drago, На пръв поглед изглежда трудно, непостижимо даже, но съм мислил много по въпроса и повярвай ми - има решение на всеки проблем. Първо, съгласен съм с Ричард Улф за това, което казва, защото е факт, че човекът с болните стави е по-нуждаещ се от този, който пътува два пъти седмично. Да продължим метафората със самолетните места. Един самолет побира средно 300 души. Ще включа в метафората и непостижимата за някои хора идея - да не съществуват пари. Нека започнем от началото - кой ще произвежда самолетите, ако няма пари? В моя град има авиомоделиране - курс за млади ентусиасти, които на собствени разноски (донякъде) поддържат едно доста интересно за тях хоби и голяма част от тях продължават в ТУ, специалност свързана с това. Ако на човек не му трябват пари би работил това, което му е интересно, защото го прави щастлив. Кой ще работи в самолетите ? Ами младежи, които са временно незаети и са заинтересовани в сферата свързана със социалните контакти. Кой ще лети, щом няма бизнес и прочее - хората, които искат да посетят близки, познати и приятели в други държави ( А защо да не изчезне и понятието държава? ). Да, полетите ще станат значително по-малко, но пък на кого ще му пука след като така или иначе не се печели от това, а се задоволяват само и само човешките нужди, не егоистичните и алчните нужди на индивида. Нека изчистя картината с метафората ми - света, пълен с хора, които правят това, което им харесва - БЕЗ пари, защото така или иначе не им трябват - отиват в магазина и си купуват диня от фермера, който обича да се занимава със земеделие и го прави безплатно, също както и учителят, който учи детето му безплатно, защото това му харесва и фермера е доволен и склонен да даде динята си без пари, след като е получил всичко от което има нужда - без пари! Ще доразвия метафората си с привидно слабите ѝ звена - кой ще бъде миньор? Ами лакирвач в някоя дърводелска фирма и ще диша отровните газове? - Никой. Лично аз бих живял без въглищата или нефта, които така или иначе съсипват здравето ми. Слаби звена няма в системата, те се появяват, когато се намесят алчността и егоизма. Толкова съм мислил по въпроса, че дори смятам, че всеки би могъл да има собствена къща, басейн в нея и прочее, защото познавам не един и двама майстори ( скоро у нас правих ремонт и майстора каза " Не е заради парите, просто ми харесва как правя изкуство, което обгражда хората и за разлика от картината, него го гледат постоянно и му се радват".) Този същият майстор ще дойде и направи къщата ти, заедно с други хора от града или селото ни, защото представете си, ако я нямаше цялата суетня или препирня в ежедневието? Ако човек беше умен, мислещ и вместо да прахосва времето си в гледане на телевизия, пиене на бира, мързел и т.н. ПРАВЕШЕ. Ако строеше дори само своето бъдеще, представи си ?
Знам, доста смели мечти, но пък не ме е страх да развихря въображението си и слава Богу...
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...