Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Мнения за 91НЕГ,73-тоСОУ, СМГ с немски и НПМГ с немски

Мнения за 91НЕГ,73-тоСОУ, СМГ с немски и НПМГ с немски

Мнениеот amsara » 20 Май 2010, 14:25

Да попитам учители и учениците сред вас, които имат някакви наблюдения върху упоменатите гимназии в София.
До момента съм учила активно английски и ми се иска в гимназията да продължа с немски.Като успоредно с това искам и добра подготовка по математика.В първите две училища ще науча езика със сигурност, но какво е нивото им на обучение по математика.В другите две пък със сигурност ще напредна много по математика, но дали ще науча езика :roll: Много съм объркана. :? Не съм и въобще сигурна, че ще изкарам бал, който да ми стига за тези училища.Но ако все пак това стане, как бихте ме посъветвали да подредя желанията си.За да не се разрази спор за това, кое училище е по-по-най, може и на лични.Благодаря на всички предварително!
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Re: Мнения за 91НЕГ,73-тоСОУ, СМГ с немски и НПМГ с немски

Мнениеот ganka simeonova » 20 Май 2010, 15:26

Аз преподавам математика в горен курс в 73 СОУ :D
Мисля, че нивото по мат е добро, ако си в паралелка с профил математика. :oops:
Но има разлика м/у мат. гимназия и езикова гимназия. Зависи какъв е приоритетът ти..
Смея да кажа, че немският в моето училище е на високо ниво. Всички предмети в 9 и 10 клас ( география, физика, химия и история) са на немски и в 12 клас, ако издършиш изпита, получаваш Немска езикова диплома.
Ще ти кажа нещо, дъщеря ми учи в СМГ, 11 клас е, но ако можех да върна времето, щях да настоявам за езикова гимназия.
ganka simeonova

Мнениеот Baronov » 20 Май 2010, 18:04

Не съм нито учител, нито ученик така, че нямам голямо наблюдение, но според мен, разликата в подготовката по математика между математическите гимназии и останалите училища е от небето до земята. Давай в СМГ и в краен случай НПМГ.
Baronov
Фен на форума

Рейтинг: 9

Мнениеот ganka simeonova » 20 Май 2010, 18:13

Зависи, какво иска да учи. В същия дух нивото по език е от небето до земята :)
ganka simeonova

Мнениеот martin.nikolov » 20 Май 2010, 18:36

Език се учи лесно, дори и самостоятелно. И знаенето на език не е кое знае какво, ако няма нищо друго. Така, че избираи математическа гимназия. Разбира се без език не може, но както казах това не е трудно и само по себе си не е нищо.
martin.nikolov
Напреднал

Мнениеот ganka simeonova » 20 Май 2010, 19:03

martin.nikolov написа:Език се учи лесно, дори и самостоятелно. И знаенето на език не е кое знае какво, ако няма нищо друго. .

Пак ще отприщя може би бурни дебати, но, изказването ти е смешно и нелепо.
Език нито се учи лесно, нито самостоятелно.
Ще си кажа впечатленията, понеже две години извеждам 12-те класове.
Пиша конкретно за моето училище, в което се учи немски и като втори език- френски или руски. 80% от децата в 12 клас получават три сертификата- по немски, по втори чужд език и по английски. И си мисля, че това е голямо богатство.
Математиката не е за подценяване, но в крайна сметка, какво толкова печелиш, ако завършиш едно МГ?
Както и да е- важното е човек да учи със желание това, което е избрал :)
ganka simeonova

Мнениеот martin.nikolov » 20 Май 2010, 19:23

Математиката ти дава възможност да кандидатсваш в много университети и специалности. Добра подготовка по математика дава по-добър шанс да влезеш в добра специалност. Кеото е може би най-важното след завършане на училище.

За езика, аз също имам наблюдения от хора завършили математиюески и езикови гимназии. Тези които са искали да научат език са го научили достатъчно добре, не зависимо от кое училище идват. Но ако човек завърши училище и знае език и нищо дрого, тогава накъде?

