва да е такова, а да се убеди ученика, да му се даде интуиция, да му стане съвсем очевдино и ясно. Като под това не разбирам свикване с правилото, например ето 100 задачи решаваш ги и правилото става втора природа.
grav
Математиката ми е страст

Рейтинг: 370

Мнениеот inveidar » 12 Май 2014, 19:21

grav написа:
Какво точно разбираш под концепция и за какъв пример питаш? Иначе може да вземеш произволно нещо от училищната математика.

Ами просто не ми е ясно какво се има предвид. За това и питам. Това за правилото за диференциране е много късно. Как да се убеди ученик, че правилото е такова и за каква интуиция става дума, когато той е твърдо убеден, че това няма да му трябва никъде в живота? И когато интуицията му подсказва, че ако се напрегне да разбере нещо, може да се побърка? :lol: Дайте нещо от началото на математиката.
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот grav » 12 Май 2014, 19:31

За това те питах за каква концепция искаш пример. Явно производните не са пример. Избери си ти една концепция.
grav
Математиката ми е страст

Рейтинг: 370

Мнениеот monika_at » 12 Май 2014, 19:56

Идеята е, децата да осъзнаят и асимилират положенията и теоремите..
Давам пример. От няколко часа започнах стереометрия с профилите, в 11 клас. Всички знаем, че общата част (успоредност, перпендикулярност) е доста тежка и теоремите също са тежки.
Правя си експеримент. Първо им продиктувам теоремата (например за права, успоредна на равнина и че всяка равнина, минаваща през правата, пресича дадената равнина в права, успоредна на дадената). Казвам им: "Оставам ви две минути, за да прочетете теоремата и да я асимилирате" и после искам да ми я обяснят, ако могат. Само двама-трима успяват.. Не, защото са глупави, самата теорема звучи "тежко". Когато обясня теоремата с конкретна ситуация, всичко става ОК :)
Идеята е, не да преподаваме по учебник, а да вкарваме теорията в конкретни и познати до момента ситуации, фигури, тела..
Ролята на учителя е като на лоцмана.
Знаете ли, как оприличавам учителите и учениците?...Представям си учителя като лоцман, който прекарва кораба по бурните морета и прави така, че корабът да се промуши през най-тесните и сложни пътища, изпъстрени с подводни скали и накрая да акостира без повреди:))))
"Колкото повече изследваме Вселената, толкова по-ясно става, че е единична мисъл на велик математик!"
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Рейтинг: 936

Мнениеот inveidar » 12 Май 2014, 20:24

Тази година се опитах преди да предавам теоремата на Талес и подобните триъгълници да провокирам мисленето на едни мои ученици с това как древните хора са измервали разстояния, височини и т.н . Как са опитвали да пресмятат разстоянията от земята до слънцето гърците и по-късно европейците. Като че ли имаше някакъв ефект, но не много голям. В края на краищата нещата пак опряха до въпроса: Е, къде ще ни трябва това в живота, бе, господине?!
И тогава пуснах старата плоча за основната цел на обучението в училище. Как им се развивал интелекта, как еди кво си и еди що си... Все верни неща. Но те казаха дааа, дааа, знаем. Ще станем по-умни, ще станем по-интелигентни и кво? Вие нали сте учили? Оправили ли сте се в живота? Казвам - даа, оправил съм се. Работя това, което искам, взимам заплата и т.н. И знаете ли какво ми каза един от тях? И това е истина! Взимате, К-Р взимате! Нищо не взимате. Живеете като мишоци.
А кажете ми сега как да оборя аз тяхната концепция за живота?! :D
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот skater4e7o » 12 Май 2014, 23:56

Пиша от позицията на ученик. На почти 19 години съм. За около 4, 5 години осъзнаване на ролята на света около нас и ценностите, които определят нашето схващане, научих няколко неща. Първо е възпитанието. Макар и да нямаха възможност родителите ми, да ме възпитават пряко през всичките тези 19 години, все пак успях да се науча да разграничавам добро от зло, материално от духовно и прочее. Въпрос на възприятие и избор - от мен самия. Второ е незнанието. Макар и да не се стараех на 100 % в училище, все пак си купувах карта за Библиотеката, струваща 1 лв, и четях всевъзможни книги и се обогатявах. Въпрос на възприятие и избор - от мен самия. Трето е социума. Макар да не произлизам от финансово обезпечено семейство, не съм лишаван от нищо. Именно социума те лишава от всичко, като изисква от теб твърде много - в повечето случаи ставаш жертва на изискванията. Избрах хората до мен и около мен, не по правилата на прословутия "социум", а по правилата които сам си изградих и запълних с подходящи ценности. Въпрос на възприятие и избор - от мен самия. И като финал. Човек сам определя какъв да бъде - възпитан или не, образован или не, манипулиран или не - въпрос на това, как и по какъв начин възприемаш света, който ти предоставят всички по-горе ценностни единици - възпитание, образование, общество. А колкото до избора - правим го ние самите без чужда намеса. За този кратък период от моя живот, успях да разбера, че рано или късно всеки си поема последсвията от направените в миналото избори. Така, че не съдете учениците за това какви са, защото рано или късно, тяхното възприятие и техният избор ще бъдат повлияни от вашите съвети, но дано не бъде прекалено късно да се върнат и сами да пожелаят от вашето знание. Защото както знаем, времето лети. Но за времето ще пиша някоя друга вечер, защото сега ме чака книга от онази Библиотека, за която си направих карта за един едничък лев. :)
skater4e7o
Нов

Рейтинг: 3

Мнениеот Knowledge Greedy » 13 Май 2014, 14:12

Серията от въпроси по Нова е добра, но засяга само видимата част на айсберга.
И отговорът на иначе добрия въпрос
inveidar написа:Дайте една концепция по математика да я развием...

