Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Какви са границите в общуването

Re: Какви са границите в общуването

Мнениеот math10.com » 29 Дек 2014, 21:29

УАУ,
Твърде меко изказване , за думата "УЖАСЕН".Аз без да използвам нарицателни за комунизма , бих се изказал доста по-остро и критично.Истината е ,че за да върви добре една машина трябва всички задвижващи сили да са в една посока.За хубаво или за лошо "репресивен апарат" трябва да има ,за да се движим във вярната посока.
Основният въпрос е :КОЯ Е ВЯРНАТА ПОСОКА?
Затова попитах:Кое е ужасно в комунизма?Идеята или изпълнението и?
А критиката ми бе за двойният аршин в изказванията.Не може да наричаме "УЖАСЕН" комунизмът , за да оправдаем безхаберието на управляващите последните 25 години.И докато на времето бих разбрал страхът от изказване на критично мнение породен от тогавашния репресивен апарат "ДС" , то не разбирам ,защо всички критикуват "комунизмът", а никой не обръща внимание на това ,че в момента сме в средата на блатото и затъваме бавно но сигурно.От какво ви е страх да изкажете мнение в момента?Нима ситуацията е розова?Нима историята не се повтаря?Тези ли са истинските демократи?
За съжаление не са.Истинските демократи ги уби новият "народен съд".Уби ги политически.Нормално да Ви е страх от мнение , защото в момента управлява същият репресивен апарат "ДС" , но вече правилата са други.На времето ако си с управляващите живееш добре , ако си срещу тях биваш смачкан.А сега си просто смачкан......
Всичко е една голяма манипулация.Целта е да се унищожи идентичността на хората.Глупаците се управляват лесно.Разрушаваш образователната система и държавата сама ще рухне.Разрушаваш здравеопазването и населението бързо ще измре.
Ето това е моето мнение за министъра на образованието.Човекът е компетентен, работи всеотдайно и целенасочено.Но пак ще се повторя: КОЯ Е ВЯРНАТА ПОСОКА?
math10.com
Математиката ми е страст

Рейтинг: 815

Мнениеот inveidar » 29 Дек 2014, 21:50

Нещо се бъркаш с репресивния апарат. Трябва да има закон и той да се спазва стриктно. Както и да е. Що реши, че възхвалявам сегашното положение, пак не можах да разбера. Глуповато ми прозвуча и това, че някой умишлено иска да разруши образователната система. Просто толкова си могат. И при мен няма два аршина. Може би така ти се иска, за да оправдаеш симпатиите си към миналото?!
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот math10.com » 29 Дек 2014, 22:30

Твърде съм малък ,за да имам симпатии или антипатии към миналото.Заварих края на комунизма, от който да си призная не мога да се оплача.Живота на децата беше спокоен.Родителите умело прикриваха множеството житейски проблеми предизвикани от тогавашното управление.В училище бях отличник и учителите ме бутаха напред ,помагаха ми да се развивам.
На този фон през 2013г. директор на училище спира стипендията на момиче , заради отсъствия направени заради подготовка и участие с медал в международно състезание по физика.
Никъде не съм казвал , че възхваляваш сегашното положение.Просто скриваш част от истината.Изказванията стават целенасочени и манипулират мнението на читателите.
Все едно да ти предложат работа в учебно заведение.Аз да коментирам ,че да се работи в училище е ужасно.Защото работата на чистачките е мръсна и ниско платена и няма никакви переспективи , забравяйки да споделя ,че може учебното заведение да е елитен високо бюджетен колеж или университет и длъжността всъшност да е старши преподавател или директор.
math10.com
Математиката ми е страст

