Но, има една голяма разлика между тогава и сега, а именно, това че тогава е имало мислещо и активно общество, а сега обществото ни е стадо овце! Това се опитвам да обясня, че правото на избор е относително понятие, защото зависи от много неща, не само от позволение! Ти искаш да отидеш и да видиш как е и да работиш в чужбина! В коя държава? В Германия или Англия, където ни смятат за цигани и по новините им дават циганските гета и представят това за България? Да садиш луковици или да миеш чинии? А защо ще отидеш да се подложиш на това? Сигурно защото е твой "избор" ? Искала си да учиш в чужбина, а защо ти е? След като образованието, което ти се предлага тук е 1000 пъти по-добро? Сега имаш избор, ама избора ти какъв е ? Не осъзнавате, че пак няма избор, защото тогава е можело да учиш тук, а там не, сега не можеш да учиш тук а там можеш, но и там не можеш щото пари нямаш

избора ти е между това да учиш тук, където образованието в 90% от учебните заведения е скапано, или там където трябва да си имаш един роб, де мама де тати, да дават пари. Това ли ти е избора? Колко човека познаваш ти, които отиват в чужбина само на екскурзия ? Аз познавам 10 които отиват на екскурзия и може би 200-300, които работят там по задължение. Избора Е и винаги ще бъде относителна величина, дори и чисто от философска гледна точка и не си мислете, че, както каза Сара, сега е по-малкото зло. Не е така, защото ти гледаш какво ти е дадено, което е нямало тогава, а какво ти е отнето? Замисляш ли се за това? Мислиш, че сега си по-свободна, защото можеш да кажеш това или онова? Първо, сега също трябва да си мериш приказките и за това са доказателство всичките репортери със счупени ръце, крака и в най-лошия случай вратове. След това избора е крайно ограничен по причините, които изброих по-горе! Според мен далеч нямаме тази свобода, за която вие говорите. Друг е въпроса, че от казаното, аз чувам единствено клишета, а не ясни доводи и желания. Много искам да разбера от Invader какво точно иска, да работи в чужбина, да пътува на екскурзии или да излезе на центъра и обществено да каже какво мисли? Ти ме попита да изкажа положителните черти на комунизмът, аз те питам да изкажеш положителните черти не на днешните дни, а на това което искаш да бъде?
Сталин е казал "Критикуешь- предлагай. Предлагаешь- делай. Делаешь- отвечай."
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...