Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Половин квадратен метър

Половин квадратен метър

Мнениеот Гост » 10 Фев 2018, 00:52

Не посмях да пиша в който и да е раздел от форума и сега ще разберете защо.
Въпросът не е до формули... или е! :oops:

Един квадратен метър е 1м Х 1м.
Половин квадрат е 0.5 м^2, но 50см Х 50см = 2500 см^2 = 0.25 м^2
Защо тогава половин квадрат да е 0.5 м^2.

Някой ще ми обясни ли какво се опитвам да попитам/разбера?
Бъдете сериозни, до колкото това е възможно! ;)

Мир Вам!

____
това, ще да е "задача" за учители
Гост

Re: Половин квадратен метър

Мнениеот Davids » 10 Фев 2018, 01:35

Тук имаш малко пропуск в концепцията. Понятието „квадрат“ в случая стои за втора степен. Тоест при преобразуванието от линейна в квадратна мерна единица ключовата роля поема вдигането на квадрат на линейната стойност. Тоест коефициентното изменение на лимейната величина не е същото и при квадратната, а напротив - квадрата на коефициента. С други думи - ако линейната ти величина намалее/нарастне $k$ пъти, то квадратната се променя респективно $k^2$ пъти. Така че намалявайки линейния метър два пъти, квадратния намалява четири пъти. Това, което вероятно те е заблудило, е съвпадението при единицата, която е равна и на квадрата си. Но аналогията, която си направил/а, е грешна и зависимостта е друга. :P
*Нещо непосредствено и интересно, привличащо вниманието на читателя и оставящо го с приятна топла усмивка на лицето.*
----
Вече не го правя само за точката. :lol:
Davids
Математик

Рейтинг: 2552

Мнениеот Knowledge Greedy » 10 Фев 2018, 02:21

С това, което съм подчертал в твоя пост, пресмяташ не половин квадрат, а четвъртинка. Начертай и ще видиш.
Гост написа:Не посмях да пиша в който и да е раздел от форума и сега ще разберете защо.
Въпросът не е до формули... или е! :oops:
Един квадратен метър е 1м Х 1м.
Половин квадрат е 0.5 м^2, но 50см Х 50см = 2500 см^2 = 0.25 м^2
Защо тогава половин квадрат да е 0.5 м^2.

Някой ще ми обясни ли какво се опитвам да попитам/разбера?
Бъдете сериозни, до колкото това е възможно! ;)
Мир Вам!...

В същност:
Половин квадрат е 0.5 м^2 = 50см Х 100см = 5000 см^2
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Мнениеот S.B. » 10 Фев 2018, 11:07

Простете несериозността ми,но това ми припомня за въпроса колко прави 10стХ10ст?Не е 1 лев,защото 10Х10ст. = 1лв,А 10ст Х 10ст[tex]\ne[/tex][tex]10ст^{2}[/tex] защото няма квадратни стотинки ! :D :) :lol:
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5326

Мнениеот ptj » 10 Фев 2018, 13:42

Половин квадратен метър (0,5 [tex]м^2[/tex]) е половината от лицето на квадрат със страна 1м, т.е. ако го разделим посредством диагонала му- получаваме лицето на равнобедрен правоъгълен триъгълник с катети по 1м.

Докато квадрат със страна 0,5м има лице 0,25 [tex]м^2[/tex].
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Мнениеот ptj » 10 Фев 2018, 13:44

S.B. написа:Простете несериозността ми,но това ми припомня за въпроса колко прави 10стХ10ст?Не е 1 лев,защото 10Х10ст. = 1лв,А 10ст Х 10ст[tex]\ne[/tex][tex]10ст^{2}[/tex] защото няма квадратни стотинки ! :D :) :lol:

М-да, забравили са да сложат едно [tex]\pi[/tex] отпред (нали са кръгли) . :lol:
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Мнениеот ionos » 10 Фев 2018, 15:34

Davids написа:Тук имаш малко пропуск в концепцията. Понятието „квадрат“ в случая стои за втора степен. Тоест при преобразуванието от линейна в квадратна мерна единица ключовата роля поема вдигането на квадрат на линейната стойност. Тоест коефициентното изменение на лимейната величина не е същото и при квадратната, а напротив - квадрата на коефициента. С други думи - ако линейната ти величина намалее/нарастне $k$ пъти, то квадратната се променя респективно $k^2$ пъти. Така че намалявайки линейния метър два пъти, квадратния намалява четири пъти. Това, което вероятно те е заблудило, е съвпадението при единицата, която е равна и на квадрата си. Но аналогията, която си направил/а, е грешна и зависимостта е друга. :P

Ето на такъв отговор разчитах. Аз не бих могъл/а да го обясня по този разбираем за аудиторията начин. :D
Хареса ми академичният стил на писане. Този "превзето-въздухарски" изказ възнамерявам да го наизустя и да ги "онодя ментално" ония ко***даци. Ще си глътнат граматиката. :lol:
Аз като обяснявам, че квадратура не е квадрат - като геометрична фигура - ония се пулят, така :shock: !
Не претендирай за авторски права, щото съм неуловим/а! :lol:
ionos
Нов

Рейтинг: 0

Назад към Бисери