Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Да няма прием след 4-ти клас?

Да няма прием след 4-ти клас?

Мнениеот admin » 22 Апр 2015, 22:03

Парламентарната комисия по образованието и науката гласува на днешното си заседание да няма прием от пети клас в математическите , езиковите, природоматематическите и хуманитарните гимназии.

"Математическите гимназии, които най-много настояваха за този прием, няма да са доволни от взетото днес решение"
, заяви председателят на комисията Милена Дамянова от ГЕРБ.
Аватар
admin
Site Admin

Рейтинг: 204

Re: Да няма прием след 4-ти клас?

Мнениеот Гост » 22 Апр 2015, 22:14

След като експерти и експертки 25 години не успяха да убедят управляващите, че ранното профилиране дава резултати в определени области (доказано!) , ще трябва отново да слущкаме волята от Масква / Пардон - от Брюксел и Washington :(
Гост

Мнениеот Гост » 23 Апр 2015, 11:32

Айде сега, пак световната конспирация ни е виновна!! Обяснението е много по-просто. Лобистки интереси. Приема след 4-ти клас изтегля най-добрите ученици от другите училища в посока МГ. Това явно не се нрави на някои.
Гост

Мнениеот Knowledge Greedy » 23 Апр 2015, 13:16

Наистина МГ -тата тотално разбъркват (подреждат) нещата. От една страна профилирането е необходимо, дори крайно необходимо и за самите деца.
Когато те не са на мястото си - ужасно се комплексират и подивяват.
От друга страна е борбата за ученици. Напълно разбирам учителите от училищата, които не могат да си направят прием. И ето тук лобистките интереси. Дайте да правим уравниловка. Това е в услуга на хората, които не си дават много зор в работата. А всичко започна с естествената, дива идея на Даниел Вълчев за ходещите 1000 -левки. Нормална идея за капитализма отпреди 50 години, но не и за сегашния.
Следващата стъпка, за ограничаване на финансирането на олимпийците на най-високо ниво, вече точно влиза в
Гост написа:Айде сега, пак световната конспирация ни е виновна!!...
или поне според пропагандата на някои политически сили
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Мнениеот Zarrie » 23 Апр 2015, 13:54

Влиянието на МГ и ЕГ е изключително силно, както споменахте,но това е по-скоро естествен ход на събитията. Последните години все повече се изостря разделението между училищата. Нивото на някои запада, за сметка на МГ и ЕГ, които се издигат, подбирайки по-качествените ученици. Това е така и трябва да остане така, защото точно тези училища предлагат много по-високо ниво на учениците си и изкарват като краен продукт доста по-висок процент кадърни ученици. В противен случай ще се развие следната ситуация - във всяко СОУ ще има по 3-4 класа на випуск, в които ще има и качествени и незаинтересовани ученици и нивото ще е средно, което ще пречи на силноразвитите ученици и обратното, в ЕГ и (П)МГ ще има назаднали ученици, с които да трябва учителите да се съобразяват и съответно ще понижават нивото.
Несъмнено сега повечето СОУ-та губят страшно много и случващото се не е в техен интерес, но е в интерес на ученолюбивите ученици.
В моето училище, тъй като след 7 клас учениците се изнасят към ПМГ Ловеч или ГЧЕ "Екзарх Йосиф", от 1-2 години насам учители от началните курсове ходят по катуните и събират цигани за да попълват бройката - това трябва да е повече от показателно колко качествено ще е образованието след 5-6 години в съответното училище. За огромно съжаление за 3-4 години всичко се преобърна тотално.
Не знам дали конспиративните теории са глупост, но със сигурност мога да твърдя, че има хора, чиито интерес е обществото ни да затъпява :!:
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Рейтинг: 271

Мнениеот Гост » 23 Апр 2015, 15:58

За сега приетото решение е само в парламентарната комисия по образование, не е още гласувано на заседание на Парламента.
Но засегнатите страни ще трябва да реагират.
Ще трябва да се вземат решения и в полза на децата, които ще бъдат ощетени от намалената липса на внимание.
Още повече, че те и така са най-евтино струващи на държавата и носещи най-голяма полза във всеки аспект.
Гост

