Genie_Almo написа:Въртиш, сучеш, и пак това, което трябва да се докаже, ти директно казваш, че е вярно и следователно задачата е решена
ptj написа:Съоветните редици от лица ще са строго растящи и ограничени (от лицето на вписания n-ъгълник), т.е. ще имат граница.
.......
.... лицето на текущия триъгълник в редицата все повече ще се приближава към лицето на равностранен триъгълник.
Съгласен съм, че това са нещата, които трябва да се докажат. Но не виждам как наличието на граница следва от предходните ти изречения. А още по-малко пък защо тази граница да е лицето на правилния n-ъгълник.
Методът, който аз предложих, се основава точно на прилагане на краен брой операции до достигане на някаква екстремална стойност, отвъд която системата не може да премине. Този метод може да се прилага върху сравнително широк спектър от симетрични неравенства, макар и далеч да не може да се окачестви като универсален. Точното решение е подобно, макар и операцията да е малко по-различна.
Ако многоъгълникът не е правилен, то със сигурност ще има две съседни страни, едната от които заключва дъга, по-голяма от 360°/n, а другата заключва дъга , която е по-малка от 360°/n . Тогава правим следното: Приплъзваме върха между тях по окръжността в посока от малката страна към по-голямата, докато едната от двете страни не заключи дъга равна на 360°/n . Така ще получим триъгълник с по-голямо лице, респективно ще се увеличи площта на целия n-ъгълник. Ако новия n-ъгълник не е правилен, повтаряме операцията.
Краен брой такива операции (най-много "n-1" на брой) неминуемо ще ни доведе до правилния n-ъгълник. И именно това вече показва, че лицето на всеки неправилен n-ъгълник е строго по-малко от лицето на правилния.
Забелязвам, че малко прибързано съм ви дал пълна похвална точка.
По отношение на Вашето:
,,Съгласен съм, че това са нещата, които трябва да се докажат. Но не виждам как наличието на граница следва от предходните ти изречения."
- човека е казал, че редицата е растяща и ограничена и аз считам, че от така казаното следва нейната сходимост (а още повече, че е посочил от какво е ограничена, макар да не го е доказал, но пък го е посочил само в скоби), като отделен е въпроса, че наистина казаното не е доказано (особено това в скобите).
,,Методът, който аз предложих," - не намирам ппеди мястото на заявяването да сте предрожил метод, освен че препращате към статия в сп. ,,Квант".
По-късно вече го казвате:
,,се основава точно на прилагане на краен брой операции до достигане на някаква екстремална стойност, отвъд която системата не може да премине."
,,Точното решение е подобно, макар и операцията да е малко по-различна." - коментирам:
операцията от статията от сп. ,,Квант" попада в рамките на такъв метод, а и вашето ,,решение" попада, и наистина е по-различно само по отношение на ,,операцията", но пък не е вярно решение (а аз го похвалих) именно защото сте орязал операцията от статията и ,,вашата" операция (тя също е от статията и не е ваша) не винаги може да се приложи и не винаги увеличава броят на страните с дъга равна на $360°/n$ (дори докато е по-малък от $n$).
Вие твърдите невярното:
,,Ако многоъгълникът не е правилен, то със сигурност ще има две съседни страни, едната от които заключва дъга, по-голяма от 360°/n, а другата заключва дъга , която е по-малка от 360°/n ." - вземете четириъгълник със дъги 90°, 60°, 90°, 120°, например.
Оказва се, че Вие (погрешно) си мислите, или поне внушавате на другите, че разместването на две съседни дъги и постигането с него на такова подреждане на дъгите, при което те да нарастват (не непременно строго) по големина (като се тръгне от една до изчерпването им) не е съществена част от решението предложено в статията. Съответно, не е налице ваше подобрение на решението от статията, а и въобще не излагате решение (защото и не излагате и това от статията). Критиките Ви към непълнотата на други решения, обаче, бяха основателна проява на прецизност както са основателни и настоящите мои забележпи по пълнотата на предложеното от Вас ,,решение", доколкото и тъй като може да се извлече от вашите текстове наличие на такова Ваше предложение на Ваш вариант на ,,решение"