Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Проблеми с образованието

Проблеми с образованието

Мнениеот mary_il_bg » 26 Апр 2012, 13:11

Искам да попитам дали сте доволни от сградата на училището, в което учите/преподавате и, разбира се, от материалната база, с която разполага.
Аватар
mary_il_bg
Фен на форума

Рейтинг: 5

Re: Проблеми с образованието

Мнениеот ganka simeonova » 26 Апр 2012, 13:19

Аз, да:)
ganka simeonova

Мнениеот ganka simeonova » 26 Апр 2012, 13:29

Ето моето училище:)
Прикачени файлове
cv4.jpg
cv4.jpg (36.31 KiB) Прегледано 986 пъти
4e6.jpg
4e6.jpg (24.96 KiB) Прегледано 986 пъти
4e3.jpg
4e3.jpg (34.11 KiB) Прегледано 986 пъти
ganka simeonova

Мнениеот ganka simeonova » 26 Апр 2012, 13:31

И още три снимки.
Прикачени файлове
ready15.jpg
ready15.jpg (32.88 KiB) Прегледано 986 пъти
ready13.jpg
ready13.jpg (31.81 KiB) Прегледано 986 пъти
ready11.jpg
ready11.jpg (28.3 KiB) Прегледано 986 пъти
ganka simeonova

Мнениеот Xixibg » 26 Апр 2012, 14:01

Така е когато сте "2-ра Немска Гимназия" и искате да сте по-добри от "1-ва Немска Гимназия".
Това в кръга на шегата разбира се :)

Лошото е ,че на много малко места е така , но..........надяваме се МОНТ да помисли по въпроса и във все повече училища условията за работа да са отлични.
Xixibg

Мнениеот ganka simeonova » 26 Апр 2012, 14:04

Ако чакаме на МОН, умряла работа. Цялата база е от добро менажиране и проекти :)
А ние не сме 2-немска , а 73 СОУ :)))
ganka simeonova

Мнениеот mary_il_bg » 26 Апр 2012, 14:16

:shock: :shock: :shock: Ето така трябва да изглеждат всички училища. Не мога да приложа снимки в момента, но състоянието на ПМГ "Екзарх Антим I" Видин е трагично. В сграда за 200 учат 600 ученици половината предна фасада е паднала и едва вчера започнаха да я ремонтират. Цялата стая започва да се тресе, когато някой с по-сериозно телосложение реши да се разходи между чиновете. В моята класна стая част от паркета липсва и е заместен с камъни. Кабинети няма, което е много странно, защото имаме биологична паралелка ... забравих да спомена и, че таваните падат от време на време, последно ако не се лъжа беше паднал този в учителската. И упорито отказват да ни преместят в по-хубава сграда /като се има предвид, че във Видин училищата не са в много добро положение; в момента 4 училища се борят с последни сили за ученици, като в едното, което е с капацитет 700 учат едва 111/.
Последна промяна mary_il_bg на 26 Апр 2012, 14:18, променена общо 1 път
Аватар
mary_il_bg
Фен на форума

Мнениеот ins- » 26 Апр 2012, 14:17

http://souroman-levski.hit.bg/snimki.html - това е училището, което съм завършил.
В него преподавах за кратко. Като ново е било много красиво и сега се опитват хората да направят нещо.
Училищата са отражение на икономиката и управлението в региона и страната, в която се намират.
Северозападна България умишлено се погубва според мен.
Аватар
ins-
Математик

Рейтинг: 254

Мнениеот ganka simeonova » 26 Апр 2012, 14:22

Част от паркета е заместен с камъни....Не трябва да има нито едно бг училище в такова положение, но уви, повечето са така.. Това е работа на директора и общината. Относно преместването в друга сграда..
Но, наистина има проекти и ако директорът е на място и направи добър проект, могат да се усвоят пари за тази цел.
А работното място е важно.
ganka simeonova

Мнениеот mary_il_bg » 26 Апр 2012, 14:25

Видин е фалирал :D , но не разбирам защо не закрият поне едно училище, защото само се трупат дългове, които общината трябва да поема. До момента „Св. Климент Охридски” във Видин има задължения в размера на 100 000 лева и те ще продължат да нарастват.
Аватар
mary_il_bg
Фен на форума

Мнениеот Xixibg » 26 Апр 2012, 14:28

Държава която започне да закрива училища за да спести пари е обречена.........
Xixibg

Мнениеот ganka simeonova » 26 Апр 2012, 14:31

Xixibg написа:Държава която започне да закрива училища за да спести пари е обречена.........

Не мисля така, въпрос на далновидност е, и Мари е права. Демографския срив в някои области също е налице.. По- добре е да се слеят две училища, отколкото да се обучават и в двете минимален брой ученици.. Да помислим и за разходите...
ganka simeonova

Мнениеот mary_il_bg » 26 Апр 2012, 14:34

Да, но при положение, че няма деца не виждам друг изход. Хората се изнасят от Видин. Училищата в селата на Видинска община масово са изпозакрити, но по простата причина, че няма кой да учи в тях.
Аватар
mary_il_bg
Фен на форума

Мнениеот mary_il_bg » 26 Апр 2012, 14:35

Проблема не е в Директора. За мен просто нещата много се отлагат и е крайно време да започне и да се действа в тази държава, не само да се говори. И по-скоро да се гледа в посока как да се задържат хората в града, за да има деца, а не да се разглеждат хипотетични теории за някакъв неочакван прилив на деца в града. Освен това сградата наистина е в много лошо състояние и ако се направи експертна оценка най-вероятно ще се установи, че е опасна ... Надявам се да се вземат мерки в най-скоро време и града ни да тръгне нагоре, защото има голям потенциал.
Аватар
mary_il_bg
Фен на форума

Мнениеот Xixibg » 26 Апр 2012, 14:40

ganka simeonova написа:Не мисля така, въпрос на далновидност е, и Мари е права. Демографския срив в някои области също е налице.. По- добре е да се слеят две училища, отколкото да се обучават и в двете минимален брой ученици.. Да помислим и за разходите...