Мнениеот drago » 30 Дек 2014, 00:21

Учудващо, толкова активност май не съм виждал тук за някакъв мат. проблем.
@Zarrie: Не знам защо си мислиш, че Ленин, Сталин, Хитлер са титани на мисълта. Вероятно тази върховна мисъл си я чул някъде, от някой по-голям от теб. Отиди в градската ви библиотека и поискай някой том на Ленин например(На Евклид, Лайбниц и Нютон едва ли имат, но повяевай ми на Ленин имат с лопата да ги ринеш, някъде по мазетата). Той има над 60 дебели тома. Вземи кой да е и прочети от тук, от там примерно 10 стр. След това си кажи мнението. Тези хора са били умни, можели са да влияят на масите и ги манипулират, но едва ли имат някакъв научен принос, да не говорим накъде са натикали историята!
@Math10: Няма да те убеждавяам колко ужасен е бил комунизма, най-трудно се променят убежденията на човек. Само да разиграем един мислен експеримент. Представи си, сега все още е комунизъм....Този форум нямаше да съществува, или поне не в този вид. Поне няколко партийни гаулайтери щяха да го цензурират и поста на инвейдър (колко ужасен е комунизма) щеще да е дялнат няколко минути след като е постнат. Час по късно, самия инвейдър щеше да е измъкнат от топлата си къща на спявка в мазата на милиционерското у-ние. Най-малкото, което щеще да му се случи е физическата разправа. За това даваха години затвор, лагери, а по времето на Сталин и Г.Димитров просто разстрел. В случай, че човек оцелее след тези "премеждия" след това го чака глад, тъй като нямаше да си намери работа, защото имаше само един работодател. Децата му нямаше да могат да завършат висше, щяха да им се създадат хиляди пречки и т.н. Ако някой мисли, че преувеличвам, нека прочете или пита някой по-възрастен.
Относно въпроса ти: " кое е ужасно, идеята или изпълнението?" - и двете. Да, някой внушава, че идеята е била ок, но изпълението е пропаднало..., Каква идея е била ок? - диктатура на пролитарията, експроприация на експроприаторите(не знам дали го пиша правилно), и др. подобни дивотии, вече не ги помня. Няма как да има комунизъм с човешко лице, просто защото даде ли се свобода на хората, те ще искат да имат и свободна инициатива, демокрация, свободни избори, а това означава сриване на комунизма, а това те не биха го допуснали. освен ако икономиката не е пред тотален срив, съчетан с редица други фактори, както се случи тук.
Сега идваме до настоящето. Да, икономически не е розово. Манипулации винаги ще има. Но сега има много медии, които не че са независими(такова животно няма), но защитават различни интереси и са шарени. Точно тази шареност предполага, че ВСЯКО мнение може да намери трибуна. Никой(е, не никой, но повечето) не го е страх да изкаже мнение, самия факт, че ти го правиш свободно е показателен. А пък оня директор отказал стипендия... ами всякакви ги има, но това се отрази поне по две национални телевизии и надявам се е било коригирано.
Навремето веднага след падането на комунизма издадоха една книга на Оруел "1984". Преди това такива неща не можеха да се намерят. Някъде в рецензията, някакъв западняк пишеше, колко велик е Оруел, каква фантазия, какъв сюрреализъм...Четях и се чудех, този пич, ако беше живял тук, дали щеще да се ограничи с академичния стил. Та за малките, дето не са хванали т.н. комунизъм, прочетете тази книга на Оруел, в нея няма никакъв сюрреализъм, това си беше точно ситуацията тогава в т.н. соц. лагер.
drago
Математик

Рейтинг: 518

Мнениеот inveidar » 30 Дек 2014, 10:14

Аз бих помолил Zarrie да изтъкне преимуществата на социализма за живота на хората и тогава да обсъждаме.
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот Zarrie » 30 Дек 2014, 13:04

