Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

приложна математика

приложна математика

Мнениеот kozmich » 14 Сеп 2011, 01:56

Здравейте :)
Скоро започвам 12 клас и вече е крайно време да се реша какво искам да уча. Какво можете да ми кажете за специалността Приложна математика? Бихте ли ми я препоръчали? Каква реализация предлага? Трудно ли се влиза? ТУ или СУ?
Благодаря предварително.
kozmich
Нов

Рейтинг: 0

Re: приложна математика

Мнениеот WEBER » 14 Сеп 2011, 21:36

Влиза се най-лесно. Само не изкарвай 2-ка. Ако ти се учи много математика- СУ (ФМИ), но и в ТУ има такава специалност, по-поносимо е от ФМИ. Това в комбинация с информатика...няма по-хубаво (според мен).
Аватар
WEBER
Напреднал

Рейтинг: 7

Re: приложна математика

Мнениеот Baronov » 15 Сеп 2011, 00:03

Аз завърших приложна математика в СУ миналата година. Ако искаш да се занимаваш с математика, финанси, софтуер или нещо подобно и изборът ти е ФМИ-СУ срещу ТУ бих ти препоръчал ФМИ по следните причини:

- нивото на студентите във СУ е много по-високо. Погледни само резултатите от олимпиадите по математика и информатика.
- ФМИ предлага много повече изборни курсове, аз всеки семестър взимах по 1-2 курса, които сам си избирах. Това е важно, защото никой не знае какво точно иска да учи като завърши гимназия.
- Програмата в ТУ е супер остаряла (това са ми го казвали хора преди 4 години има шанс да е по-добре сега)
- ако решиш, че искаш да учиш математика само там има достатъчно добри курсове. Ако решиш, че искаш да програмираш има много добри курсове водени от млади хора, работещи във водещи софтуерни фирми в България. Ако искаш да се занимаваш с финанси можеш да вземеш курсове и по финанси.

Не мисля ,че е определящо коя точно специалност от ФМИ ще избереш (само да не е математика и информатика - това е за учители). Аз лично избрах ПМ заради по-големия избор на курсове.

За реализацията - общо взето повечето ми колеги са се реализирали добре - почти всички работят нещо свързано със специалността - повечето са програмисти. Аз уча докторантура по математика в Станфорд. Има хора, които се занимават с финанси. 1-2ма учат магистратури във физическия. Общо взето няма хора, които да мият чинии или да са безработни. Може би трябва да отбележа, че доста от записаните не завършват, но ако си сериозен студент според мен това не е проблем.

Всичко това е ако си решил да учиш в България. Ако се колебаеш България - чужбина препоръчвам ти 100% чужбина.
Baronov
Фен на форума

Рейтинг: 9

Назад към Образование