Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

България е първа по НЕграмотност в ЕС

България е първа по НЕграмотност в ЕС

Мнениеот Гост » 09 Фев 2016, 15:44

малко е стара новината , но...
---------------------------------------------------------
-------------------- --------------------------------
Според ЕК около 40% от учениците не са грамотни, а над 80% не разбират от математика.
За 2012 (за 2015 няма информация) сме на 53 място по грамотност,далеч преди нас са Тонга,Тобаго,Туркменистан и др.
Гост

Re: България е първа по НЕграмотност в ЕС

Мнениеот drago » 09 Фев 2016, 20:02

Какво значи да си неграмотен или да не разбираш от математика?
Ако под неграмотност се разбира да не можеш да четеш, то 40% са абсолютна глупост, не е вярно.
Ако под неграмотност се разбира понякога да бъркаш пълен и непълен член или да правиш някоя правописна грешка то със сигурност 40% са малко(и аз съм там). Ама същото положение е и в ЕС.
drago
Математик

Рейтинг: 518

Мнениеот admin » 12 Фев 2016, 08:07

Може би това се дължи на това, че нараства дела на ромското население и много родители са в чужбина, а децата се гледат от баби/дядовци.
И все пак нещата бавно но сигурно си вървят на по-добре.
Жена ми има роднини в Холандия и бих казал, че в много отношения тук е по-добре(дори здравеопазване).
Аватар
admin
Site Admin

Рейтинг: 207

Мнениеот Гост » 14 Фев 2016, 21:27

Всички такива новини" разглеждам като целенасочени действия за ерозия на българската държавност. Отрицателните новини преобладават. Често това са новинарски интерпретации на млади журналисти, които дори не си дават труда да вникнат във въпроса, по който пишат. В други случаи са по поръчка на хора от двете пети колони - руската и турската. Американците не ги включвам тука, тъй като те си не искат.
Под това медийно влияние разумните, инициативни и можещи млади хора извеждат децата си вън от страната и тук остават посредствените, примирени и пасивни, които възпроизвеждат такива. Негативната сянка на Турция и Русия остава.
Единствената надежда е в ЕС. И това негативно сравнение в конкретния случай може би все пак да е за добро.
Гост

Мнениеот drago » 22 Фев 2016, 19:58

Гост написа:Всички такива новини" разглеждам като целенасочени действия за ерозия на българската държавност...

Не споделям конспиративните теории, По-скоро, нещата са малко по различни. Всеки е чувал приказки от рода: "е това е българска работа, никога няма да се оправим", или: "българите сме си такива, никога няма да ги стигнем онези.." или "няма друга такава държава..." и т.н.
Само мога да кажа, че ние, като генетичен фонд, по нищо не остъпваме на всяка друга нация. Има някои обективни неща, като икономика и др. , които бавно се променят, щото са затлачвани с години.
И всеки, който говори такива неща, да си помисли, дали по този начин не прикрива някакви свои комплекси. Защото не мога да си представя един уважаващ себи си българин със самочувствие да говори такива неща, това е все едно да си плюеш в сурата. Като казваш: ние българите сме такива и такива, това означчава. че конкретно ти си такъв.
drago
Математик

Мнениеот Гост » 22 Фев 2016, 20:59

Преди 10 години щях да те сметна за суперпатриот и да се запища в твоята партия. Сега разбрах, че такива момченца като теб са любими на "конспираторите" за вършене на мръсна работа. Обикновени лапнишарани. Баречета. Всичко, което казваш е така и не е така. Ако да се бием в гърдите "Булгар, булгар!" като Ганьо - така е. Но да не съществуваш на световната карта благодарение на своя "освободител" и да се биеш в гърдите, че си 6-та космическа сила, е ... малко наивно.
Гост

Мнениеот drago » 22 Фев 2016, 21:40

Нещо не мога да ти рабера логиката, то едва ли и има такава. По-добре ходи да си пишеш писанията някъде, където такакива приказки се плющят ей така на алангро.
После, аз не съм членувал и не членувам в никоя партия, не че това има някакво значение. И не мога да кажа даже, че съм патриот, да не говорим "суперпатриот". По-скоро повече ме интересува колко качествен е човека, а не каква националност има.
И нали схващащ, че има огромна разлика между това да се биеш в гърдите и да викаш "булгар, булгар" и това да оплюваш самия себе си.
А това за световната карта и т.н. не го разбирам, а още по-ма;лко каква връзка има с написаното от мен по-горе?

