Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Математика или Физика?

Математика или Физика?

Мнениеот Skygear » 05 Май 2021, 11:48

Предстои мъчителен период от чудене, изпити и бюрокрация ... ама аз леко съм несигурен точно къде да запиша. Интересувам се основно от 4-ри специалности, Математика, Приложна математика, Физика, Квантова и Теоритична Физика, всичко в СУ. Е, зависи и как минат изпитите, ако са провал ... физика. Ама има някакви окей проспекти за сега :D . Така де, има няколко основни въпроса. Преподавателите стават ли? Къде стават повече? Имам теория, че в математиките влизат хората, които не ги взимат в информатическите специалностти, така де, въпрос е също долу-горе как ще е средата. При физиката поне е по-лесно да се загатне, предполагам, че ще има 3-ма човека на кръст във втори курс. Не съм сигурне все още точно с какво искам да се занимавам академично, затова се чудя, колко е възможно, ако завършиш Математика, да прехвърлиш при магистърска степен/докторантура към теоретична/математическа Физика. Ако вляза във Физиката, ще имам ли опция да запиша от изибирателните курсове на ФМИ. Например ако искам да мина Анализ (с доказателства, забелязал съм, че във ФзФ на ДИС му викат Математически анализ), мога ли да го запиша като избирателен? Или абстрактна алгебра? Или теория на мярката? Или екзистенциална философия :D . Така де, въпрос е също как работят избирателните курсове, разгледано от междуфакултетната гледна точка, защото не мога да намеря задоволителен отговор никъде... то сигурно не съм и търсил като хората де. Кое е по-депресиращо, квантова механика, или топология? Каква е разликата между аналогичните курсове измежду специалностите. Например, каква е разликата между диференциалните геометрий измежду факултетите? Те във Физическия му викат Тензорно смятане, всъщност може изобщо да не са аналогични? Или пък, има ли разлика между Комплексния анализ на ФМИ и този на ФзФ? Интересувам се и от Еразъм, като погледна във ФМИ, има много повече опции с дисциплина Математика, отколкото Приложна математика? Въпреки, че не са далечни, дали ще мога да отида на тези с дисциплина "Математика" ако съм в "Приложна математика"? Има ли максимален брой на избирателни курсове, които мога да запиша? Понеже във ФМИ има много интересни. А пък и искам да мина няколко курса по-програмиране, ако се депресирам от математиката поне да имам някаква занимавка, различна от бургерджия.

И последната молба е за лични мнения от обитаващите този форум, макар че се съмнявам, че повечето ще кажат "Математика" :D защо ли...
Skygear
Нов

Рейтинг: 7

Re: Математика или Физика?

Мнениеот Какаши Сенсей » 05 Май 2021, 18:21

Най-добре е да научиш английски и да кандидатстваш в западните страни. Аз това ще направя. Както каза в българските университети във факултета по физика ще намериш трима души на кръст, пък и до колкото занм кариера като теоретичен физик тук няма, най-много да работиш в БАН за 500 лева заплата.
Моите интереси са същите, като твоите и аз съм решил да уча във Финландия. Там ще имаш много по-добра среда за учене и място където да изявиш таланта си. Има толкова много безплатни стипендии, които предлат западните страни, може да кандидатстваш и да те приемат!
Най-важно е душата да бъде извисена .
Какаши Сенсей
Фен на форума

Рейтинг: 28

Мнениеот Skygear » 05 Май 2021, 21:49

Какаши Сенсей написа:Най-добре е да научиш английски и да кандидатстваш в западните страни. Аз това ще направя. Както каза в българските университети във факултета по физика ще намериш трима души на кръст, пък и до колкото занм кариера като теоретичен физик тук няма, най-много да работиш в БАН за 500 лева заплата.
Моите интереси са същите, като твоите и аз съм решил да уча във Финландия. Там ще имаш много по-добра среда за учене и място където да изявиш таланта си. Има толкова много безплатни стипендии, които предлат западните страни, може да кандидатстваш и да те приемат!

Английски знам на около c2, обаче кандидатстването в другите държави отдавна го отрекох като вариант за бакалавър. За добър университет трябва да се занимавам да покрия някой определени изисквания и като цяло искам тази година да почна, че вече пропуснах една.Така де, ще се обмисли за по нататъчните степени ... ако се стигне до там. А пък за кариера... то това че си завършил в български университет не значи, че трябва в българия да работиш. Не знам точно как е академичната обстановка тук и как точно трябва да се катериш след докторантура де, затова за академична работа в бг не мога да кажа много. От това, което виждам, поне в СУ нивото на обучение е добре, и като гледам, има някаква научна активност.
Skygear
Нов

Рейтинг: 7

Мнениеот drago » 06 Май 2021, 22:34

Skygear написа:...Кое е по-депресиращо, квантова механика, или топология? ...

Е, това кърти мивки!! И двете съм ги учил; навремето във ФМИ имаше и курс (2 сеестъра) по Математическа физика (или нещо такова). Най-неприятния курс, който съм минавал. Защото нямаше никаква "физика" в този курс, просто се вадеше напр. у-нието на Шрьодингер без никакаква физическа мотивация и т.н. Та, определено първото е по-депресиращо.
Разликата в аналогични предмети в двата факултета е огромна. Във физиката всико е на приложно ниво. Истинската математика е във съсдната сграда. Ама, кое е по привлекателно всъщност зависи от човека.
drago
Математик

Рейтинг: 517

Мнениеот Гост » 02 Фев 2024, 03:37

Искам да попитам как провървяха нещата за теб в крайна сметка. Скоро ще завърша 12 клас и също се чудя между математика и физика... Ако си навлезнал в нещата, какво би ми препоръчал? Благодаря предварително!
Гост

Мнениеот Какаши Сенсей » 20 Мар 2024, 10:13

Гост написа:Искам да попитам как провървяха нещата за теб в крайна сметка. Скоро ще завърша 12 клас и също се чудя между математика и физика... Ако си навлезнал в нещата, какво би ми препоръчал? Благодаря предварително!

