Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Условно неравенство с четири променливи

Интересни задачи, решими със знания до 12 клас.
Публикувайте само, ако имате над 50 мнения. Всички други форуми са без регистрация.

Условно неравенство с четири променливи

Мнениеот ins- » 03 Ное 2012, 20:01

Ако [tex]a,b,c,d[/tex] са реални положителни, числа такива, че [tex]a+b+c+d=4[/tex]. Да се докаже, че:
[tex]27\left(\frac{1}{a}+\frac{1}{b}+\frac{1}{c}+\frac{1}{d}\right) \geq 9\left(a^3+b^3+c^3+d^3\right)+8 .[/tex]
Умей да обуздаваш четири неща - съня, стомаха, сексуалността и гнева /Питагор/
Аватар
ins-
Математик

Рейтинг: 254

Re: Условно неравенство с четири променливи

Мнениеот ins- » 03 Ное 2012, 20:02

Скрит текст: покажи
Задачата не е моя, но ми хареса.
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот drago » 04 Ное 2012, 08:09

Ако си измислил една задача и не си я видял отнякъде, то тя си е ТВОЯ. Това е. Нищо, че математиката има хилядолетна история и някой друг някога, някъде може да е стигнал до същото.
Ако решавам някаква задача и го направя сам, решението си е МОЕ, нищо, че още сто човека може да са го направили по същия начин.
И няма да ти пука, ако някой ти каже: "това го има еди къде си, ти си го преписал", защото ти си знаеш, че това не е така- ти и Онзи отгоре!
И кои са тези по опитни от тебе хора ?!!! Тези, които по състезанията дават едно към едно задачи давани по други състезания в чужбина, за които от самолет си личи, че са преписани! Няма да се подценяваш! Ако всичко това, което пускаш е твое(по-горе обясних в какъв смисъл), ти си един от най-добрите съставители на задачи в България.
И наистина е хубаво да не ги пропиляваш така, като ги пускаш във форуми. Защото може точно тези по-опитните да се възползват от това.
drago
Математик

Рейтинг: 518

Мнениеот drago » 04 Ное 2012, 17:10

Ами пак си ги пускай в Интернет, за да стигне до повече хора, само че преди това се пробвай да ги дадеш по някои състезания. Хем ще имаш по-голяма представа за трудността им, може да споделиш и този аспект и ще стане по-интересно точно за повечето хора, до които искаш да стигне.
drago
Математик

Мнениеот ins- » 04 Ное 2012, 22:40

"Състезателни задачи" е една от любимите ми теми :)
Контактувал съм с хора, които определят или биха могли да предложат задача за състезание/олимпиада.
Особен момент при мен е, че когато забелязвам някое твърдение много често е "изстрел в пространството".
Т.е. не винаги знам каква е трудността на забелязания факт за доказателство. Може да се окаже "много open problem", не винаги ми се губят месеци и седмици докато открия решение, много неща не знам и затова не винаги успявам да реша всяка задача свързана с факт, който съм забелязал. Бих могъл да работя заедно с още хора по решението на задачата, но за да е състезателна задача - тя не трябва да е компроментирана - т.е. колкото повече хора я знаят - толкова повече информация може да изтече и шансовете на участниците в състезанието няма да са равни - откъде мога да имам доверие на човека, който може да я реши? От друга страна - не всяка задача като сложност е добра за състезание - моите много често се оказват прекалено трудни и са по-подходящи за списание, където хората биха могли да помислят повече над тях. Това, че нямам решение ме притеснява да пратя нещо на хората и да кажа нещо от сорта на "пичове, вижте този факт - ако ви харесва може да го разцъкате - я излезе нещо - я не". Просто това са хора с много опит и вероятно голяма заетост и не искам да ги занимавам с глупости. Последното, което ме спира за нещо подобно е следното - малко се съмнявам, че в националния отбор влизат "възможно най-добрите състезатели" - особено след някои скандали напоследък. Според мен - състезанията са направени в известна степен да са по-лесни за тесен набор хора. Иска ми се да греша за това, много ми се иска и дано да греша. Друго, което ме съмнява е, че някъде "отгоре" им се спуска - постоянно да пада нивото. Малко е параноично това от моя страна и ми се иска и тук да греша. Това бих могъл да кажа, а и друго. Дано задачите, които измислям са стигнали до хората, предлагащи задачи за състезания и отговорни за състезанията и да са ги мотивирали да създадат/изнамерят нещо хубаво. Не съм специалист, но поне визуално някои от задачите по геометрия предлагани на тях през последните години ми харесват визуално, а отчасти и като решения.
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот grav » 05 Ное 2012, 14:40