След като твърдите, че мнението ми "съм го чул от някой по-голям" е абсолютно безпредметно да комунимирам с вас по въпроса. Като човек обичаш дебатите и споровете мога само да кажа, че сте слаби, защото изтъквате аргументи, за които не сте сигурни и които единствено целят да унижат и обидят! Казвайки, че съм малък за да имам мнение, практически ме наричате тъпанар, защото явно не мога да асимилирам нещо случило се преди 20 години и от което има явни следи и до днес! Бих ви попитал, ако трябва да сравните Римската империя, Османската и Египетската, вие не сте живели там и това са империи, които ги делят хиляди години, НО вие ще имате мнение, нали? Или се предполага, че можем да коментираме само това, което сме видели приживе?
Второ, смятам, че съм достатъчно умен за да мога САМ да си изградя мнение, а не да повтарям мнението на някого, но благодаря ВИ за "комплимента"! Не знам защо съдите за мен, САМО защото симпатизирам на този строй?!?
Желая и да уточня нещо друго - това, че симпатизирам НЕ означава, че съм сляп и не осъзнавам слабостите на това управление, КОИТО има всяко такова! Искате да изтъквам положителните черти на КОМУНИЗМА ? Окей!
Тази нощ гледах повторението на предаването "Директно за 3тата възраст" по СКАТ, та там обсъждаха социалната "справедливост" и това дали е коректно и справедливо, тези които имат високи приходи и се осигуряват с максималните осигуровки да бъдат ограничавани от тавана, които забележете е 2900 лв, и трябва ли те да бъдат ограничавани заради тези, които взимат 340 лв и не могат да се осигуряват така добре? Сиреч тези,които имат пари що трябва да се съобразяват с глупаците дето бачкат по за 300 лв, нищо, че оня с 2900-те лв осигуровка е някакъв търговец, който се храни на гърба на народа, скапвайки и вътрешната и външната търговия! Питам виновни ли са тези хора, че трябва да бачкат за 340 лв и ПО-МАЛКО заслужени ли са техните права и заслужават ли те да не се отнасят с тях пренебрежително? Защото по статистически данни, в графата на мин. работна заплата, влизат над 1 100 000 българи! Но както казва народа "Интереса клати феса", много ми е интересно и любопитно да разбера, дали някой от вас бачка по 12 часа на ден за 500 лв, дали някой, като майка ми утре ще работи до 10 часа, за да може приходите на шефа ѝ на месец да минат 60 000, а тя да бъде осигурена за 400 лв и след това, същия той да твърди, че е жертва, защото не може да се осигурява на 10 000 лв и да взима космическа пенсия! След като ВИЕ сте живели тогава, я си спомнете как стоят нещата с осигуровките, здравни и пенсионни през комунизъмЪт?
Сега, отново вие ми припомнете, благодарение на КОГО, България е развивала промишленост, за която НЯМА предпоставки? Защото всички се подиграваме с термина "Големия брат", но съвсем реално е виждането ми, че никой не осъзнава колко реалност има в иронията! Отново ВИЕ си припомнете, защото, да това съм го чул от по-големи хора, има ли страх от загуба на работното място? Защото сега всеки работник е принизен до безмозъчна и безлична мижитурка, която няма право на мнение, защото ще изхвърчи от работното си място, да има много работодатели И ВСИЧКИТЕ един дол дренки. Всеки казва, че в Троян има много работни места, да на 20 000 души, 1000 работни места са много и всичките с 450 лв заплата, НА ТИ ИЗБОР! Тогава, дядо ми ми казва - "съкращават ме от едната фабрика, защото нямат нужда от еди какъв си, веднага отивам в другата, защото там имат и нямах никакъв страх, че ще загубя работата си или ще остана гладен" Да, вие казвате, че българинът се ограничава с едничката мисъл за хляба и това му стига. А вие чували ли сте, че глада бие по-силно от тока???
Темата за осигуровки, промишленост и работа засегнах!
Ще продължа с образованието. Има ли нужда да коментирам ВСИЧКИТЕ учебници за 2-3-4 клас, които са наблъскани с турски песнички, турски имена. СПОМНЯМ си как в 6 клас 2 месеца учихме "Хава Нагила", която и до ден днешен помня НАИЗУСТ и знам как се танцува, НО ЗНАЕТЕ ЛИ, срам ме е но ще си призная, че не знам нито едно стихотворение наизуст, не че обвинявам някого за това, но предпоставките си ги има! Образовалната ни система е ТОТАЛНО осакатена по всички параграфи И за това ОТНОВО аз съм свидетел и изказвам лично мнение!
Ще застъпя и здравната система, на която предполагам всички сте ставали жертви? При нас (Троян) НЕ можеш да стоиш повече от 1 седмица в болницата, защото здравна каса поема 10 дни, от там нататък поема болницата и за да не обеднеят докторите те ни гонят на пътя, независимо здрави или болни.
Да, може като всяка система да си има минуси, несъмнено, но тогава е било ПО-ДОБРЕ от сега и в това не можете да ме убедите, ако щете не в милицията ме бийте а на центъра ме разстреляйте! Няма да го повярвам, докато баба ми ме вижда един път в годината и като ме види всеки път ми разказва през сълзи как "Едно време, моето момче, когато майка ти беше в Плевен ( Ние сме родом от Никопол) Можех всяка сутрин да ходя при нея и вечер да се прибирам в продължение на един месец, а сега нямам пари да ви дойда един път в годината на гости!" НЯМА да повярвам! Не и докато някакъв боклук взима 60 бона на месец и обвинява бедния работник, че е виновен за ограничението му в осигуровки и за плоския данък! НЯМА!
Мнението си го имайте, ама не ми наричайте онзи период УЖАСЕН, когато хората са спели спокойно, лишени от безброй проблеми, докато сега не само държавата ни, но и обществото ни пропада, потъва и ГНИЕ като сплута пихтия, която е безвъзвратно загубена!
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Рейтинг: 271