П.П. Пък и би могъл да не пишеш като анонимен, не мислиш ли?
drago
Математик

Мнениеот Гост » 22 Фев 2016, 22:15

Аз съм Никой, затова пиша анонимно.
Засягам част от причините, качествата на изключителния ни генофонд да не могат да се проявят истински.
Колко наивност има в красивите популистки: "Има някои обективни неща, като икономика и др. , които бавно се променят, щото са затлачвани с години."?! Наивитет.
Когато играеш по свирката на една велика сила, няма как да имаш собствено достойнство. Когато опиташ да бъдеш себе си, как те вкарват в "Правия път" - като използват всички средства (виж заглавието , от което започна всичко).
А какво ще кажеш за 2003 година, ММО в Япония? Част от Света знае за нас. Но на други не се дава тази възможност. Внушението на всяка крачка е "Вие не струвате, не можете да се справяте сами (евн, еон ,чез)".
Остряк си , но късоглед. Не си струва да се препираме ,всеки по пътя си.
Гост

Мнениеот drago » 23 Фев 2016, 20:03

Това са едни емоционални излияния, от които някои може и да се вдъхновяват. Подхващаш едно, скачаш на друго, няма аргументи, почти не се разбира какво искаш да кажеш. Оставям настрана всички обидни квалификации..." баречета, лапнишарани, късоглед". Май си живееш в някакви филми, сам си пишеш сценария и влизаш в роля. Струва ми се, че всичко това е една жалба по едни отминали времена, които няма да се върнат. И само да кажа, че онзи строй падна, не заради някакви външни влияния и личности, а единствено по икономически причини. Просто т.н. социализъм не беше икономически ефективен, ТовА беше единствената дълбока причина.Това за сведение на всички онези, които си мислят, че при соца сме имали такива гигантски производства, пък сега всичко сме разрушили. Да, много предприярия се ликвидираха, повечето от тях защото са били изначално и непоправимо неефективни. Например Кремиковци или хим.комбината във Враца. Няма как един строй буквално да фалира, а пък ти после да разправяш, че икономиката вървяла по мед и масло.
Ама, както казваш, всеки по пътя си. Омръзнало ми е от такива спорове, все едно да си говориш с телевизор.
drago
Математик

Мнениеот Гост » 23 Фев 2016, 22:04

Интересно кой от двамата ще спре първи?
Гост

Мнениеот pipi langstrump » 23 Фев 2016, 22:41

Гост написа:Под това медийно влияние разумните, инициативни и можещи млади хора извеждат децата си вън от страната и тук остават посредствените, примирени и пасивни, които възпроизвеждат такива.

Не те знам в кой свят живееш, в реалния или в някакъв виртуален, ама медийното е влияние е последното нещо, което ще накара 1 човек да емигрира и да вземе децата със себе си. Именно разумните, инициативните и можещите емигрират или поне пращат децата си да учат в чужбина (откъдето те много рядко се връщат), защото знаят и виждат с очите си какво представлява блатото, в което живеят, знаят, че някъде там има много по-хубав живот от този в блатото и не ги е страх да рискуват да се отърват от него и да стигнат до онова хубаво място. Пък и всеки го вижда, ама някои или се правят, че всичко си е наред или просто никога не са си показвали носа извън блатото и си мислят, че това е нормално - то не са само дупките по пътищата, уличните песове и мангалите с каруците - то е преди всичко мизерията, хорската простотия и алчност, липсата на перспектива за развитие. Ама трябва човек да поживее малко в белия свят, за да може да сравни "тук" и "там" - и тогава много неща се изясняват като от само себе си, без много мислене и разсъждения.

