Гост написа:Здравейте!
Имам въпрос за опит над ,който се чудя,ако можете помогнете
Налейте в стъклен буркан вода и го поставете без капачка по средата на тенджера.Налейте в тенджерата вода,така че най-горната част от буркана да остане над водата.Поставете тенджерата на котлона и я нагрявайте,докато водата в нея закипи.Наблюдавайте водата в буркана.Обяснете защо тя не кипи.
Указание:
За да купят ,течностите трябва непрекъснато да поглъщат топлина.Водата в буркана получава топлина през стъклото чрез топлопроводност само ако температурата на водата от двете страни на стъклото е различна.
Температурата на водата в голямата тенджера е 100[tex]^\circ[/tex] най-много. (може и да е по-малко ако сме на планина например)
Водата винаги се изпарява. При по-висока температура водата се изпарява по-бързо (например мокрите дрехи съхнат по-бързо в топъл слънчев ден).
Когато водата се изпарява тя се охлажда. Не знам точно защо, но е така. Например ако се напръскаме с вода в горещ ден ни става хладно веднага, но ако след това застанем пред вентилатора ни става още по-хладно. Затова и въобще има вентилатори.
Да се върнем на нашата тенджера. Когато температурата на водата в буркана започне да се вдига, тя започва да се изпрарява по бързо и в резултат се охлажда още по-бързо. В един момент скоростта на намаляването на температурата от охлаждането става равна на скоростта на увеличаването на температурата от загряването и в този момент водата не може да се нагрее повече и не може да стигне температура на завиране.
Това по е моята теория. Може и да греша и може би водата в буркана ще заври също. Аз дори се сещам един случай при който водата в буркана ще заври. Ние сме София и започване да загряваме водата до точката на топлинното равновесие за което споменах по-горе. Хващане тенджерата и я телепортиране на Черни връх на Витоша и водата в малкия буркан ври!