Мнениеот Zarrie » 30 Дек 2014, 13:12

Забравих да допълня за ДС!
Твърдите, че било орган, който смазва - ДА, така е!
Питам вас, има ли държава или дори социално формирование, в което няма такъв орган? Говоря не за вчера и онзи ден, а за период от хиляди години! Винаги е имало и ще има такъв орган, който да извършва точно тази репресивна функция и за пример, тъй като явно мислите, че сме се отървали от ДС, ще разкажа за премеждията ми преди няколко години, свързани точно с такъв вид репресия! По времето на размириците в Катуница, непримирими младежи от Троян агитирахме за справедливост, за съдебни процеси, които да поставят нещата в ред - изказвахме мнение! Резултатът - половината град в полицията, индивидуално разпитван и за капак на всичко видяхме как от полицията по някакъв специален начин проникват във всеки фейсбук акаунт както ние и вие влизаме, само че графата с парола липсва :D ей така, влизат си като удома си! Това е подсъдимо и за това се изисква съдебна заповед! Ето ви отново мое мнение! :)
Хайде сега е ваш ред.
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Мнениеот Гост » 30 Дек 2014, 13:39

Сега капиталистите няма да ти решават задачите.
Гост

Мнениеот Zarrie » 30 Дек 2014, 13:46

Ако можеше щях да ти дам +1 вот.
А. Айнщайн
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Мнениеот Гост » 30 Дек 2014, 13:48

inveidar написа:Аз бих помолил Zarrie да изтъкне преимуществата на социализма за живота на хората и тогава да обсъждаме.

Аз като гледам привържениците на сегашната система не изтъкват нейните предимства а нашироко обясняват колко лошо е било преди. Посочете предимствата на сегашната система. Не се ограничавайте с това, че имаш право да псуваш на воля. от това нищо не следва. Ако някога са били в милицията, сега ще те убият я мутри, я цигани я други идиоти и пак няма наказани. Дайте предимствата на сегашната система ТУК В БЪЛГАРИЯ.
Гост