трябва да е прост, за да го разберат управляващите. При това да е с възможности да задоволят Егото си
( не визирам само материалната страна).
Но за да се стигне до прост отговор, трябва много сериозен и сложен анализ.
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Мнениеот drago » 14 Май 2014, 20:33

Намерих време да погледна клипа от линка...
Този Тити е като Фигаро- появява се навсякъде. Не че не ми е симпатичен, но няма да се учудя да го поканят да коментира примерно Нобеловите награди или откриването на Хигс бозона в ускорителя в Церн. 40% от времето беше негово и чухме раздувки как много е преписвал(като да беше с видимо задоволство) и носталгия по соца как са го подстригвали..., а сега какво- всеки ходи както си иска.
Да ви кажа сега има много по целенасочени ученици отколкото примерно преди 20-30 години. Видяхте материала от СМГ-то нали? И аз имам такива впечатления. Има и обратните примери към другата крайност. Просто едно време всичко беше по-смачкано към средното.
Другия участник в дискусията- този в средата- на средна възраст, директор на училище говореше много като политик, може натам да се е ориентирал, обаче много на алангро.... Третия обясни как е излишно да се помни къде има находища на антрацитни въглища, щото затова си има справочници или нещо такова. Не че не го споделям, ама по тази логика трябва да зачеркнем цяклата география, щото там много логика няма. Ами какво да кажем за историята?
Да ви кажа обаче, според мен, праграмата на учениците е много претрупана, страшно. Имат по 7-8-9 часа на ден. Лично аз виждам нещата да се облекчат, като се разнообрази обучението- в едни училища да се набляга на едно, в други на друго. Да има много големи разлики в програмата на обучение в различните у-ща и всеки да избира какво го влече и където може да влезе.
И накрая водещите, като журналисти, наблегнаха на правописа и чудеха и маеха как някой може да не знае как се пише Очител. Ами затова има MS Office proofing tools драги водещи. Думичката ти светва в червено и я поправяш. И единствената причина да се пише учител, вместо Очител, е че така е прието. Ако утре повече хора започнат да употребяват второто, може да настъпи корекция в речника, както се случва постоянно. Навлизат чужди думи, правописа на някои от нашите се променя. Ако не беше така още щяхме да говорим със 10-20 мучения на езика на маймуните.
И още малко... за поста малко по нагоре на ученика. Добър си! Насочи се някъде към политика, мениджмънт, идва ти отвътре да се изразяваш добре... и да манипулираш (в добрия смисъл де, макар че не знам дали има такъв). Между другото познавам хора, които не са прочели и една книга и са много добри професионалисти и човеци. Така че това с Библиотеката ..., ОК, просто мнение. А в кой град годишната карта струва 1 лв?
drago
Математик

Рейтинг: 518

Мнениеот math10.com » 15 Май 2014, 13:55

inveidar написа:Тази година се опитах преди да предавам теоремата на Талес и подобните триъгълници да провокирам мисленето на едни мои ученици с това как древните хора са измервали разстояния, височини и т.н . Как са опитвали да пресмятат разстоянията от земята до слънцето гърците и по-късно европейците. Като че ли имаше някакъв ефект, но не много голям. В края на краищата нещата пак опряха до въпроса: Е, къде ще ни трябва това в живота, бе, господине?!
И тогава пуснах старата плоча за основната цел на обучението в училище. Как им се развивал интелекта, как еди кво си и еди що си... Все верни неща. Но те казаха дааа, дааа, знаем. Ще станем по-умни, ще станем по-интелигентни и кво? Вие нали сте учили? Оправили ли сте се в живота? Казвам - даа, оправил съм се. Работя това, което искам, взимам заплата и т.н. И знаете ли какво ми каза един от тях? И това е истина! Взимате, К-Р взимате! Нищо не взимате. Живеете като мишоци.
А кажете ми сега как да оборя аз тяхната концепция за живота?! :D

Лесно ;)
Купуваш си един Lexus , да речем този:
http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?to ... ink=6hras4
или пък един Maybach ,като този:
http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?to ... ink=6hrbcl
В краен случай и това Bentley става:
http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?to ... ink=6hrbva

Паркираш го пред входа на училището и започвате да си говорите с учениците за нещата от живота.Така всички ще започнат да учат математика и няма да питат, за какво ще им е нужна.
math10.com
Математиката ми е страст

Рейтинг: 815

Мнениеот inveidar » 15 Май 2014, 19:37

Даа, не съм се сетил! :oops: Така наистина ще оправя нещата. Благодаря за съвета! :lol:
Но не ми стигат десетина хиляди. Ако някой иска, да помага. :D
Аватар
inveidar
Математик

Назад към Образование