Мнениеот ptj » 23 Апр 2015, 18:16

Все пак децата са си деца и за мен приема след 4-ти клас в МГ може да удовлетвори само "болните" амбиции на някой родител. Не виждам с какво старата система за прием след 7-ми клас е по-лоша от сегашната. Проблема е по-скоро в липсата на извънкласни форми. Когато аз бях ученик освен всички възможни кръжоци в училище имаше над 25 различни профила за занимания в "Станцията на младите техници", при това голяма част от тях не бяха свързани с изучаваните предмети в училище. При това всичко бе напълно безплатно, включително и участието в различни конкурси или състезания.
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Мнениеот Zarrie » 23 Апр 2015, 19:42

Твърдението на ptj е най-умерено и вероятно най-добро като идея, измежду всички други. Вярно е, че едно дете в 4 клас въобще не е толкова ориентирано, колкото когато е в 7.
Всъщност, промените, които целят да направят са за премахването на кандидатстването след 4 клас както е в СМГ (например)и да запазят само кандидатстването след 7 клас, така ли?
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Мнениеот drago » 23 Апр 2015, 20:45

Не, не е точно така, макар и аз да не съм запознат, защото пряко не ме интересува толкова.
Обаче да се съсредочим на приема след 4-ти клас. Та..., какво в мнението на ptj е умерено и разумно?! Че това са болни амбиции на родителите?! Това, като много други неща, е хванато отнякъде, като добра фраза и пльоснато. Няма нищо такова. Всеки родител иска добро образование за неговото дете. И ако детето има хъс, талант, желание и е трудолюбиво, защо да не отиде там където ще му дадат по-качествено образование от кварталното у-ще?
Мисля, че половината от децата приети в МГ след 4-ти клас, след това отиват в ЕГ. Те (и технните родители) избират МГ-то, не защото чак толкова харесват математика, а защото там учителите са по-добри и от тук и нивото на образование.
Защо трябва да се закрепостяват децата и да им се пречи да отидат в по-добро у-ще ако искат? Освен по-добрите учители, там и средата е по-добра. Всички са приети с конкурс, нивото е по-високо и това доп. бута у-ниците да работят.

Защо. след всичко това, трябва да се спират елитните у-ща да откриват паралелки след 4-ти клас?
Идеята, да няма прием след 4-ти клас пледира за равен старт на учвениците. Като всички популистки работи, звучи добре, но отвътре е червива.

П.П. @ptj: Това какво е било навремето, как да ти кажа, много неща са били пари наливани в пясък. Не ти говоря на алангро, тъй като тази станция на младите техници много добре я знам. И поне 20 то тези 25 кръжоци (а те бяха може би и повече) са били хвърляне на пари на вятъра. Сега, ако искаш да го върнеш,...ок , но трябва да знаеш, че безплатен обяд няма. И парите за кръжоци за примерно 20 вида моделизми ще дойдат от бюджета, т.е. от данъците на всички. И ще трябва да обосновеш на хората, защо примерно да не отидат за здравеопазване или неща с доказан ефект.
В бъдеще, ако като Норвегия открием тук нефт, или пък икономиката тръгне много добре и има излишни пари... тогава може да дойде времето на много други идеи.
drago
Математик

Рейтинг: 517

Мнениеот Zarrie » 23 Апр 2015, 21:00

drago, не съм съгласен относно това, което каза за родителите. Ако детето се остави без зададени му насоки от родителя и самото дете е амбициозно, то не много по-късно само ще се ориентира към това, което усети отвътре, докато ако родителят го насочи в 4 клас, е много по-вероятно детето да унаследи интересите си, а не само да ги избере. Разбира се това си има своите изключение, но говоря спрямо общи наблюдения и т.н.
Друг е случаят, в който детето се ориентира към някаква "мода", тъй като е закъсняло с изграждането на интерес, но това, замисляйки се, е провокирано от липсата на амбиция и целенасоченост в по-ранните години, когато децата са подканвани от учители да участват във всевъзможни конкурси, състезания и прочее. Това всъщност е и периода, в който децата сами могат да изградят интересите си, а не да ги унаследят.
А. Айнщайн
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Мнениеот ptj » 23 Апр 2015, 21:07

