Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Смятате ли, че е редно директно да решавате домашните на

Смятате ли, че е редно директно да решавате домашните на

Мнениеот iboB » 19 Юни 2011, 11:31

Смятате ли, че е редно директно да решавате домашните на хората, които искат това? Не мислите че е по-добре да им се дават общи насоки, така че сами да могат да се справят със задачките.

Не мисля че хората, които не могат да се справят със домашното си по математика заслужават оценките, които ще получат в следствие на успешното му представяте (с нулева заслуга на ученика) и в последствие привилегиите, които ще получат от тези оценки.

Как като работодател мога да имам вяра на дипломата на някой кандидат за работа, при положение че всяка една негова оценка може да е такава, благодарение на вас и на хора като вас?
iboB
Нов

Рейтинг: 0

Re: Помощ за домашни

Мнениеот strangerforever » 19 Юни 2011, 12:20

iboB написа:Смятате ли, че е редно директно да решавате домашните на хората, които искат това? Не мислите че е по-добре да им се дават общи насоки, така че сами да могат да се справят със задачките.

Не мисля че хората, които не могат да се справят със домашното си по математика заслужават оценките, които ще получат в следствие на успешното му представяте (с нулева заслуга на ученика) и в последствие привилегиите, които ще получат от тези оценки.

Как като работодател мога да имам вяра на дипломата на някой кандидат за работа, при положение че всяка една негова оценка може да е такава, благодарение на вас и на хора като вас?

Не можеш. Това не е по наша вина, а по вина на образователната ни система. Как изобщо знаеш дали някой си е заслужил оценките? В едното училище получиш 6 (шест) само за поява в час, а в другото 4 (четири) за знания върху почти целия материал. Оценяването ни е субективно, дипломните оценки са субективни и нереални, оценките се пишат произволно, пристрастно и необективно, това е на всички ясно, не мисля, че ако спрем да пишем домашните на хората, това ще се промени. Но принципно си прав, да.
Аватар
strangerforever
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Re: Смятате ли, че е редно директно да решавате домашните на

Мнениеот CuMo » 05 Юли 2011, 18:25

Дори и да ти напишат домашното, оценката която получаваш накрая се пише от друг. Аз не виждам проблем в хората от форума. Жалко е, че понякога имам чувството, че този форум е повече форум за домашни, отколкото форум за математика.
Аватар
CuMo
Нов

Рейтинг: 1

Мнениеот ganka simeonova » 05 Юли 2011, 18:32

Системата за оценяване не е добра по много показатели- не само по 6-балната скала, според мен.
Мисля си, че за да има някакъв обективизъм, трябва след всеки клас да има НВО, което да е меродавно..
Аз лично мразя да оценявам, това е най- неприятната ми част от учителстването ми.
ganka simeonova

Мнениеот L.e.o » 06 Юли 2011, 11:54

Нали оценяването не се прави на базата на домашните, а на проведени контролни?
А оценяването по математика е едно от най-лесните според мен: или е грешно или е правилно решено. Като контра -пример най-много ме дразнеше като прочета рецензия на поредното есе " Не ми харесва стила. Добър 4."

Така, че госпожата като пусне контролното се вижда кой колко може (или кой колко може да препише).
Аватар
L.e.o
Математиката ми е страст

Мнениеот ganka simeonova » 06 Юли 2011, 15:45

L.e.o написа:Нали оценяването не се прави на базата на домашните, а на проведени контролни?
А оценяването по математика е едно от най-лесните според мен: или е грешно или е правилно решено. Като контра -пример най-много ме дразнеше като прочета рецензия на поредното есе " Не ми харесва стила. Добър 4."

Така, че госпожата като пусне контролното се вижда кой колко може (или кой колко може да препише).

Не е така Лео :) Зависи от госпожата какви задачи дава. Има колеги, които дават решените задачи от учебника и пишат 6.
ganka simeonova

Мнениеот L.e.o » 06 Юли 2011, 17:17

И така не е лошо.
Ако не съм можел да си реша домашното и са ми го решили, но на контролното ми дадат задача от домашно и аз се сетя как са ми я решили, демек я реша аз този път, значи съм научил нещо. Нали това е целта?!
Аватар
L.e.o
Математиката ми е страст

Мнениеот ganka simeonova » 06 Юли 2011, 17:23

L.e.o написа:И така не е лошо.
Ако не съм можел да си реша домашното и са ми го решили, но на контролното ми дадат задача от домашно и аз се сетя как са ми я решили, демек я реша аз този път, значи съм научил нещо. Нали това е целта?!

