Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Образование в чужбина или в България

Образование в чужбина или в България

Мнениеот Какаши Сенсей » 24 Мар 2023, 12:37

Здравейте, имам един важен въпрос. Приет съм в Холандия да уча биоинженерство, но не знам как ще се справя там.
За това реших да запиша микробиология в СУ-то. Въпросът ми е, дали ще мога да се реализирам добре с българска диплома?
Аз искам да се занимавам с изследователска работа, и да работя в Китай/Япония или САЩ. Но, дали ще мога да започна хубава
работа с българска диплома? Вярно ли е, че е по-важно къде си завършил като магистър, отколкото бакалавър?
Най-важно е душата да бъде извисена .
Какаши Сенсей
Фен на форума

Рейтинг: 28

Re: Образование в чужбина или в България

Мнениеот peyo » 24 Мар 2023, 14:34

Какаши Сенсей написа:Здравейте, имам един важен въпрос. Приет съм в Холандия да уча биоинженерство, но не знам как ще се справя там.
За това реших да запиша микробиология в СУ-то. Въпросът ми е, дали ще мога да се реализирам добре с българска диплома?
Аз искам да се занимавам с изследователска работа, и да работя в Китай/Япония или САЩ. Но, дали ще мога да започна хубава
работа с българска диплома? Вярно ли е, че е по-важно къде си завършил като магистър, отколкото бакалавър?

Поздравления за приемането в Холандия! Известен униврситет ли е? Безплатно ли е, платено или със стипендия? С колко ще ти бъде по скъпо да учиш там в сравнение със София и имаш ли парите? Кое по-точно те притеснява, че няма да се справиш там? Предполагам не знаеш бъкел холандски, но вероятно ще учиш на английски. Не знаеш добре и английски ли? Това не е проблем, когато на човек му е много важно да знае английски, бързо се научава.

Предполагаме, че дипломата от Холандия ще изглежда по-добре на бъдещи работодатели отколкото диплома от СУ, особено извън България.
Предполагаме, че магистърска диплома ще изглежда по-добре на бъдещи работодатели отколкото бакалавърска, особено за изследователска работа.

Аз на твое място бих заминал за Холандия, защото когато бях на твое място преди повече от 20 години заминах да уча и аз в чужбина за 5 години. Тогава не мислех въобще за реализации след това и подобни, а търсих приключения.
peyo
Математик

Рейтинг: 664

Re: Образование в чужбина или в България

Мнениеот Какаши Сенсей » 24 Мар 2023, 20:17

Благодаря, приеха ме в HZ University, то е в топ 3 на научните университети в Холандия и един от най-добрите в света, имам и стипендия, като аз трябва да си плащам само квартирата и храната!
Ами, това което ме кара да остана в България са няколко причини. Първата, че мога да се обучавам в Codeackademy, при което и да работя като програмист. Това доста ще ми помогне за СВ-то. Реших
да запиша микробиология в СУ-то, и след това да запиша магистратура в Япония или Китай. При, което аз вече ще имам и опит като програмист, а това което знам, че учен, който е и програмист е много търсен и ценен кадър.
Втората причина, е заради обстановката в Холандия. Някак си не знам, дали ще мога да се впиша измежду другите студенти, тъй като аз съм много тих и консервативен, а най-вероятно съквартирантите ми няма да са такива.
Третата причина са финансите; не знам дали ще си намеря работа, за да се поддържам там. Моите родители може да ми помогнат първите няколко месеца, но за по натам ще им доста трудно.

В крайна сметка, съм решил на 90% да уча в СУ-то, завършвайки Молекулярна биология и след това да запиша магистратура в Япония или Китай и да започна с изследователска дейност. Но има нещо в мен, което
ме дърпа към Западна Европа. Но сега и там положението не е много хубаво, наемите стават все по-скъпи, цените на храната и всичко се вдигна. Вече не е безопасно и там. Някак си Изтока ми изглежда много по-добро място,
което бързо набира темпове и целия свят се е напътил на там(говоря за Русия, Китай, Япония, Индия и Арабските емирства).
Най-важно е душата да бъде извисена .
Какаши Сенсей
Фен на форума

Рейтинг: 28

Назад към Образование