Здравейте, пише ви зрелостник, завършващ езикова гимназия. В у-ще математиката ми беше много приятна и интересна, за разлика от моите съученици, на които винаги помагах преди и по време на класни и контролни. Та правейки това няколко години, започнах да придобивам интерес към педагогическата професия. Госпожата ме подкрепя и казва, че бих се реализирал добре, а директорът мечтае отдавна за преподаване на математика на английски език, и като разбра за моя интерес, също започна да ме нахъсва. През годините съм имал много математически изяви. Смея да кажа, че владея математиката на училищно ниво, но никога не съм се класирал на по-голям кръг от областен на олимпиади. Там задачите наистина са извън моята територия. Та това и комбинаториката + граница на редица са единствените ми слабости в науката. На матурата по математика изкарах оценка 5,67 и се ориентирах към специалността "Математика и информатика" в СУ, която подготвя специално учители. Та, бих искал да попитам завършилите/учещите тази специалност (в този или в друг университет) относно наблюдения, мнения. Наистина ли в СУ обучението протича по-леко, отколкото при чистата или приложната математика, където съм чувал, че е наистина трудно, и то за хората с големи амбиции, завършили МГ. Как е положението в педагогическата специалност въобще, големи ли са изискванията? Другото ми притеснение е свързано с това, че информатиката не ми бе толкова интересна в у-ще, както математиката и не съм искал да я преподавам, но българските университети навсякъде предлагат педагогика и за двата предмета. Имам доста добра компютърна грамотност, знам отлично английски език и се надявам, въпреки това, да се справя. Дано и изискванията за учителство не са твърде големи. (имам предвид наблягането на разширени познания в областта на информатиката и висшата математика) Казвам това, защото съм имал учители, които имат почти елементарна компютърна грамотност и никакви знания по език, а някои са ми преподавали, преписвайки вече решени задачи.
Учителската професия ми се вижда перспективна в последно време, харесва ми да работя с големи деца (8-12 клас). В момента, а и занапред се говори за голям дефицит на учители, особено по математика. Това допълнително ми дава увереност, но като че ли ми липсва сякаш още малко мотивация относно това, което ме очаква като обучение, атмосфера и изисквания.
Ще се радвам да чуя мнения,
Благодаря