Мнението ми е просто моето мнение, това би трябвало да е очевидно. Не виждам нищо нелепо в това да си изкажа мнението.
martin.nikolov
Напреднал

Мнениеот ganka simeonova » 20 Май 2010, 19:38

Да, добрата подготовка по математика дава добър шанс, но тя не идва единствено от МГ, нали?
ganka simeonova

Мнениеот martin.nikolov » 20 Май 2010, 19:44

ганка симеонова написа:Да, добрата подготовка по математика дава добър шанс, но тя не идва единствено от МГ, нали?

Може би не, макар че съм склонен да смятам че идва само от там, но там е сигурно. Моя съвет е ако трабва да се избира между езикова и математическа, да се избере математическата.
martin.nikolov
Напреднал

Мнениеот ganka simeonova » 20 Май 2010, 19:46

В крайна сметка всичко зависи от избора и желанието, какво да учиш.
Зависи разбира се и от у- то, в което ще попаднеш, от учителите..
Сега, с изказването си може би ще хвърля камък по нечия градина, но ще го кажа от гледната точка и на учител, но и на майка..
За 2 срок дъщеря ми, която е 11 клас в СМГ е имала 60% от часовете по математика. В останалото време са имали свободни, без никой да замести учителя.
ganka simeonova

Мнениеот amsara » 21 Май 2010, 11:56

Благодаря на всички за споделеното мнение! :D Във всеки пост намерих по малко от своята истина. :D Ама и аз мисля като госпожата, че един език сам по себе си не може да е нищо. :o Първо ако ме приемат в езикова, езиците ще ми станат два. И второ контактът с немци не може да не те дърпа напред и да не знаеш езика по-добре от тея дето го учат на курс или с частен учител или сами.Остава питанката с математиката.Ясно е, че от езиковата познанията ми по математика ще са значително по-малки от тези на децата в математическа, ама това пък не е чак толкоз голям проблем. :roll: Както allier каза в една друга тема, най-важно е желанието, а не само основата. Така че ако запазя интереса и желанието си да боря математиката, все ще имам възможността да го направя.Ще се надявам накъсмета да попадна на добър учител в гимназията.А и форумът е налице.Ехееее, колко научих от него само от Нова година насам. Все за бъдещите 5 години ще науча и още нещо от него :mrgreen: Така че, ако ми стигне бала май ще ходя в някоя от немските гимназии.Защото как да бъда сигурна, че след 5 години ще искам да се занимавам точно с математика.Сега верно ми е кеф, ами ако утре нещата се променят. Пък ако един ден реша да уча друго в някое уни, то този предмет ще подплатен и с два езика.Сега остава само успешно да изкарам изпитите, което хич не е лесна задача.
И все пак много благодаря на всички вас, които се изказахте по питането ми.
Аватар
amsara
Математик

Мнениеот ganka simeonova » 21 Май 2010, 12:16

Ти си едно чудесно момиче, което освен че умее да решава задачи, мисли доста зряло:)
Не знам как си по БЕЛ, но по мат определено те бива:)
Успех на 27 и 31 май!
За мен специално ще е чест и удоволствие, ако станеш ученичка на 73 СОУ :)))
ganka simeonova

Мнениеот Nietsche » 28 Май 2010, 13:23

Обикновено не си тропам устата залудо, но уви! Искам да ти кажа, че не е до училището, ами до желанието и това колко време отделяш за дадения предмет.Подготовката е от земята до небето, ако чакаш само на преподавателя в училище в противен случей където и да учиш ще успееш.
Nietsche
Нов

Рейтинг: 0

Мнениеот amsara » 28 Май 2010, 14:21

Nietsche написа:Обикновено не си тропам устата залудо, но уви! Искам да ти кажа, че не е до училището, ами до желанието и това колко време отделяш за дадения предмет.Подготовката е от земята до небето, ако чакаш само на преподавателя в училище в противен случей където и да учиш ще успееш.

Що пък да е залудо :? Нали затова човек пита, очаква да чуе мнението на другите. :roll: Ми зависи и от училището според мен.По-точно от учителите в него.Колкото и желание да имам да науча предмета, как ще стане това с кофти учител. :?: Нали основното все пак той го дава ;)Много важно че имам желание ако няма кой да ми обясни и покаже.
Иначе ако се справя на изпитите, вече съм взела решението си.Ще пиша някоя от двете немски гимназии, за която ми стигне балът.Мерси за мнението ти.
Аватар
amsara
Математик

Назад към Образование