Мнениеот inveidar » 30 Дек 2014, 14:57

Първо за лошите капиталисти. Ще ти разкажа историята на моя дядо. Родил се е през далечната 1900 година в село Ботево, на 16 км от Видин, в обикновено семейство с трима братя и една сестра. Много деца, за да има кой да гледа стоката и земята. Както в повечето села тогава е учил в селското училище до завършване на началното си образование. Единствената алтернатива за обучение след това е била да ходи във Видин. И той тръгва пеша всеки учебен ден по 16 км на отиване и след това се връща. Няколко ученолюбиви селянчета. Зима, сняг, вълци. Това не ги спира. Така стига до сегашния 9 клас и се налага да прекъсне, защото няма кой да помага на майка му и баща му да обработват земята. В първия удобен момент, след като се оженва и му се раждат деца, които отрастват и стават на годините му когато е ходил пеша до Видин, за да учи, той продава половината от земята в селото и къщата си и отива в града. Там наема квартира и с парите от продажбата купува лодки, взима помещение под наем, наема хора и заедно с тях започва да лови риба и да я продава. Отваря рибарски магазин. Разплаща се съвестно с работниците си. Всички го уважават. Когато хваща повече риба, отколкото е необходимо, я изпраща на доверие до рибарници в Пловдив, Враца и други градове, без да познава собствениците. Просто им намира адресите. След време те му изпращат пари и благодарности! Така продължава няколко години. След това купува къща в центъра на Видин. Открива два нови магазина в приземния етаж и това след 9-ти септември. Внимаваш ли? До хиляда деветстотин петдесет и някоя си година това е било възможно. Междувременно той е спасил с лодката си няколко истински партизани, като ги е прекарал в Румъния. И тогава започва национализацията. Изведнъж дядо ми става долен, мръсен капиталист, който пие кръвта на народа, а не просто един от многото предприемчиви българи, които са търсили и намерили начин да се откъснат от сивото ежедневие и мизерния начин на живот с честен труд и ум! Това простакът никога няма да прости на умния.
Между другото съм сигурен, че ти след няколко години сам ще осъзнаеш предимствата на капитализма пред социализма, но трябва да се откъснеш от средата в която живееш. Това с майка ти е лошо, наистина, но не е така в развитите западни държави. За съжаление ние,българите, си падаме малко просташка нация, колкото и да ми е неприятно да го казвам.
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот Гост » 30 Дек 2014, 15:06

Какво следва от това което си написал? Че дядо ти е бил готин пич, а комунистите лоши. С това не се доказват предимствата на сегашната система в България. Сега само крадат.
Гост

Мнениеот Zarrie » 30 Дек 2014, 15:15

Първо ще призная,че историята наистина е вдъхновяваща и достойна за уважение! След това ще изкажа мнение, че в по-развитите страни имат не по-малки от нашите проблеми! Искам да те попитам, въпреки, че дядо е бил, поне до колкото разбирам, честен търговец, наистина достоен за уважение, това доказва ли,че масата от търговците не са търгаши и гешефтари? Не знам дали ще осъзная предимствата на капитализма, но със сигурност той има един ОГРОМЕН недостатък, който винаги ще ме предпазва от това да приема идеите на капитализма, а именно, че това, че ТИ си умен ти позволява да забогатяваш на МОЙ гръб с МОЯ труд! Да, наричай го"простака няма да прости на умния", но комунизма издига ценности, които капитализма нарича егоизъм, а това е именно чувството на колективизъм! Ти си умен, впрягаш 200 работника и ставаш милионер, окей ако плащаш добре и си съвестен работодател и уважаваш труда на подчинените си, няма проблем, но това са единици, да не кажа, че вече даже не съществуват такива работодатели. НО има едно НЕИЗМЕННО условие, а именно, независимо, че ти си умният и си впрегнал труда на тези хора, това не те прави по-заслужил хляба си, защото има едни ценности над капитализма и комунизма, а именно чисто човешките ценности, които капитализма мачка без грам уважение! Ето това е разликата за която ти говоря и която няма да ми позволи да призная капитализма за качествена идеология. Бих признал,че единствения по-добър вариант а комбинацията между планова и пазарна икономика, а не само планова, но това е друга тема!
А. Айнщайн
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Мнениеот inveidar » 30 Дек 2014, 15:28

И кои са тези, чисто човешки ценности? Би ли ми ги припомнил?
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот Zarrie » 30 Дек 2014, 15:29

Не :)
А. Айнщайн
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Мнениеот inveidar » 30 Дек 2014, 15:44

Zarrie написа: Бих признал,че единствения по-добър вариант е комбинацията между планова и пазарна икономика, а не само планова, но това е друга тема!

