Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Виртуална класна стая по математика

Виртуална класна стая по математика

Мнениеот ganka simeonova » 21 Юни 2011, 22:24

В отговор на един пост, който се заформи в темата за матурите... :)
Хрумна ми нещо :)
Учителската професия никак не е лесна, много пъти е нападана от учениците, може и с право (относно начина на обяснение от страна на учителите). Предполагам, че и доста млади хора, бъдещи учители "надникват" в мат10, просто така, като гости ;)
Но, все пак е трудно да се изнесе един урок, така че да стане достъпен и понятен за учениците..
Освен това ми е направило впечатление, че доста хора, на Ти с Мат, понякога разписват дадено решение набързо, небрежно, просто така.. (включително понякога и аз)
Та, мисълта ми е, да си направим една виртуална класна стая по мат.
С определени теми.
Аз искам да поставя дадена тема и ще очаквам, онези които искат да станат учители и да развият урока по темата.
Останалите,които ще играят ролята на ученици, могат да задават въпроси, докато не се изяснят разглежданите въпроси.
Всеки може да е ученик или учител и да пише под тази позиция в темата.
Например, аз съм учител и в същото време ученик и задавам въпрос да речем на Х, който е писал като учител по темата :)

1) Тема. Модул. Модулно уравнение от вида |ax+b|=c. Модулно неравенство с един модул.
Модул се изучава в 6 клас; мод.у-е с един модул в 7 клас, а мод. н-во с един модул- в 8 клас.
Да речем, някой е учител в 8 клас, не познава учениците ( те са нов прием) и трябва да предаде мод. н-ва.
Как бихте подходили :)
ganka simeonova

Re: Виртуална класна стая по математика

Мнениеот loving_math » 21 Юни 2011, 22:42

Идеята за виртуална класна стая е чудесна, дано във времето се развие. :D
loving_math
Напреднал

Рейтинг: 147

Мнениеот iboB » 21 Юни 2011, 22:59

Какво ще кажете за това: http://www.khanacademy.org/

Сайтът предлага (и насърчава) писане на субтитри за съществуващите клипчета. Пълен римейк също е възможен. В организацията, в която членувам (sapiensbg.org), обсъждаме проект, подобен на този сайт.
iboB
Нов

Рейтинг: 0

Мнениеот ganka simeonova » 21 Юни 2011, 23:01

iboB написа:Какво ще кажете за това: http://www.khanacademy.org/

Сайтът предлага (и насърчава) писане на субтитри за съществуващите клипчета. Пълен римейк също е възможен. В организацията, в която членувам (sapiensbg.org), обсъждаме проект, подобен на този сайт.

Ти, май нещо не ме разбра. Има хиляди сайтове, аз искам да видя как мислите вие сами.
Да се научим, на само да разбираме мат, да усещаме нейната красота и елегантност, но и да успеем да я предадем.
ganka simeonova

Мнениеот iboB » 21 Юни 2011, 23:13

ganka simeonova написа:Ти, май нещо не ме разбра. Има хиляди сайтове, аз искам да видя как мислите вие сами.
Да се научим, на само да разбираме мат, да усещаме нейната красота и елегантност, но и да успеем да я предадем.

Аха.
Е, аз мисля, че онзи автор се справя перфектно. Така че за модулите: http://www.khanacademy.org/video/absolu ... 20Examples
iboB
Нов

Мнениеот 0xdeadbeef » 22 Юни 2011, 00:16

Има подходящ софтуер за тази цел, като пример ще дам WizIQ.
Тук и тук, можете да видите презентации. Разгледах го отгоре-отгоре, има безплатна версия, която включва необxoдимия минумум от инструменти за целта. Срещу около 10$ на месец, може да се ъпгрейд-нете на премиум акаунт, който включва повече инструменти.
0xdeadbeef
Фен на форума

Рейтинг: 27

Мнениеот ganka simeonova » 22 Юни 2011, 08:54

Или да се пише по темата, или моля ви не я товарете излишно :twisted:
ganka simeonova

