Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Какви са границите в общуването

Re: Какви са границите в общуването

Мнениеот Zarrie » 07 Май 2015, 12:15

Това е много хубаво, но за да бъдем максимално коректни ще трябва да се изнесат същите лекции и за слабостите на капитализма и на изкривената демокрация, в която живеем. В крайна сметка целта не е да изградим комунистическо или демократично общество, а мислещо и критично такова :)
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Рейтинг: 271

Мнениеот pipi langstrump » 08 Май 2015, 00:50

Zarrie написа:Това е много хубаво, но за да бъдем максимално коректни ще трябва да се изнесат същите лекции и за слабостите на капитализма и на изкривената демокрация, в която живеем. В крайна сметка целта не е да изградим комунистическо или демократично общество, а мислещо и критично такова :)

Зари, а защо демокрацията и капитализма са ни такива според теб, а не като в нормалните западни държави?
Може и да не ми отговаряш, давам ти тема за мислене :)
pipi langstrump
Математиката ми е страст

Рейтинг: 196

Мнениеот Zarrie » 09 Май 2015, 22:56

защото нито там, нито тук демокрацията е демокрация. Сама по себе си, тя като идеология е много добра, но отново, също като всяка друга идеология изисква жертви, които човек не иска да даде!
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Рейтинг: 271

Мнениеот pipi langstrump » 10 Май 2015, 13:31

Zarrie написа:защото нито там, нито тук демокрацията е демокрация. Сама по себе си, тя като идеология е много добра, но отново, също като всяка друга идеология изисква жертви, които човек не иска да даде!

Aми доста повърхностно разсъждение :) Какво значи, че там демокрацията не е демокрация? Естествено, в някои страни, например Швейцария, демокрацията е на много високо ниво - непрекъснато има референдуми по всички важни въпроси, в други не толкова, но все пак си я има. И добре казваш, че са нужни жертви, но когато има поне условия за нея, както е при нас, най-големите "жертви" са да си информиран, да гласуваш от време на време и евентуално да участваш в протести, ако се наложи. За съжаление демокрацията, особено за страна като нашата, изисква да имаш поне някакви познания по политика и икономика, за да можеш да гласуваш що-годе съзнателно. Но българите според мен масово не се интересуват от политика сериозно, включвам и себе си в това число. Което не им пречи да са големи разбирачи :). И разбира се, резултата от това е псевдодемокрацията, която властва у нас (и не само).
pipi langstrump
Математиката ми е страст

Рейтинг: 196

Предишна

Назад към Бисери