Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Математически специалности.

Математически специалности.

Мнениеот Петър Евгениев » 25 Мар 2019, 13:00

Идва времето за избор на специалност, поне за моя набор.
Направих тази тема, с цел да послужи на сегашните и евентуално бъдещите кандидатстващи.
Предлагам всеки да сподели опит. Какво е учил, какво ще учи или какво учи. Та някой като гугълне да има мат'риал нали...

Предполагам единствено е честно да започна аз.
Та, аз обмислям като първо желание да бъде специалността Приложна математика във ФМИ, като не е под въпрос, дали да е СУ(ФМИ) или не.
Доколкото изчетох тук във форума има няколко теми, в които се засяга тази тема и в прочетеното най-много ми допада тази специалност.

Полезни сайтове, за бъдещите студенти във ФМИ.(И не само)
1.https://fss.fmi.uni-sofia.bg/
2.http://fmi.wikidot.com/anal
3.https://debian.fmi.uni-sofia.bg/study/

А, Вие какво бихте избрали, ако сега трябваше да избирате?

П.П
29249629_10209116182341656_966848381584408576_n.png
из архива...
29249629_10209116182341656_966848381584408576_n.png (216.64 KiB) Прегледано 1891 пъти
Интересното послание е оставено на упражнение на читателя.
Аватар
Петър Евгениев
Математиката ми е страст

Рейтинг: 874

Re: Математически специалности.

Мнениеот S.B. » 25 Мар 2019, 17:11

На добър час,Пепи!Аз ти желая най-искрено успех!Ти го заслужаваш! :D
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5326

Re: Математически специалности.

Мнениеот kucheto » 25 Мар 2019, 23:09

Аз завърших Приложна математика, но с избираемите курсове, които взимах, все едно учих Математика. То разликата не е голяма - плюсът на Приложна е малко повече Числени методи и Оптимиране (но и в Математика тези курсове ги има като задължителни и задължително избираеми), икономиките, ако се интересуваш (въпреки че микроикономиката, която е по-полезна, се преподава от един доста възрастен преподавател и бие на пародия), и един курс повече по статистика (приложна). В специалност Математика анализът е по-застъпен (въпреки че е доста разтегнат и излишно подробен понякога), има и обща топология (полезна е като някаква основа, но не мисля, че е добре човек да задълбава в нея, алгебричната топология, която е тясно свързана с диференциалната геометрия е по-интересна и полезна), но най-големият плюс е пълен курс по диференциална геометрия - ние учихме само класическата, но после ми стана интересна съвременната (гладки многообразия) и изгубих много време да свикна с нея - щеше да ми е далеч по-лесно, ако бях взел задължителен курс по нея. Многообразията са изключително интересна дисциплина, реално те формализират анализа и топологията върху "криви" геометрии със силен алгебричен елемент и се използват доста в съвременната физика. Имат и дискретна версия (симплициални, кубични и полиедрални комплекси), върху които работим в момента за нуждите на механиката на твърдите тела.
kucheto
Напреднал

Рейтинг: 76

Назад към Образование