Мнениеот 0xdeadbeef » 22 Юни 2011, 10:28

Предният ми пост е по темата, защото това което предложих е точно виртуална класна стая!
0xdeadbeef
Фен на форума

Рейтинг: 27

Мнениеот amsara » 22 Юни 2011, 12:24

Аз по друг начин разбирам темата, пусната от госпожата.Според мен идеята е не да дадем линк към някакъв вече направен виртуален урок, а да напишем как бихме провели свой, ако бяхме на учителското място.Тоест не трябва да даваме линкове към нещо в нета, а със свои думи да напишем как ще проведем урока с ученици, които не познаваме.И аз може да съм дребна на възраст за учител още :mrgreen: , ама ще се пробвам.
ІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІ
Здравейте, ученици. Да ви се представя, казвам се С.Д и днес ще замествам болната ви учителка по математика. :lol: Заедно с вас днес ще разгледаме начините за решаване на модулни неравенства.Но преди това ще си припомним някои неща, които сте учили през миналите две учебни години.Нека първо уточним какво представлява модулът.Да, чувам правилни отговори, че това е абсолютната стойност на едно число.Но какво тогава е абсолютна стойност на число? ;)
Нека начертаем числовата ос и нанесем на нея числата 5 и -5.
____-5____-4___-3___-2___-1___0___1___2___3___4___5
Вижда се ясно, че разстоянието от -5 до нулата и от 5 до нулата са равни.Ако приемем, че едно деление на числовата ос е 1см, то и двете разстояния са по 5 см.Тъй като говорим за разстояние, то то винаги трябва да е неотрицателно число.
Оттук и лесно даваме определението за абсолютна стойност на едно число.Тя е разстоянието от числото до нулата, тоест до началото на числовата ос и като такова винаги е неотрицателно число.От тази дефиниция директно рабираме, че дме противоположни числа от числовата ос имат равни модули.Например |5|=|-5|=5
Следва също, че |0|=0
Уточнихме вече какво е модулът.За да преминем към преговора на модулните уравнения, трябва да разгледаме и някои свойства на модула.
|a+b|=|-(a+b)|=|-a-b| Например |5+3|=|-(5+3)|=|-5-3|=|8|=|-8|=8
|a-b|=|b-a| Например |5-3|=|3-5|=|2|=|-2|=2
|a.b|=a.|b| при a>0 Например |5(x+25)|=5.|x+25|
|a.b|=-a.|b| при a<0 Например |-5x-15|=|-5(x+3)|=5.|x+3|
И така стигнахме до модулните уравнения.За да имаме уравнение, трябва да имаме неизвестно.А за да ни е модулно уравнението, то това неизвестно трябва да е в модула.Тоест модулно е уравнението от вида |ax+b|=c и броят на корените му зависи от числото с.
Вече уточнихме, че модулът минаги е неотрицателно число, понеже е разстояние.Оттук автоматично следва, че при отрицателна стойност на числото с, модулното уравнение няма решение.
1). |ax+b|=c при c<0, уравнението няма решение.Например |x-3|=-5
-5<0 , затова уравнението няма решение
2). |ax+b|=c при c=0, уравнението има един корен.
ax+b=0 <=> ax=-b <=> x=-b/a Например:|2x-4|=0 <=> 2x-4=0 <=> 2x=4 <=> x=2
3). |ax+b|=c при c>0, уравнението има два корена.Защо са два ли? Щом числото с е положително, то то представлява разстоянието от две противоположни числа на числовата ос до нулата.Затова и разглеждаме два варианта както в долния пример.
|2x+4|=10
A). 2x+4=10
2x=6
x1=3
B). 2x+4=-10
2x=-14
x2=-7
Мисля, че като си припомнихме принципа за решаване на модулни уравнения, лесно ще овладеем и този на неравенствата с модул. :D
Модулното неравенство е от вида |ax+b|>c или |ax+b|<c , като при него аналогично на модулните уравнения решенията, тоест интревалите с решенията, зависят от стойността на числото с.
Нека поотделно разгледаме двете неравенства.
|ax+b|<c
1). при c≤0 =>|ax+b|<0, което противоречи на дефиницията за модул като винаги неотрицателно число.Затова и неравенство от този вид няма решение.Например
|3x-6|<-12
-12<0 => неравенството няма решение.
2).при c>0 =>Решението на модулното неравенство тук се свежда до решаването на система от две линейни неравенства.
| ax+b<c
| ax+b>-c
Нека решим примерно неравенство от този тип.
|3x+6|<12
=>
|3x+6<12; 3x<6; x<2
|3x+6>-12; 3x>-18: x>-6
=> x e (-6;2)
Остана ни да разгледаме и втория вид неравенства с модул.
|ax+b|>c
1). при c≤0 =>че неравенството е изпълнено за всяко х
2).при c>0 =>Решението на модулното неравенство тук се свежда до решаването на система от две линейни неравенства.
|ax+b>c
|ax+b<-c
|x+3|>5
=>
|x+3>5; x>5-3; x>2
|x+3<-5 ; x <-5-3; x <-8