Ако ти се занимава и имаш време и енергия, можеш да ги подредиш и оформиш в книга. Най-лесно би било в електронна книга, и ако можеш на английски. Мисля, че би било полезно както за теб, така и за учениците.
grav
Математиката ми е страст

Рейтинг: 370

Мнениеот ins- » 05 Ное 2012, 17:49

Някой ден и това ще стане - постепенно ще започна, за сега са малко сигурно - предполагам, че са към 40-50 - поне 100 като станат може да направя нещо подобно. А ако направя книга или сайт - ще има задължително българска версия.
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот drago » 06 Ное 2012, 11:20

ins- написа:... Последното, което ме спира за нещо подобно е следното - малко се съмнявам, че в националния отбор влизат "възможно най-добрите състезатели" - особено след някои скандали напоследък. Според мен - състезанията са направени в известна степен да са по-лесни за тесен набор хора. Иска ми се да греша за това, много ми се иска и дано да греша. Друго, което ме съмнява е, че някъде "отгоре" им се спуска - постоянно да пада нивото. Малко е параноично това от моя страна и ми се иска и тук да греша. ...

Извинявай, но какво означава: "състезанията са направени в известна степен да са по-лесни за тесен набор хора". Може би имаш предвид, че определен тесен набор от хора имат по-добра теоретична подготовка и са по-добре подготвени на определен тематика и се дават задачи, които изрично изискват такава подготовка, а не задачи, които могат да се решат и без тези знания?
Ако е това, то аз съм МНОГО НЕсъгласен с теб. Ще се опитам да обясня.
Виж Боби, забелязвам при много твои постове, че винаги искаш възможно най-простото решение, което е прекрасно, обаче в много случаи няма как да стане с материал от СОУ или пък ако може ще е много по "сложно" отколкото, ако се използва нещо, което прави нещата много по-прозрачни.
Освен това ограничавайки материала само до това, което се учи в училище ще зачеркнем много интересни и красиви задачи.
Хората, които искат да постигнат успех по състезания трябва да имат интерес и да са готови да се учат постоянно. За съжаление много е трудно, ако правят това самостоятелно без напътствия от добър учител и без школи, където да ги занимават. За съжаление в повечето места в провинцията това не става поради липса на пари, организация, добри учители(най-вече) и т.н. , което в никакъв случай не означава, че по състезания трябва да се дават прости задачи извадени от учебниците за СОУ.
Всъщност нивото на задачите пада, защото пада нивото на учениците, а не щото се спуска отгоре.
И не съм съгласен, че в националния отбор не влизат най-добрите. Ако някъде има корупционни схеми, това засяга ученици, които са приблизително равни, като случая на отбора за IMO. Тези, които са с класа по-добри няма как да ги прецакат. Така че, ако някой се чувства жертва нека първо погледне в себе си и се подготви така, че да да отнесе останалите като куцо пиле домат.
drago
Математик

Мнениеот Гост » 06 Ное 2012, 18:33

Имам в предвид - че в някои училища учат децата на по-заможни хора и респективно има по-добри учители, които вероятно са по-добре платени и се преподава повече материал и има повече изисквания. Целта е тези деца да изпъкнат над "простолюдието". Те не са по-добри от останалите. Просто имат достъп до повече ресурси и повече ги натискат да четат. Не винаги стават по-добри, защото децата на богатите хора често са по-разглезени. Това имам в предвид :) .
За мен нивото пада, защото или хората тук са си много прости, или ни се налага от външни държави това да е така.
В икономическо отношение страната е много зле под външни влияния ("България е кученце, което трябва да внимава да не го настъпят слоновете"), оттам и в морално, а ситуацията в математиката е отражение на обществото като цяло, нищо повече.

Това, че искам да е всичко със СОУ - наясно съм, че не всичко може да се реши с този материал и да се реши - може да е по-извратено и сложно, но е много красиво когато става и даже и аз го разбирам без да навлизам из дебелите фреймуърки. Не отричам развитието в математиката и красотата на непознатите за мен инструменти. Просто нямам достатъчно време за математика. Правя и други неща и затова ме радват по-лесни и красиви неща. Има задачи, в които е необходимо да можеш да събираш и умножаваш до 10 000 и нищо друго, а познавам бивши състезатели на национално ниво, които не могат да ги решат. Тежестта на използвания материал за решението й - не винаги определя сложността на една задача. Понякога външният вид много лъже.

