Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Преписване на матурите?

Преписване на матурите?

Мнениеот admin » 26 Май 2015, 21:55

Учители от Ихтиман, които са били принуждавани от директора да дават верните отговори на учениците, за да завършат младежите с отлични оценки

Високите резултати, които кърджалийските ученици редовно отбелязват на матурите по български език, са накарали министерството да провери тазгодишните матури в 11 училища в областта, заедно с Ихтиман, Разлог и Златоград.

http://dnes.dir.bg/news/maturi-karjali- ... e-19143131
Аватар
admin
Site Admin

Рейтинг: 204

Re: Преписване на матурите?

Мнениеот admin » 26 Май 2015, 21:59

Интересно е как на първите 10 места(с 1-2 изключения) на външното оценяване за 7-ми клас в София са само частни училища.
Аватар
admin
Site Admin

Рейтинг: 204

Мнениеот Knowledge Greedy » 28 Май 2015, 07:35

admin написа:Интересно е как на първите 10 места(с 1-2 изключения) на външното оценяване за 7-ми клас в София са само частни училища.
Частните училища задължително имат свое "лоби" в институцията, каквото и да означава това ;)
На второ място бих поставил мотивацията. От една страна на по-амбициозни и заможни родители. От друга - на по-амбициозни и умеещи да гледат "в зелено" (а не в розово) колеги учители. И накрая са самите деца - също мотивирани, но вече като функция на предишните два фактора и на благоприятната среда в самите училища, вкл. учебните програми и методики.
При добра дефиниция на лоби и спазване на закона, всичко това може да бъде приветствано. За другото - заради което бе въпросът на admin и заради което сложих кавичките, не ми се и мисли.
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2829

Мнениеот ptj » 28 Май 2015, 11:16

Амбициозни и богати родители- да, но не бих казал, че децата в частните гимназии са особено даровити. Конкретен пример - собственика на частната езикова гимназия в Пловдив, не допускаше учителите му да пишат оценки под 4, а последните само в изключителни случаи... :lol:

Иначе за мен, матурите в сегашния си вид и изобщо тестовата система са голяма глупост. Ще тръгнем напред едва когато се научим да мислим сами и да възпитаваме децата си в същия дух. Последното се отнася за всяка една област...
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Мнениеот math10.com » 30 Май 2015, 00:40

admin написа:Интересно е как на първите 10 места(с 1-2 изключения) на външното оценяване за 7-ми клас в София са само частни училища.

Аз по-скоро съм на друго мнение.Средата и нивото на образование в училищата(и държавните и частните) е незадоволително.Учениците в голямата си част се нуждаят от допълнителна извънкласна подготовка.От една страна родителите успели да подсигурят финансово обучението на детето в частно училище не биха се затруднили да финансират и допълнителната извънкласна подготовка.От друга страна директорите на частните училища могат да си позволят използването на услугите на по-добрите учители, което ще доведе до по-високо ниво на подготовка в учебна среда.Като обединим тези два фактора е съвсем нормално 7-8 от първите 10 на матурата да са от частни училища..........

П.П. Не се опитвам да изключа фактора корупция , но това е реално даже и да той да не съществува.
math10.com
Математиката ми е страст

Рейтинг: 809

Мнениеот monika_at » 30 Май 2015, 07:43

Тази седмица бях проверяващ на ДЗИ по Математика. Вчера приключихме. НА толкова много преписани работи се нагледах, че чак ми стана гадно. Разбира се, има и блестящи работи.
"Колкото повече изследваме Вселената, толкова по-ясно става, че е единична мисъл на велик математик!"
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Рейтинг: 936

Назад към Образование