=>x e (-∞; -8) u (2;+∞)

Ами това е, деца. Надявам се, че стана ясно. Ако ли не, чакам въпросите ви. Най-лесно ще изясним начина за решаване на модулните наравенства с примери.Отворете на страница... :mrgreen:
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Мнениеот Martin Nikovski » 22 Юни 2011, 12:36

Свалям шапка на такова обяснение... ;)
Аватар
Martin Nikovski
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Мнениеот ganka simeonova » 22 Юни 2011, 12:39

amsara написа:|ax+b|<c
1). при c≤0 =>|ax+b|<0, което противоречи на дефиницията за модул като винаги неотрицателно число.Затова и неравенство от този вид няма решение.Например
|3x-6|<-12
-12<0 => неравенството няма решение.
| ax+b<c
| ax+b>-c
|3x+6|<12
=>
|3x+6<12; 3x<6; x<2
|3x+6>-12; 3x>-18: x>-6
=> x e (-6;2)
Остана ни да разгледаме и втория вид неравенства с модул.
|ax+b|>c
1). при c≤0 =>че неравенството е изпълнено за всяко х
|ax+b>c
|ax+b<-c
|x+3|>5
=>
|x+3>5; x>5-3; x>2
|x+3<-5 ; x <-5-3; x <-8

=>x e (-∞; -8) u (2;+∞)

Ами това е, деца. Надявам се, че стана ясно. Ако ли не, чакам въпросите ви. Най-лесно ще изясним начина за решаване на модулните наравенства с примери.Отворете на страница... :mrgreen:

Госпожо С.Д, това за модулите ми стана ясно, за модулите и мод. уравнения, амаа :oops:
Нещо с неравенствата не мога да се оправя.
Кога е система, кога е обединение и защо е така?
А пък вие на н-то от вида |ax+b|>c, казвате, че е система от две неравенства, а после обединявате решенията им..Ох, съвсем се оплетох :oops:
Може ли пак да ми обясните за неравенства..
ganka simeonova

Мнениеот amsara » 22 Юни 2011, 13:12

Деца, извинявам се за допуснатата грешка. :oops: Автоматично на дъската съм преписала, в случая копирала и пейстнала израза, че свеждаме нещата до решаване на система. Това важи само за първия случай, тоест при неравенството от вида |ax+b|<c.Там всичко си е наред, както ви обясних преди малко.
При такива от втория вид обаче, решенията са онези х, за които е изпълнено ax+b>c илиax+b<-c
Тоест обединението на двата интервала идва от думата или, а не от свеждане до система линейни неравенства.Извинете ме още веднъж, ама ми е първата среща с ученици днешният урок и се притесних. :oops:
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Мнениеот ganka simeonova » 22 Юни 2011, 13:17