"Тези, които са с класа по-добри няма как да ги прецакат" - това е хубаво изречение, но тук не съм много съгласен - трябва да са с много много класи по-добри, а едно дете на 18 много трудно ще владее само материал с такава дълбочина, колкото някой брадат асистент, дето понякога преписва от знайни и незнайни източници - 1/1 000 000 са такива. Четох една статия в сп. "Математика и информатика" за Балканиадата - 1997, ако не ме лъже паметта и пишеше как България и Румъния са се прецаквали на ниво избор на задачи - от това много се влияе класирането, та някое дете ли няма да се подлъже :)

Не искам от написаното от мен да се вади извод, че съм някакъв закостенял тип, мразещ новото, прогреса и развитието, но има и други особености освен тях. Нека не се преиначават нещата.
Гост

Мнениеот drago » 07 Ное 2012, 08:07

Пич, ако не знаеш, най-добрите училища в България, за учене на математика са математическите гимназии- СМГ и НПМГ в София (СМГ е най-доброто) и ПМГ и МГ в страната. Това ли са училищата, където учат децата на богаташите ?! Да си чул например някой от американския колеж(където се дават луди пари) да е спечелил някакво състезание?
Другото няма да коментирам- прилича повече на една "теория на конспирацията".
drago
Математик

Мнениеот Гост » 07 Ное 2012, 08:39

Споменатите училища не искам да коментирам - братовчеда учеше в едно от тях - техните не са бедни хора изобщо. Нe искам коментирам конкретни хора и училища без да имам 120% потвърдени данни. Показателно е как всички мозъци в течение на десетилетия - може да се проследят класиранията по години на ном и имо са концентрирани в няколко училища. Макар и не основен фактор - икономиката си остава един от решаващите фактори. Относно теорията за конспирацията - представи си едно кофти твърдение - реалността ще го надмине. Поне при мен става много често така.
Гост

Мнениеот Гост » 07 Ное 2012, 08:51

Според мен, много се отклоняваме от темата. Хората не са слепи - всеки може да види и прецени какво се случва, ако има и 3 капки мозък - и децата на 10 години го разбират. Предлагам да спрем с излишни коментари и да говорим по задачата.
Гост

Мнениеот drago » 07 Ное 2012, 09:10

Проблемът със средношколската математика в момента, според мен, е че има само едно училище в България- СМГ- където що годе подготовката е на ниво. Във всички останали (с изключение на някои учители-бели лястовици, които се опитват да направят нещо) заниманията с нещо по-сериозно са тотално з..бани.
Е, не може една селекция от 200 човека да доведе до повече от 20-то място на IMO. Все пак 3/4 (или поне 2/3) от хората не живеят в София.
Да вземем едно дете- един математически талант- например в Пловдив. Кнадидатства и го приемат в ОМГ-то след 4-ти клас. Дотук всичко е чудесно. И вместо да го поемат и развият и в 7-8 клас да е подготвен за нещо по-сериозно, там малко се излиза извън СОУ,а олимпиадни тематики не се разглеждат въобще. Няма кой да се занимава. Има една частна институция- Академия 21 век, която се опитва да направи нещо, но нейното обучение спира до 7-ми клас, точно когато трябва да започне нещо по-сериозно.
И много ясно, че при такава подготовка засега няма как ученици от примерно от Пловдив да се класират на национално ниво и за IMO, не че няма таланти.
drago
Математик

Мнениеот ins- » 07 Ное 2012, 10:13

И аз съм го забелязал - децата вървят относително добре до 7-8 клас - после става шок и ужас. Качеството на средното образование изобщо не е добро, а университетите - те са си директно машини за пари повечето. Студентски град в София - там е пълна трагедия - по-бедните студенти, които са принудени да работят и са експлоатирани тотално за малки заплати, а по-имотните, доколкото могат да се нарекат така - не излизат извън кръчмите. В градчето е пълна мизерия - докато се разхождах видях 5-6 плъха колкото котка до 40 и някой си блок, заведение със 17 шота за 15 лв и други интересни картини :). Всичко е претрупано от незнайно как изникнали магазини, кръчми и други сгради и от цялата история печелят в краткосрочен план малка група хора. Техните деца - най-вероятно учат извън България :) . Има и умни и амбициозни студенти, на тях не им е лесно, но с повече труд - биха могли да станат хора.
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот inveidar » 07 Ное 2012, 11:19