drago написа: Струва ми се, че всичко това е една жалба по едни отминали времена, които няма да се върнат. И само да кажа, че онзи строй падна, не заради някакви външни влияния и личности, а единствено по икономически причини. Просто т.н. социализъм не беше икономически ефективен, ТовА беше единствената дълбока причина.Това за сведение на всички онези, които си мислят, че при соца сме имали такива гигантски производства, пък сега всичко сме разрушили. Да, много предприярия се ликвидираха, повечето от тях защото са били изначално и непоправимо неефективни. Например Кремиковци или хим.комбината във Враца. Няма как един строй буквално да фалира, а пък ти после да разправяш, че икономиката вървяла по мед и масло.

Най-отвратителното нещо на соц- пропагандата, направо непоносимо отвратително не е, че подлъгва хората, че тогава се е живеело по-добре от сега, то за някои хора това си е истина, а че скрива факта, че заради тоя социализъм сега не сме на равнището на развитите европейски страни, а се влачим вече колко години станаха? в един мъчителен преход, който явно няма да свърши в следващите 50-100 години. И после същите тия, които защитават социализЪма, обвиняват ония, които бягат от блатото в цивилизования свят, че били национални предатели, че не останали да се борят,че блатото било най-хубавото блато на света, и не знам още какви глупости.
pipi langstrump
Математиката ми е страст

Рейтинг: 196

Мнениеот Гост » 03 Мар 2016, 14:36

Познавам двама роми ученици, които разбират много по български и математика, за разлика от някои други
Гост

Мнениеот Гост » 03 Мар 2016, 14:38

Аз не мога да кажа, защото не съм писал аз статията. Аз само я преписах от един сайт.
drago написа:Какво значи да си неграмотен или да не разбираш от математика?
Ако под неграмотност се разбира да не можеш да четеш, то 40% са абсолютна глупост, не е вярно.
Ако под неграмотност се разбира понякога да бъркаш пълен и непълен член или да правиш някоя правописна грешка то със сигурност 40% са малко(и аз съм там). Ама същото положение е и в ЕС.
Гост

Мнениеот Гост » 04 Мар 2016, 10:03

Има една чудесна книжчица от последното десетилетие на XX век "Слуховете", от французина Жан Ноел Кампферер (изд-во М. Дринов). Един от общоприетите стари методи за обработка на общественото мнение. Искаш да увеличиш девиантите в едно общество, въздействаш на средата около тях - създаваш им благоприятни насърчаващи условия.
От репликите по-горе се вижда, че математиците са коне с капаци. Могат да попаднат в капан на безсмислени спорове, противоречащи на здравата логика. Могат да бъдат водени за носа от хора, които са по-ниско от тях. Тъжно :(
Гост

Мнениеот drago » 20 Мар 2016, 18:50

Гост написа:Аз не мога да кажа, защото не съм писал аз статията. Аз само я преписах от един сайт.
drago написа:Какво значи да си неграмотен или да не разбираш от математика?

Ами хубаво е, като се перписват такива неща, поне да се осмислят за какво става въпрос. Проблемът е, че тези, дето ги списват тези сайтове преписват от други и т.н. и някъде по веригата, нарочно или не, но изпускат съществени неща.
Като например, че това са резултати тествове по програмата PISA. И хора като мен, които са малко далеч от образованието, почват да се шашкат. Други пък, които въобще ги мързи да мислят, цъкат и викат, че сме много прости.
Истината, според мен, е че тук в България образованието въобще не е съобразено с този тест, няма подготовка за него, няма задачи в учебниците близки по тематика с тези от тестовете. И като резултат..."първа по НЕграмотност...". Което не значи, че наистина е така.
drago
Математик

Назад към Образование