Имам намерения да уча второ висше (инеженерна специалност) или да се доразвия с магистратура близка до бакалавърската ми степен (дипломиран инженер-химик съм, спец-ст полиграфия ), на 25г съм.
По скоро искам да сменя специалността и да се насоча към нещо от сферата на физиката (любимата ми наука), механиката, техниката -инженерна специалност.
Главния препъни камък в следването ми беше математиката, в началните класове бях доста добър в математиката и дори надскачах материала, но след 5-6клас какво ми стана и занамерих математиката, може би мързелът си е казал думата, помня че имаше разни теореми за наизустяване (нещо в което съм слаб) ... та се стигна до там че до 11клас избутвах с 3ки, във ВУЗа си мислех че като уча химическа специалност – няма да ме закачат с математика, да но освен висшата математика – където ми беше тъмна Индия, тя беше в квантовата химия/физика , физиката, механиката, топлотехниката, процеси и апарати, физикохимия и др. Резултата от следването ми беше – разочарование
Извод : Големите ми пропуски по математика ми се върнаха тъпкано – не можеш да избегнеш куршумите на незнанието!
По скоро искам да сменя специалността и да се насоча към нещо от сферата на физиката (любимата ми наука), механиката, техниката...инженерна специалност.
Понеже имам афинитет към техническите науки още от малък, аналитичен тип човек съм и съм убеден, че мястото ми е в научните среди (иновации, разработване, конструиране/проектиране, изпитване и прочие )
Искам да придобия самочувствие, да мога да вниквам в смисъла на една формула само като я видя, да мога да извеждам уравнения,да изчислявам, диференцирам и прочие, математиката да ми е като прецизен инструмент.
Не смятам да ставам математик, а гледам от практическа гледна точка , т.е. по-приложна математика (ако мога така да се изразя)
Идеята ми сега е да започна постепено от началото (може би 5-6клас) , за да има градация, но само с основните, базовите неща (без излишни материи и задълбавания), само които ще сами нужни за по-нататък - до висшата математика (това което ми е необходимо за изчисленията в техническите науки). Целта ми е да науча само материалът, който ми е нужен като се захвана в някоя сфера на механиката например или физиката, някакъв проблем, математическо обяснение, извеждане, изчисление... но няма да ставам математик, въпреки че имах данните като малък
(сега се сещам за "лабораторията" на А.Айнщайн - лист хартия и молив , еех мечтии )
Препоръчайте ми някои авторитетни издания, които така да са написани че да може средно интелигентен човек - сам да се обучава (учебници, сборници, помагала). Мисля повече самостоятелно да се готвя. Гаранция че ще се прибягва и до учител или помощ от приятел, но искам предимно сам да се справям.
Изобщо каква е схемата на такова начинание, по мои груби сметки това са 7 класа + 2 части висша математика?! Какво ще ми коства това като време и усилия, защото съм пред дилема – дали да поема към една мечта (трънлив път, дори роднините ще се опълчат против това начинание) или да тръгна към посредствения път (по-лесния и еднообразен), т.е. да се доразвия в сегашната ми специалност, която не ми допада много.
Искам да знам , може ли опитен учител да ми направи схема на материала (като конспект) от 5-12клас, включващ задължителният минимум, който трябва да усвоя, за да мога спокойно да се прехвърля към висшата математика, да изградя един стабилен математичен апарат.
ПП: Какво ще ми коства това. Винаги ме е притеснявало запомнянето на различните теореми и прочие, но ще работя и по паметта!
Благодаря

Меню