И какво лошо има данъците да отиват за развлечения на децата, вместо да хранят разни партии. Цялата ни система е скапана и много по-неефективна от аналога си преди 1989. Като започнеш от икономика, образование,здравеопазване, качество на предлаганите стоки и услуги и завършиш с права и свободи на отделния индивид.
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Мнениеот drago » 23 Апр 2015, 21:23

Ами да, .. знаех, че нещата ще тръгната натам. Преди обаче да ги лющиш така на алангро, виж напр. какъв процент от бюджета отива за партийни субсидии. Без да занм ти гарантирам, че е под 0.5%.Някои плюят каквото им хрумне без да анализират. Не искам да учствам в такива спорове.
@Зари: май не си ме разбрал. Децата отиват в тези паралелки след 4-ти клас, не защото са се предопределили , че ще стават еди какви си. а защото там образованието като универсално е по-добро. Учителите и средата са по добри. Това е.
drago
Математик

Мнениеот Zarrie » 23 Апр 2015, 21:27

Прав си, че средата е по-добра от общата в което и да е друго училище, но знаеш ли колко проблеми има това дете, ако реши, че иска да учи медицина, след като завърши ЕГ или още по-зле МГ? По-добро е относително като понятие, защото за учениците от моя клас е по-добре да учим история, но тъй като моите интереси са изцяло насочени към природните науки, този час се явява като една изключително голяма тежест, отнемаща излишно моето време. Уви, доброто за тях не е добро за мен :)
А. Айнщайн
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Мнениеот drago » 23 Апр 2015, 21:40

Zarrie написа:...но знаеш ли колко проблеми има това дете, ако реши, че иска да учи медицина, след като завърши ЕГ или още по-зле МГ? ...

Никакви проблеми няма да има. Аз съм завършил МГ и от моя клас(не випуск, от моя клас от 30 човека) има поне 5, които станаха доктори + 1 (или май двама) зъболекари. И са много добри, повярвай ми. Така, че не обичам да ми се приказват работи, ей така лаф да става.
Освен това имаш имаш право на избор. Ако искаш кандитатсваш след 4-ти калс, ако искаш-не. Като го махнат този прием, нямаш това право. Толккова ли е сложно да се разбере?!!
drago
Математик

Мнениеот Knowledge Greedy » 25 Апр 2015, 19:11

По-голямата част от професионалистите не се занимават с анализ на политически новини, но така или иначе зависят от тях. Те презират или поне пренебрегват действията на политиците. А не трябва.

Проектът на това невинно решение ще доведе до закриването на първо време на поне 15 математически гимназии. Не че тези гимназии са нужни на държавата, като ковачница за кадри - бели якички. Не че те потребяват кой знае какъв голям ресурс, но новото преструктуриране на училищата ще даде възможност за нови съкращения в образованието.
Колапсът на образованието е неизбежен и е дирижиран отвън. Отдавна сме в полезрението на Световната банка и стриктно спазваме инструкциите, които тя ни дава (нещо като валутния борд).
Необходим е рестарт на системата и е като при ремонта на стара къща ... . Изглежда е добре да се събори къщата, за да не излезе много скъп ремонтът. Пък и междувременно, ще са необходими вече не три, а да кажем само две стаи.
- Ще бъдат облекчени управляващите, от която и да са политическа сила - по-леко се управляват по-прости хора.
Knowledge Greedy
Професор

Мнениеот drago » 25 Апр 2015, 20:49

Mного филми гледаш или прекомерно конспиративни теории четеш?
drago
Математик

Мнениеот drago » 26 Апр 2015, 15:25

За да не звуча и аз така сватбарски, пък и днес ми се чеше езика :), нека да да го караме подред:
Knowledge Greedy написа:Проектът на това невинно решение ще доведе до закриването на първо време на поне 15 математически гимназии..