Така вече става ;) Извинена сте госпожо :)
ganka simeonova

Мнениеот admin » 22 Юни 2011, 13:21

http://matematika.bg/wiki/%D0%9D%D0%B0% ... 1%86%D0%B0
- тук може да създавате виртуални уроци
Аватар
admin
Site Admin

Рейтинг: 207

Мнениеот ganka simeonova » 23 Юни 2011, 19:42

admin написа:http://matematika.bg/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0
- тук може да създавате виртуални уроци

Явно само Сара разбра идеята ми, никой друг, за съжаление...
ganka simeonova

Мнениеот Kamito » 24 Юни 2011, 13:42

Каква ще бъде следващата тема? Вие ли, г-жо Симеонова, ще я предложите или всеки друг може да направи това ?
Kamito
Математиката ми е страст

Рейтинг: 26

Мнениеот dim » 24 Юни 2011, 14:31

Дайте някакви теми с материали, които са по кът, така че темата да е интересна за всички. Примерно неща, които ги няма в общия курс. Освен това ми се струва, че е по-добре да има раздел това в самия форум, а не да се публикува всичко в една тема. Иначе идеята е супер. На мен ми допада.
Аватар
dim
Напреднал

Рейтинг: 9

интересни задачки

Мнениеот krisi borisova » 27 Юни 2011, 02:13

Госпожо Симеонова, понеже знам, че за учител Ви бива, без да знам в тази ситуация учител ли сте или ученик, моля за някой-друг пример за нещо забавно. Имам спомен, че бяхте казвали няколко задачки-закачки (нещо далеч от изучавания материал), нещо което наистина да предизвика интерес и да ни накара да си напрегнем мозъчетата. Та, ако може и тук да напишете нещо подобно. Предварително благодаря :)
krisi borisova
Нов

Мнениеот mp3 » 27 Юни 2011, 09:33

За следващия виртулен урок по матиматика предлагам темата "Логаритъм". Изучава се в 10 клас. Една часто от учениците просто не се и напрягат да разбепат понятието и свойствата за тези 4-5 часа по програма.
mp3
Фен на форума

Рейтинг: 48

Re: интересни задачки

Мнениеот ganka simeonova » 27 Юни 2011, 18:03

krisi borisova написа:Госпожо Симеонова, понеже знам, че за учител Ви бива, без да знам в тази ситуация учител ли сте или ученик, моля за някой-друг пример за нещо забавно. Имам спомен, че бяхте казвали няколко задачки-закачки (нещо далеч от изучавания материал), нещо което наистина да предизвика интерес и да ни накара да си напрегнем мозъчетата. Та, ако може и тук да напишете нещо подобно. Предварително благодаря :)

Само не ми казвай, че си Криси Борисова от 12 г клас, 73 СОУ, випуск 2010 :)
Ако си ти, много се радвам, ако не си- пак се радвам и ще помисля над това предизвикателство :)
ganka simeonova

Мнениеот inveidar » 27 Юни 2011, 18:59

Нещо не ми стана ясно от урока за модулите. Не разбрах как се решават модулни неравенства от вида
[tex]|ax+b|>cx+d[/tex] или [tex]|ax+b|<cx+d[/tex]. Бихте ли ми обяснили г-жо Амсара? :roll:
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот ganka simeonova » 27 Юни 2011, 19:11

По повод постовете на дим и криси една задачка- закачка:)

При стандартните означения за триъгълник, да се намерят ъглите му, ако:

[tex]h_a+h_b+h_c=\frac{17}{2 } r[/tex] (ot moq milost ;)
Последна промяна ganka simeonova на 27 Юни 2011, 19:19, променена общо 1 път
ganka simeonova

Мнениеот ganka simeonova » 27 Юни 2011, 19:18

inveidar написа:Нещо не ми стана ясно от урока за модулите. Не разбрах как се решават модулни неравенства от вида
[tex]|ax+b|>cx+d[/tex] или [tex]|ax+b|<cx+d[/tex]. Бихте ли ми обяснили г-жо Амсара? :roll:

:)
Tова ми е целта, инвейдър ( ти знаеш), хората да разберат колко е трудно и отговорно да се обяснява.
Сари, в повечето моменти е обяснила много добре (особено за модул- какво е това страшно животно); после е дала директно схемата за решаване на такива н-ва, но урокът, е добър :)
Много добре знам, че го разбира и знае ( затова може би и казах, че сега е добре), което е моя грешка.
Аз искам да разбера, ако съм ученик, не формулите, а защо е така :)
Предполагам, и ти :)
Как да обясним на един ученик например у-то [tex]|x|<3[/tex] :D
ganka simeonova

Мнениеот ganka simeonova » 27 Юни 2011, 19:39

Аз ще дам моето обяснение, по начина, по който аз го виждам;)
Сара много добре е изяснила, какво е модул :) и ще ползвам това..
Нека страшното н-во [tex]|x|<3[/tex] на чист бг език го преведем така:
Кои са тези числа, за които разстоянието от образа до 0 е по- малко от 3. Ясно е, че числата, на които разстоянията са =3 са две:
-3 и 3.
Тогава, като си начертаем числовата ос, виждаме, че числата, отговарящи на предпоследното са в ивицата от -3 до 3.
Това означава: числото да е >-3 (ако е отрицателно ) И <3 ( ако е положително)
На езика на математиката съждението И означава система. Това означава да решим системата:
х>-3;
х<3

Обратно, ако трябва да решим н-то [tex]|x|>3[/tex], значи да намерим онези числа в/у числовата ос, разстоянията от които до 0 са по- големи от 3. Имаме две възможности. Ако числото е отрицателно, значи ще е наляво от -3, т.е.
х<-3 Или, ако е положително, ще е надясно от 3, т.е х>3
На езика на математиката Или означава обединение на двата случая (или ще се изпълни единият, или другият), т.е.
[tex]h\in (-\infty ; -3)\cup (3;+\infty )[/tex]
ganka simeonova

Мнениеот inveidar » 27 Юни 2011, 23:30

Ще си позволя да променя малко обяснението на г-жа Симеонова(макар, че съзнавам риска, който поемам! :D ):
ganka simeonova написа:Аз ще дам моето обяснение, по начина, по който аз го виждам;)
Сара много добре е изяснила, какво е модул :) и ще ползвам това..
Нека страшното н-во [tex]|x|<3[/tex] на чист бг език го преведем така:
Кои са тези числа, за които разстоянието от ТЯХ до 0 е по- малко от 3. Ясно е, че числата, на които разстоянията са =3 са две:
-3 и 3.
Тогава, като си начертаем числовата ос, виждаме, че числата, отговарящи на предпоследното са в ИНТЕРВАЛА от -3 до 3.
Това означава: числото да е ЕДНОВРЕМЕННО >-3 И <3
...Това означава да решим системата:
х>-3;
х<3

Обратно, ако трябва да решим н-то [tex]|x|>3[/tex], значи да намерим онези числа в/у числовата ос, разстоянията от които до 0 са по- големи от 3. Имаме две възможности. ЧИСЛОТО ДА е наляво от -3, т.е.
х<-3 Или надясно от 3, т.е х>3
На езика на математиката Или означава(НА ВСЕКИ ЕЗИК "ИЛИ" ОЗНАЧАВА ТОВА!) обединение на двата случая (или ще се изпълни единият, или другият)(ВСЕ ПАК ЕДНО ЧИСЛО НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ НА ДВЕ МЕСТА ЕДНОВРЕМЕННО, НАЛИ?!), т.е.
[tex]h\in (-\infty ; -3)\cup (3;+\infty )[/tex]

Аз бих го казал по този начин. И, все пак, чакам обяснение от г-жа Амсара на моя въпрос.
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Следваща

Назад към Образование