Да, така е и според мен, но това вече е далече от социалистическата идея и колкото и странно да ти се струва, на запад вече отдавна са тръгнали по този път.
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот inveidar » 30 Дек 2014, 15:48

Гост написа:Какво следва от това което си написал? Че дядо ти е бил готин пич, а комунистите лоши. С това не се доказват предимствата на сегашната система в България. Сега само крадат.

Повечето, да. Но има и честни. Нашите капиталисти не могат да осъзнаят, че в един момент могат да работят дори и на загуба. Не искат да разберат, че трябва да калкулират дългосрочна печалба, а действат така, че все едно утре идва краят на света. Това ще отмине, естествено, но до тогава жална ни майка! :shock:
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот Knowledge Greedy » 30 Дек 2014, 18:07

Започвам за се чудя дали е добре, че оборихме госта с обидното мнение за нас
Гост » Пон Дек 29, 2014 12:53 am
Гост написа:Коне с капаци.
От друга страна съм силно притеснен, червените кхмери ако дойдат, дали няма да използват всичко написано от нас срещу нас.
(Между една пета и една четвърт от населението на Камбоджа е унищожено по време на властването на режима на Пол Пот и Йенг Сари. Унищожена е напълно интелигенцията на страната. Парите биват отменени като платежно средство, чуждите езици и четенето на книги са забранени.)
Но ние все пак сме в Европа (дали е достатъчно?), Гърция е близо - може и да се отървем, ако се усетим навреме :shock:

Не исках годината да завършва така, с противоречия и размяна на обиди. Макар повечето от нас да не си го позволяват. Все пак е неучебно време и се повлиях от една злободневка. Прегледах още веднъж повода за пренията https://www.youtube.com/watch?v=U7b9g2TGwyE , който чрез standartnews.com го има и в нашия форум.
Убеден съм, че най-невъздържаните критици на просветния министър, дори не са прочели какво е казал той или не са изгледали поне част от телевизионния репортаж.
Много от вас са се запитали какви са мотивите на професор Танев. Други сигурно са се отклонили към препратките за Ломоносов и Фр.-Жолио Кюри.
Смятам, че БЛАТОТО България трябва да се раздвижи с такива действия. Признавам и за мен бе доста стряскащ начинът на изказване на тезите на професора. Но по-добре ли е тихомълком, дори под външен натиск да се вземат решения, за които внуците ни научават и вече е късно да се направи каквото и да е било? Като 6-годишен съм държал в ръцете си македонски буквар, отпечатан в руска печатница (бях вундеркинд, четях свободно от 4 годишен, писането ми не бе кой знае с какво качество - но то поне е документирано - върху томовете на Ленин и Маркс). Доста по-късно проумях, че жива плът от България е откъсната с акта на Коминтерна за македонска нация. А още по-късно - че това е само върхът на айсберга...
Международни договори са се променяли (денонсирали) под обществен натиск или инициирано от правителства. За България обаче това не важи. Повече от 40 правителства след Първата световна война си затварят очите или им запушват устата (отвън) за това, че България граничи със свой етнос - Западните покрайнини, Беломорска Тракия, ...
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Мнениеот inveidar » 30 Дек 2014, 19:16

Два въпроса за домашна работа. Защо социалистическият строй се провали във всяка нормална държава? Защо наследниците на социалистическата идея, БСП, се компроментира непрекъснато с местни и централни партийни велможи и с малки изключения (да не обидим Zarrie все пак! :D ) непрекъснато губи от членската си маса?
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот amsara » 30 Дек 2014, 19:52