Няма как. Даже и да се приеме, това касае само една паралелка на гимназия(или най-много 2 примерно в тези в София). Преди време нали нямаше такива паралелки.
Knowledge Greedy написа:Отдавна сме в полезрението на Световната банка и стриктно спазваме инструкциите, които тя ни дава (нещо като валутния борд)...

Едва ли това е "инструкция на СБ. Пък и виж кой подкрепя закона и иска закриване на тези паралелки- БСП+ДПС. Едва ли БСП, която все пак в опозиция, така услужливо припка подир свирката на СБ. Тези партии гонят собствени интереси, примерно силно не желаят изтегляне на млади хора от по-малки селища, където по-могат да ги контролират и манипулират, към по-големи градове. Затова е предвидена и възможността да не кандидатстваш след 7-ки клас, както досега, а чак след 10-ти. ГЕРБ не подкрепят това да отпадне приема след 4-ти клас, но явно в комисията са в малцинство. Дано в нар.събрание това да отпадне.
Knowledge Greedy написа:Коментарът ми не е "за" или "против", а просто провокация за размисъл..

Коментара ми по-горе не е провокация за размисъл, аз съм ЗА такива паралелки и против този закон в тази му част и ясно го казвам. Трябва директорите на МГ да предприемат нещо, и да не се назландисват. Навремето, преди 10 години, някои пак бяха наточили брадвата да махат тези паралелки. Тогава Кирчо Атанасов, тогава шеф на ОМГ Пловдив, направи една изложба в парламента, посветена на успехите на учениците от тези паралеклкии и въобще в МГ. Имаше репотери, телевизии, вдигна се шум и това отпадна. Къде е сега някой шеф като Киро да направи нещо такова, че ако трябва и стачка!! Само с размишления не става!
Knowledge Greedy написа:- На първо място ще се ограничи стремежът на българина да емигрира (по-качествените хора ще си остават тук, недоучени).
- Ще се задържи нивото на нископлатената работна ръка, необходима на външни инвеститори.

Убеден съм, че бизнесът на запад иска там да емигрират квалифицирани млади хора. Това подбива цената на труда и създава повече конкуренция измежду търсещите работа там. Освен това не влагаш нищо в образованието, а получаваш наготово квалифицирани специалисти. Тези приказки, как лошите капиталисти искат да имат необразовани хора, са абсолютно клише. Напротив, трябват им все по-образовани, тъй като някой трябва да върши работата(и да им носи печалба), а работата става все по-квалифицирана.
drago
Математик

Мнениеот Knowledge Greedy » 26 Апр 2015, 16:29

Обвиненията, че математическите гимназии съдействат за обезлюдяването на окръжните (сега областни) градове, са на повече от 35 години.
Тъй като съм политически "незрял", според партийните функционери от най-новата ни история, се поддавам на вредни западни влияния а също и на конспиративни теории.
Може да съм смешен, но наистина съм чел за разни конспирации и (може би без да искам) виждам зад някои събития нечия дълга ръка. А това по-долу - добре
drago написа:... Навремето, преди 10 години, някои пак бяха наточили брадвата да махат тези паралелки. Тогава Кирчо Атанасов, тогава шеф на ОМГ Пловдив, направи една изложба в парламента, посветена на успехите на учениците от тези паралеклкии и въобще в МГ. Имаше репотери, телевизии, вдигна се шум и това отпадна. ..
Кирчо Атанасов, за съжаление нищо друго не направи. Казвам го със съжаление, като патриот на математическата гилдия.
Съпротивата срещу математическите гимназии е проява на атавистичен страх от по-силните, или поне само притеснение от "по-умните".
drago написа:...Трябва директорите на МГ да предприемат нещо, и да не се назландисват. ...
Свидетел съм на повече от две десетилетия борба за статута на МГ и ПМГ. Без да съм бил директор, съм наблюдавал и участвал в опити (не едно и две предложения на СМБ) за решаване на въпроса. Винаги късогледо отклоняван от управляващите. От съвета на директорите Павлин Петков (Варна) системно мътеше водата и спокойствието на писарушки от министерството като Н. Райков, в опити да се добере до проматематическо лоби или да състави такова. Голяма надежда даваше и акад. Стефан Додунеков, Светла му памет.
Но след като сме имали и председател на Народното събрание математик, а нищо не е направено по въпроса, смятам е оставен да се реши по естествен път от Времето.
Knowledge Greedy
Професор

