Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Смяна на учител

Смяна на учител

Мнениеот Martin Nikovski » 20 Сеп 2010, 19:56

Така... да отворя и аз нова темичка... ;) Става въпрос за смяната на учител (и най-вече на този по математика). От 1 до 7 клас имах много добра учителка, която успя да запали математически интерес към мен. ;) След това обаче, влизайки в математическа гимназия , попаднах на учител, който... така да се каже, нямаше необходимия подход. Часовете минаваха скучно, учехме нови неща, обаче повечето от тях така и си останаха ненаучени или наполовина научени. Затова и до ден днешен (когато съм в 12 клас), мисля, че имам известни пропуски в материала от 8-9 клас въпреки големите усилия, които положих, за да не изоставам. В 10 клас ни смениха учителката и тогава отново започнах да харесвам математиката... започнах отново да усещам тръпката от това да решиш някоя на пръв поглед "нерешима" задача, да се пребориш за одобрението не само на учителя, но и на самия себе си. Така беше и с останалите, имаше конкуренция и стигнахме едно много по-високо ниво. Разбира се, това изискваше много труд, но си струваше... И ето че стигнах до 12 клас, когато за мое ОГРОМНО съжаление отново имаме нова учителка по математика... Вероятно защото съм свикнал със стила на предишната, да бъда максимално "изцеждан", за да развия мисленето си, сегашните часове по математика ми се струват... скучни... и това е МЕКО казано. Уж правим преговор, а всъщност задачите нямат нищо общо (като сложност) с тези, които са ни били давани преди. Сега всичко се свежда до използване (извинявам се, до ДИРЕКТНО използване) на общите формули по стереометрия (без дори да се споменават понятия като двустенен ъгъл например). От алгебрата определяме дефиниционни множества на функции, а дори и не помисляме за някакви уравнения (били те логаритмични, показателни или още по-малко тригонометрични). Ако приемем, че всичко това е разбираемо, имайки предвид, че това е само преговор и че функциите са основата на това, което ще учим след това (производни), то НЕразираемо е как цял един учебен час можем да решаваме задача от типа: "Определете ДМ на фукнцията [tex]\frac{3\sqrt{x-6}}{x+1 }[/tex]". Обясненията ни, че сме разбрали за какво иде реч, сякаш никога не стигат до ушите на учителката и тя продължава да ни занимава с тези "изключително трудни" задачи. Та... (отплеснах се много :) ), какво бихте ми препоръчали да правя, за да имам по-голям интерес в час, за да не обмислям самоубийството си (шегувам се :D ) и най-вече да не заспя... :?: Кафето НЕ ПОМАГА, а мисля, че не е рационално да се губи така времето, все пак не е неограничено! :!: :lol: ;)
Аватар
Martin Nikovski
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Re: Смяна на учител

Мнениеот seppen » 20 Сеп 2010, 20:20

Прелиствай си учебника и си харесвай задачи. Търси си допълнителни, от някой сборник, например. Олимпиади, такива работи. Аз така правех, особено в 12-ти клас. Добре ще е, ако имаш и съученици, дето се интересуват от математика. Имах един съученик, който много се беше амбицирал за СУ и ми даваше интересни задачи.
seppen
Фен на форума

Рейтинг: 5

Мнениеот prodanov » 20 Сеп 2010, 21:56

Мартине, ти и пропуски по математика? По-скоро математиката има пропуски, от колкото ти и то си личи в постовете ти. ;)

Аз мога да ти кажа следното - математиката не ми е профил, 12 клас съм, сега имаме входно ниво ЕДИНСТВЕНО на числови редици, задачите са МЕКО казано елементарни, а числовите редици са едва половината от матеряла в 11 клас, който сме учили миналата година (тепърва предстои стереометрията). Но и аз като теб си намерих майстора - една г-жа от МГ-то, която действително ме скъсва от задачи. И от преди два месеца, когато не знаех какво е 'хорда' и планиметрията беше нещо непонятно за мен, сега изкарвам отлични оценки на пробните матури, които ми дава.
Жалко само ,че учителя е частен. Ще ми се да бях влезнал в МГ-то и до сега дам и е преподавала тя, ама нейсе.

При теб обаче е различно, учителя тряя хване теб от колкото ти него, щото можеш и си почнал на време.

Ако олимпиадата е предизвикателство за теб, учи за нея. :)
prodanov
Напреднал

Рейтинг: 10

Мнениеот b1ck0 » 20 Сеп 2010, 22:11

Нищо не можеш да направиш ... Аз имах същия проблем, но с учителите си по английски. Явно от министерството са видели че нивото на класа ви е високо и сега умишлено ви "провалят като хора" ( шегувам се естествено ). От инспектората няма как да я сменят, ако си преподава нужните неща. Щом са я взели на работа, явно има нужната квалификация, а дали си разбира от работата, това е проблем на учениците ... При мен беше по-лесно, защото просто не влизах в часовете по английски, но по математика в МГ, трудно "няма да ходиш"
Аватар
b1ck0
Напреднал

Рейтинг: 7

Мнениеот L.e.o » 21 Сеп 2010, 11:01

Съчувствам ти.
Първо да се похваля:
В МГ-ото, класната, която ни беше и учителка по математика беше много печена.
Факт 1: Не ни даваше домашни ден за ден, знаейки, че всеки е зает по различно време и някой път други уроци са по важни. Вместо това даваше месечни домашни. "Раздел В от сборника да ми се предаде решен до месец." И така си си решаваш кога по колко да решаваш. Много уважаваш тази "тактика".
Факт 2: Материала по математика заложен за 5 годишното обочение в гимназията, тя го предаде за 4 години. Последната година, всеки ден, вярно че имахме по 3 часа математика дневно, решавахме по 1 кандидат-студентска тема от минали изпити от различни ВУЗ-ове. Така, кажи-реши цяла година само ни подготва за "изпита" като часни ученици, без това да ни струва нищо. А и тези, които нямаще да кандидатсват с математика ги пускаше от час ако искат, само да не пречат на другите. Изключителен жест към всички.

Най-кофти преподавател по математика, на който съм случвал беше доцента по диф.у-я и комплексен анализ във факултета. Момчето, оплескваше всяка 2ра задача.
Решението: спряхме да ходим на семинари и с колегите сами си учихме задачите.
Така, че и ти нямаш избор. Сам, и това е. Ако намериш от твоя клас или випуст друг с твоите интереси, ще е доста добре и за 2ма ви. Ако сте сериозни, заедно задачи се решават по-лесно.
Аватар
L.e.o
Математиката ми е страст

Мнениеот Martin Nikovski » 21 Сеп 2010, 14:31

Благодаря за мненията! ;) Наистина положението е отчайващо, но мисля, че се справя... все пак има и други хора във випуска с интерес към математиката, а и форумът... :)
Аватар
Martin Nikovski
Математиката ми е страст

Мнениеот mkmarinov » 22 Сеп 2010, 18:18

Поне учиш алгебра и геометрия поотделно - на нас ни казаха, че има само един предмет математика, само с един учител и трябва учебника да се следва буква по буква.
Което си е загуба, като се вземе предвид, че предната година учителят ни по геометрия беше машина.
mkmarinov
Математиката ми е страст

Рейтинг: 15

Мнениеот Martin Nikovski » 22 Сеп 2010, 18:26

Ами.. и ние сме с един учител по "математика", просто сега правим преговор и се занимаваме и с алгебра, и с геометрия. Но иначе обикновено първия срок - алгебра ("буква по буква"), втория - геометрия. ;)
Аватар
Martin Nikovski
Математиката ми е страст

Назад към Образование