Не е проблема в демографския срив.За провинцията не мога да дам мнение ,но в София няма места в детските градини , след което се появяват училища с по само 2-3 гимназиални паралелки.Просто голяма част от днешната младеж спира да ходи на училище и това не е демографски ,а е политически проблем.
Xixibg

Мнениеот mary_il_bg » 26 Апр 2012, 14:46

Не съм особено запозната с положението на детските градини, но за тях са отпуснати пари, защото повечето са ремонтирани и в добро състояние. По принцип съм съгласна, много деца създават семейства преждевременно и съответно се отказват от по-нататъшно образование, но не знам как това може да се промени на този етап.
Аватар
mary_il_bg
Фен на форума

Мнениеот ins- » 26 Апр 2012, 14:46

mary_il_bg написа:Видин е фалирал :D , но не разбирам защо не закрият поне едно училище, защото само се трупат дългове, които общината трябва да поема. До момента „Св. Климент Охридски” във Видин има задължения в размера на 100 000 лева и те ще продължат да нарастват.

Много просто - сградата ще остане да пустее и много преподаватели трябва да се съкратят. Кадърни нови на тяхното място няма да дойдат, защото обучението в университетите не вярвам да е на високо ниво. Друга причина за това е, че учителската професия не е от най-добре оценените в момента. Това е с цел - прост народ - лесно се командва. Не знам дали си спомняш, че в някои училища преди време се учеше до 11 клас. После стана задължителен и 12 клас. Според мен това се направи с цел да не се забележат бързо последиците от демографския срив. Докато България остане 4-5 милиона от 8 и нещо - има още време :) шоуто тепърва предстои. Тъжно е, че се налага на ученици да пишат по подобни въпроси в Интернет при положение, че има много хора, които получават не лоши заплати за това нещо, но е хубаво, че има хора, инициативни и с активна гражданска позиция, което е признак, че има надежда.
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот mary_il_bg » 26 Апр 2012, 14:53

Въпроса за кадърните преподаватели също много ме вълнува, защото от моя клас (за него със сигурност мога да кажа) няма човек, който да иска да учи педагогика и съответно да стане преподавател. И се чудя след 20 години примерно как ще ни работи образователната система при липсата на добри кадри.
Аватар
mary_il_bg
Фен на форума

Мнениеот ins- » 26 Апр 2012, 14:56

mary_il_bg написа:Въпроса за кадърните преподаватели също много ме вълнува, защото от моя клас (за него със сигурност мога да кажа) няма човек, който да иска да учи педагогика и съответно да стане преподавател. И се чудя след 20 години примерно как ще ни работи образователната система при липсата на добри кадри.

Ако след 20 години тук не стане лунен пейзаж и така продължи ще внасяме преподаватели от чужбина, при положение, че в момента изнасяме :). Но ... няма такава опасност при увеличението на пенсионната възраст - сигурно ще им се наложи да преподават на тези учители, които са в момента и не измрат от глад дотогава, докато навършат пенсионна възраст - 100 години.
Последна промяна ins- на 26 Апр 2012, 15:04, променена общо 4 пъти
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот ganka simeonova » 26 Апр 2012, 14:57

И аз се чудя...
ganka simeonova

Мнениеот Xixibg » 26 Апр 2012, 15:07

То и преди 20 години нямаше наплив за учители, но учители добри или лоши в момента си има.Ще си има и след 20 години надявам се :).Да умират от глад няма опасност.Не е чат толкова трагично заплащането , но не знам кой учител ще доживее 100 години ,разправяйки се с лигави и не заинтересовани деца ,които всячески се опитват да му разбият и без това разбитата вече нервна система.....
Xixibg

Мнениеот ins- » 26 Апр 2012, 15:07

ganka simeonova написа:И аз се чудя...

:) не се чудете. Както обичат да казват хората от Северозапада: "Нема да се плашите, ножа е дръвен" :D
Друго смислено изречение от речника на тези умни хора по повод на управлението на България понастоящем и в близките отминали десетилетия, което ме изпълва с оптимизъм е "Запрътък са не разваля" т.е. няма накъде по-зле да отидат нещата и би трябвало да започнат да се оправят. :)
Последна промяна ins- на 26 Апр 2012, 15:17, променена общо 1 път
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот mary_il_bg » 26 Апр 2012, 15:16

В момента грубо казано учителите над 40 години са добри и компетентни преподаватели. След 20-25 години ще са се пенсионирали и ще трябва да преподават точно тези лигави и незаинтересовани деца, за които говориш.
Аватар
mary_il_bg
Фен на форума

Мнениеот Xixibg » 26 Апр 2012, 15:19

Дано да не си права.......
Xixibg

Мнениеот ins- » 26 Апр 2012, 15:19

Лигавите и незаинтересовани деца се осъзнават с времето, само че е малко късно. За съжаление ценностната система и възпитанието (или липсата на време за него) ги кара да са такива.
Аватар
ins-
Математик

Следваща

Назад към Образование