Мнениеот drago » 26 Апр 2015, 17:31

Knowledge Greedy написа:... Кирчо Атанасов, за съжаление нищо друго не направи. Казвам го със съжаление, като патриот на математическата гилдия...

Това просто не е вярно, ако сме обективни. Като дългогодишен директор на МГ(ОМГ) Пловдив, направи много за гилдията, много успехи се постигнаха от ученици от тази гимназия, благодарение на атмосферата, поощряването на тези неща. Не ти ги говоря ей така, аз съм завършил там и много добре знам как беше. По онова време, като погледнеш класирането от някое състезание, името на ОМГ Пловдив се виждаше на много редове, не като сега. Абе, много мога да ти говоря за Киро, той е легенда.
Мисля, че той беше първия в страната, който въведе в Пловдив прием след ... в началото след 6-ти и след това след 4-ти клас.
drago
Математик

Мнениеот Knowledge Greedy » 26 Апр 2015, 17:42

Имах предвид, че като министър не успя да прокара въпроса за МГ-тата, като директор му свалям шапка!

Но кой ли може нещо да направи, ако няма здрава концепция и сила зад гърба си?
Knowledge Greedy
Професор

Мнениеот drago » 26 Апр 2015, 17:46

Беше зам. министър, не е същото като министър- като възможност за влияние. Без да симпатизирам на полит. сила, която го издигна, по негово време и дума не можеше да става за закриване на паралелки в МГ-та!!!
drago
Математик

Мнениеот pipi langstrump » 26 Апр 2015, 18:59

pipi langstrump
Математиката ми е страст

Рейтинг: 196

Мнениеот Knowledge Greedy » 28 Апр 2015, 17:13

Току-що в "Лице в лице", с Цветанка Ризова нашият министър за пореден път каза в прав текст: "Какво са това МГ?! В закона има СОУ и Професионална гимназия (техникум)[1], има и профилирани .. . Но няма никакви такива училища като МГ (и ПМГ)."

Спете спокойно, колеги! Никой не знае, че съществувате.
Knowledge Greedy
Професор

Мнениеот monika_at » 28 Апр 2015, 17:25

Колега, прав е министЕрО.. Какво е това МГ? Може би Мръсна Гнида или Мистериозен Гном...Но не и Математически Гимназии.. Направо ми се повръща. Как може един министър на образованието да не зачита заслугата, неуморния труд и доказаните резултати на децата и колегите от МГ? Това е гавра!
"Колкото повече изследваме Вселената, толкова по-ясно става, че е единична мисъл на велик математик!"
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Рейтинг: 936

Мнениеот България » 08 Май 2015, 15:50

monika_at написа:Колега, прав е министЕрО.. Какво е това МГ? Може би Мръсна Гнида или Мистериозен Гном...Но не и Математически Гимназии.. Направо ми се повръща. Как може един министър на образованието да не зачита заслугата, неуморния труд и доказаните резултати на децата и колегите от МГ? Това е гавра!

МГ си е математическа гимназия.И без обиди моля,
България
Нов

Рейтинг: 17

Назад към Образование