Какви дискусии се водят тук и как иначе - нали всички сме свободни, отпочинали, доволни? Аз съм набор на Зари, даже година по-малка от него и предполагам ще бъда приета съвсем за незряла все още. Че по обективни причини нямам възможността да сравнявам положението тогава и сега е така. Но все пак днешните 17-18 годишни не сме толкова неинформирани - все сме прочели това или онова, говорили сме с родителите, с бабите и дядовците си, гледали сме филми по темата. Да, не е същото и все пак си е информация. И на база нея аз лично, макар и субективно, бих предпочела положението днес пред онзи "ужасен" или не комунизъм. Всеки може да приведе множество примери в подкрепа на едната или другата теза. Имам чичо(по-скоро е такъв на майка ми), способен музикант, заминал в началото на 80-те за концерт в Германия. Да, по тогавашните разбирания е бил беглец и партията-майка подобаващо е наказала всички за решението му да остане във Федералната Република. Спрели са моментално баба ми да пътува извън граница (а го е правила често предвид работата си на оркестрант), а дядо ми са отзовали от Либия, където е работел. Много демократично, нали? Има хиляди, милиони неуредици у нас сега, това никой не го отрича. Но нима тогава е нямало, защо да си затваряме очите за откровено негативните неща. Мнение на майка ми споделено преди време с мен:
Баба ми е водела майка ми тайно на църква по празниците и я е подучвала да мълчи.Нима намирате за нещо позитивно ограничаването на нещо толкова лично като вярата? :shock: Кой е този, който има правото да ми каже каква религия да изповядвам, в какво да вярвам, как да отбелязвам празниците, къде да ходя и дали да спазвам семейните традиции, с които са отраснали и предходни поколения? И да е само това. Hе ми харесва, ама никак, идеята да живея в страх от това какво ще кажа и пред кого ще го кажа. Има по-малък брат, става дума за майка ми пак. В детските си години донесъл у дома един виц за Тодор Живков. Единственото, което ясно си спомня, е как баща й буквално му изсъскал през зъби и замахнал. Почти го ударил. Не става дума и днес да си говоря където искам и каквото искам, има си възпитание и граници, но въпросът е да мога да изразя свободно мнението си, пък било то и несъвпадащо с това на другите. Ето, ако го нямахме това елементарно право, щяхме ли сега предпразнично да нищим темата и да заемам противоположни позиции? И още куп неща. Нагоре написах, че дядо ми е работил в Либия. Баба ми ми е разказвала как заплащането не било в долари, ами в някакви бонове май беше. Без значение е това, просто провокира у мен друг спомен за разказано от нея. Близък приятел на дядо ми, разполагал с достатъчно български пари за да купи на децата си лакомства (да , тогава течният шоколад, шоколадовите яйца и разните пурички, които ние смятаме днес за нещо най-обикновено, са били рядко срещано глезене), но нямал опцията да влезе в специален магазин, наречен Кореком. Наистина не разбирам нещо толкова естествено. Работил си, отделил си пари и иcкаш да купиш нещо на децата си, но не можеш, понеже някой е постановил, че в тези магазини вървят едни определени хартийки, а ти нямаш легален начин да се сдобиеш с тях. Затова ги купуваш на черно. Харесва ли ви еквивалента в някой хубав магазин за дрехи, храни или нещо друго да сложат ограничения кой може да ги ползва? А вие да сред от онези, които ще са принудени от ограничението да останат навън, докато другите, които незнайно с какво са повече от вас, си се разхождат вътре, зяпат и пазаруват. Обидно е някак. Зари, ако не се лъжа беше писал някъде планове за следване в чужбина, може и да греша, извини ме, ако е така. Нима онова старото положение би ти дало подобна опция? Да, ако си бил внук на активни борци. Майка ми ми е разказвалa как техен съсед по вила с пълни шепи е грабел от преимуществата да бъде внук на такива - прием в гимназия без изпит, прием в университет пак така, пътувания. Ами аз пък лично предпочитам сама да си се преборя за прием някъде, без да разчитам на готово на преференции заради баба ми, дядо ми или някой друг. Да, сега разслоението е голямо, има крайно бедни и много богати, има презадоволени и мизерстващи. Но нима уравновиловката е решението, връщането към комунизЪма?Решението е другаде. Хората са го казали - слаб народ, слаба държава. И това за България важи със страшна сила.Не ни е виновен капитализмът, а народопсихологията. Такива са обстоятелствата, че често ми се налага да пътувам до Гърция, предимно през ваканциите. Те не са цъфнали и вързали също, но поне са по-единни. Aз даже не ги харесвам особено, но оценявам нещо, по което определено ни изпреварват с много. Масово стачкуват, масово недоволстват, дават израз на несъгласието си с политически решения, ценова политика и др.. Ние какво правим? Не гласуваме дори - стана ли на 18, непременно няма да пропускам правото си да го направя, не роптаем, живуркаме си ден за ден, спасяваме се по единично, оцеляваме някак и се оплакваме по форуми, виним капитализма и жалим по миналото. :mrgreen: Ще има да почакаме нещата да се оправят. затова и младите масово стягат куфарите и се отправят по широкия свят, някои с ясната мисъл, че няма и да се върнат. Тъжно, но факт. И за това не е виновен капитализмът определено. Tа те отиват точно в такива общества.