Не, баш :) Поне според мен:)
ganka simeonova

Мнениеот admin » 06 Юли 2011, 17:37

И в държавната администрация не е редно да работят няколко стотин хиляди, а да вършат работа колкото, ако са няколко хиляди, но е факт.
Аватар
admin
Site Admin

Рейтинг: 207

Мнениеот niai » 06 Юли 2011, 18:20

ganka simeonova написа:Не е така Лео :) Зависи от госпожата какви задачи дава. Има колеги, които дават решените задачи от учебника и пишат 6.

То изпитването съответства на преподаването, доколкото знам. Ако преподаването е на такова ниво, това за мен автоматично означава, че точно на тоя човек, който си е изкарал шестицата, щото му е решил някой задачките, оценката едва ли някой някога ще му я гледа за нещо, поне по математика. Или бъркам?
niai
Нов

Мнениеот niai » 06 Юли 2011, 20:10

Ок, ще го имам предвид :)
niai
Нов

Мнениеот strangerforever » 07 Юли 2011, 23:21

Като се засегна темата за образованието, В. Доценко е написал един много хубав текст на тая тема, основно разказвайки за опита си като преподавател по физика и математика в Парижкия университет, вече го има и преведен на български, който има желание, може да го прочете, има доста верни неща.

http://decadence.1gb.bg/docenko.pdf
Аватар
strangerforever
Математиката ми е страст

Мнениеот amsara » 08 Юли 2011, 10:12

L.e.o написа:Нали оценяването не се прави на базата на домашните, а на проведени контролни?
А оценяването по математика е едно от най-лесните според мен.

Най-лесно е , ако госпожата си е на мястото обаче .Ама има и такива, дето не са си. И такава на мен ми се падна, супер късмет направо. :mrgreen: Едно контролно за срока сме правили и домашни от време на време, които на всичкото отгоре не проверяваше.За капак не предаде целия материал. Класна работа нямахме.Сигурна съм, че за половината ученици си няма идея как се казват, какво знаят и какво не.Така че и на някой по-слаб по мат да му решат домашното, което тя е дала - все тая, тя няма да разбере разминаването.Някои мои съученици нямаха оценки до почти края на втория срок, после тя като отмъщение изфабрикува някакви ниски, понеже родители подадоха оплакване срещу нея.Направо купон. :mrgreen:
Иначе писането на домашни тук според мен не е задължително лоша услуга.Зависи на кого го пишеш обаче.Не е задължително този, който е поискал помощ за домашното, да е някакъв мега мързел и да чака наготово да си изкара 6.Може да се е помъчил и пак да не е успял.Тогава написването на решение ще му е в помощ, понеже със сигурност ще го разгледа и ще се пробва да го разбере.То се познава и по броя на задачите, и по начина по който пита, и по предишните му постове. Така че човек има избор на кого да отговори и на кого няма смисъл.
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Мнениеот L.e.o » 08 Юли 2011, 11:30

Аз казвам, че някой да ти решава задачите не е толкова лошо, защото:
1.
Класната, която ни беше учителката по мат. даваше домашна работа само веднъж месечно. Но домашното се състоеше в решаването на цели раздели със задачи (за 10-15 часа ги решаваш). Първият плюс е, че всики си решаваше когато и по колкото искаше. Важното е накрая на месеца да си готов. Та , имаше много хора, които или не можеха или ги мързеше да си решат задачите сами - те преписваха наготово решени задачи. И на учителката и беше пределно ясно това. Тя казваше: "Знам, че много от вас не си решават задачите сами и ги взимат наготово решени от други учиници. Нямам нищо против това, защото знам, че когато препишеш 10 задачи поне една ще запомниш как се решава.

2.
Учителят ми по физика пък имаше друга тактика:
Накрая на годината ако искаш да имаш по-висока оценка по физика му:
- предаваш 3 тетрадки (едната си е твоята, а другата две си ги преписал/копирал ръчно) от класните занимания, и оценката ти за годината се увеличава с единица.
Той казваше: "Ръката и очите като минат по материала още няколко пъти няма начин да не запомнят нещо."

3.
За изпити като съм учил и съм си писал пищови, много пъти като ми се падне въпрос, за който имам пищов, накрая просто го вадя за минута да си сравня писаното, защото докато съм си правил пищова, аз "неволно" съм запомнил материала.

Преписването преди изпит/контролна е полезно. Преписването на изпит/контролна НЕ е.
Аватар
L.e.o
Математиката ми е страст

Назад към Относно този форум