Честит празник, уважаеми сънародници!
Независимостта на България е провъзгласена с Манифест на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Търново. Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г.
(От Освобождението до независимостта на България, държавата е трибутарно княжество - васална на Турция. Цената на независимостта във финансов план е 82 000 000 златни франка, платени от Русия на Турция и дължими от България на Русия със срок 75 години. Русия опрощава на Турция военните контрибуции от 1878 г. и прави "компромис" с приемането на титлата "цар"а държавния глава на България.)
Независимостта обаче не е метафизична категория. Тя трябва да се доказва непрекъснато от държавните институции, за да може поданиците с достойнство да казват "Аз съм българин!".
За съжаление ние не сме независима държава. Дори поздравление от GOOGLE България НЯМА днес. Атавистични страхове от стари поробители, ни карат да се сбутваме под краката на нови такива. Собствената валута отдавна не е самостоятелна, а под контрола на Валутен борд. Решенията в Народното събрание често се вземат под външен натиск, в интерес на чужди сили.
За това нашата роля на будители е още по-голяма, за да може децата ни гордо да казват Аз съм българин!

Меню