ПП Сигурно две трети от випуска ми планува да следва навън. И съвсем не всички са някакви богаташки дечица, търсят се опции за стипендии, за кредитиране. Не са и изменници, както някои ще ги нарече. Просто търсят своя път за реализация и го виждат извън границите на България. Защото е като че ли само празно говорене, че младите като останем тук, ще спасим страната.
Последна промяна amsara на 30 Дек 2014, 20:36, променена общо 1 път
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Мнениеот Zarrie » 30 Дек 2014, 20:07

Получава се леко разминаване в казаното от мен и разбраното, явно. Въпреки това много ми хареса мнението ти :)
А. Айнщайн
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Мнениеот inveidar » 30 Дек 2014, 20:28

Удобен начин за измъкване. Както винаги, неразбрани! :)
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот math10.com » 30 Дек 2014, 20:36

inveidar написа:Два въпроса за домашна работа. Защо социалистическият строй се провали във всяка нормална държава? Защо наследниците на социалистическата идея, БСП, се компроментира непрекъснато с местни и централни партийни велможи и с малки изключения (да не обидим Zarrie все пак! :D ) непрекъснато губи от членската си маса?

Отговорът на един от въпросите е прост и той ясно начертава моментното състояние на страната.
На един от конгресите на тогавашното БКП малко след 10 ноември 1989г другаря Андрей Карлович каза:
"Другари , комунизъм не успяхме да направим.Капитализъм ще правим , но ние ще сме капиталистите."

Мисля ,че това недвусмислено обяснява много неща.И знайте ,че има само едно по-лошо нещо от държавния монопол и това е частния монопол.

А относно социалистическата идея въобще не си прав.До ден днешен социалистическия модел се използва в Европейския съюз под формата на планово производство на определени стоки(Имам предвид квотния принцип за производство). Социалната политика е на доста добро ниво в Германия , Франция, Белгия , Холандия ..........Ако имаш предвид "КОМУНИЗМЪТ" то това е утопия.Хубаво би било като идея , но е неосъществимо.Относно БСП (наследниците на нашите "комунисти"), то при тях само името е социалистическо.
math10.com
Математиката ми е страст

Мнениеот inveidar » 30 Дек 2014, 20:50

До голяма степен съм съгласен. Само че бъркаш социална политика със социалистически строй, или аз не съм се изразил правилно.
Аватар
inveidar
Математик

ПредишнаСледваща

Назад към Бисери