Koeто и да избереш няма да сгрешиш, и в двете направления има развитие. По-добре се насочи към специалност , дали приложна математика или теоретична физика. Нещо такова, ако искаш мога да ти обясня повече, може да ми пишеш по дискорд, това е никът ми vv0408
Най-важно е душата да бъде извисена .
Какаши Сенсей
Фен на форума

Рейтинг: 28

Мнениеот grav » 20 Мар 2024, 11:14

Гост написа:Искам да попитам как провървяха нещата за теб в крайна сметка. Скоро ще завърша 12 клас и също се чудя между математика и физика... Ако си навлезнал в нещата, какво би ми препоръчал? Благодаря предварително!

Може би трябва сам да прецениш дали искаш да учиш математика или физика. Кое ти е по-интересено?
grav
Математиката ми е страст

Рейтинг: 370

Мнениеот ammornil » 20 Мар 2024, 12:20

Аз бих Ви препоръчал направление математика, в зависомост от предпочитанията Ви, с насока към статистиката или към приложната математика.

За съжаление, обучението в направление Физика в България (дори в София) не е на високо ниво (нито като теория, нито като практическа подготовка). Сифийският Университет е сред най-високо реноминираните унивестити на Балканския полуостров (според 2023 оценка на унивеститетите в Европа, заема 272 място, което е доста висок рейтинг), но по оценката на техническите дисциплини (инженерни науки, изключая компютърно програмиране) сме на едно от последните места. Ако интересите Ви са в областта на физиката, бих Ви препоръчал Германия, Франция или Швеция в Европерйския съюз, или Великобритания или Швейцария (според чужд език с който сте добре запознат). Разходите за обучение в чужбина са по-високи, но имате много по-голям шанс да започнете работа по образованието си и да изплатите евентуални студентски кредити.
Това е лично мнение, нямам претенции да имам скорошен опит с универститетите в България. Мнението ми е основано на публично достъпни данни и познати, чиито деца започнаха да учат в България и се прехвърлиха в чужбина, разочаровани от липсата на качествени учебни планове. От техни наблюдения- техническите дисциплини имат остарели учебни програми и още по-слаби практикуми.
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]
Аватар
ammornil
Математик

Рейтинг: 1774

Мнениеот proto210 » 01 Юни 2025, 11:15

Здравейте, ще съживя темата, като попитам ammornil, Вие завършил/а ли сте и къде? Аз в момента съм 11 кл. и се чудя същото. Имам голям интерес към и двата предмета, а освен това се справям с немски/английски. Вариант, който ми препоръчаха, е да мина бакалавъра фъф фзф/фми и после да замина за чужбина.
proto210
Нов

Рейтинг: 2

Мнениеот ammornil » 01 Юни 2025, 14:29

proto210 написа:Здравейте, ще съживя темата, като попитам ammornil, Вие завършил/а ли сте и къде? Аз в момента съм 11 кл. и се чудя същото. Имам голям интерес към и двата предмета, а освен това се справям с немски/английски. Вариант, който ми препоръчаха, е да мина бакалавъра фъф фзф/фми и после да замина за чужбина.

Аз съм следвал в Технически университет Варна и после се прехвърлих в Икономически университет Варна (на времето ВИНС), това беше по икономически причини (не можех да си позволя да живея другаде освен във Варна). Ако имах избор щях да кандидатствам в Софийски Университет (с направление физика).

В наши дни, в България, изключвайки Медицинските университети, бих Ви препоръчал на първо място Софийския Университет "Климент Охридски" като място за придобиване на висше образование. Като алтернатива, в случай че не влезете там, може да пробвате също Технически Университет София и/или Пловдивския Университет "Паисий Хилендарски". Това са, според мен, ако се ограничим само в България и без да включвам медицинските университети, трите най-реномирани университета за изучаване на математика и точни науки (физика и химия). Желая Ви успех!
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
Аватар
ammornil
Математик

Мнениеот proto210 » 02 Юни 2025, 07:53

Благодаря. Според Вас удачен вариант ли е да изкарам бакалавър тук (във фзф/фми) , и след това да отида в чужбина за довършване на висшето?
proto210
Нов

Рейтинг: 2

Мнениеот ammornil » 02 Юни 2025, 09:11

Не знам какво разбирате под "довършване на висшето". С бакалавърска степен от Софийския университет можете да кандидатствате на много места по магистърски програми. Зависи какви цели имате.
Ако искате да преследвате академична кариера, тогава ще трябва да следвате и докторантура. Ако искате да се реализирате в частна практика, не е задължително да следвате магистратура веднага след бакалавърска степен, но е добре да проучите сектора в който искате да работите по отношение на практическите възможности за развитие и изискванията за влизане в съответната сфера.

Не мога да Ви посъветвам по-точно. Висшето образование не е гаранция, но е предпоставка за успех в живота, също както не е гаранция за знания и умения, но е добра основа за тях.
Аватар
ammornil
Математик

Назад към Образование