Чудно ми е как в ОМГ - Пловдив няма сериозни преподаватели по математика! Та там бъка от супер добри ученици. Да давам примери с таз година завършилите е излишно. Всички ги познават. Интересното е, че те лично ми казаха, че техните учители не им се занимава сериозно. При нас положението е коренно противоположно! Имаме желание и възможности, но учениците се дърпат и обръщат всичко на майтап. Твърдя, че положението е такова при нас и в други малки и средни градове, защото нямаме избор. Кандидатстват след седми клас триста и няколко деца за триста места. Приблизително, но местата са повече от кандидатите. За какво става дума тогава? Идват в математическата деца, които са имали 3-ки до седми клас! Малкото добри, ако ги има понякога, се губят в масата, защото не може да се водят сериозни допълнителни занимания с 2-3 човека. Нямаме право в кръжоците да идват по-малко от 12 деца.
За студентите не съм съгласен. Аз имам комшийче, което завърши Английска гимназия и в момента е 4 курс студент. Работи и взима заплата над 2400 лева чисти пари. Мои бивши ученици взимат още повече. Който е съвестен и има потенциал се оправя, стига да не е много задръстен.
Колкото до олимпиадните задачи, склонен съм да подкрепя ИНС! Целта на тези състезания и олимпиади, според мен, би трябвало да не е първенецът да е наизустил колкото се може повече допълнителен материал(има си време и място за това) и да умее да го прилага що годе, а да се открие този, който най-добре може да прилага знанията си в конкретна нестандартна обстановка. Защо си мислиш, Драго, че няма страхотни, нетривиални задачи, свързани с училищната математика? По-скоро няма кой да ги открие и да ги даде на състезанията. Пак ще дам пример с руските състезания и олимпиади. Там много малко от задачите се решават с някакви допълнителни знания. Да не кажа, че почти няма такива.
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот Гост » 07 Ное 2012, 12:28

За парите - не са малко за България, но за вложените усилия - със сигурност не са много. Получавал съм и аз такива цифри и малко по-високи.
Гост

Мнениеот drago » 07 Ное 2012, 14:55

Казваш руски задачи. Да видим.
Да кажем това:
http://www.artofproblemsolving.com/Foru ... 2&t=440522
как мислиш дали се решава с някакви допълнителни знания? Не, само от СОУ!! Обаче, за да я решиш трябва да си преживявал такива неща,не точно същите, но това, което искам да кажа е, че трябва да имаш познания за изпъкналост, целочислени решетки, свойства, срещани прийоми, и ако един ученик не си разширява кръгозора, трудно би решил тази задача. Макар че няма някаква особена теория задачата е изключително трудна.
Между другото, зная как е съставена и това е много тъпо. Ако погледнеш коментарите ще видиш, че е взета ето тази статия: http://www.mathpropress.com/stan/biblio ... bounds.pdf , след което за да няма позоваване на друг по-тънък резултат е загрубена оценката. И вместо да напишат оценка от вида [tex]\text{const}.n^{3}[/tex], което би позволило и други подходи, нещата са заковани на много трудното [tex]\frac{1}{100}n^3[/tex]. Не ми харесва съставянето.

Ето още една: http://www.artofproblemsolving.com/Foru ... 2&t=427899
Без да си се занимавал с графи повярвай ми е мисията невъзможна.

Тази: http://www.artofproblemsolving.com/Foru ... 2&t=427853
наистина не изисква нещо друго освен принцип на Дирихле, но колкото повече такива неща е виждал човек, толкова по-бързо ще ги скомбинира.

Тази: http://www.artofproblemsolving.com/Foru ... 1&t=426084
без да се знае теоремата на Хол за женитбите пак е mission imposible.

Още ли мислиш, че освен в учебниците не трябва да се поглежда настрани?
drago
Математик

Мнениеот inveidar » 07 Ное 2012, 16:33

Мисля, че ако видиш всички олимпиади в Русия - Всерусийска, СанкПетербургска и т.н много са, то едва ли ще намериш повече от една по-отвлечена задача на тема, като тези дето си пуснал.
Решение на задачата от Всерусийската олимпиада - 2003 година:
re6.pdf
(155.52 KiB) 154 пъти
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот Гост » 07 Ное 2012, 17:55

Не спорете за глупости - и двамата сте прави - не си мерете кой е "по-по-прав".
Гост

Мнениеот drago » 07 Ное 2012, 18:12

И защо си мислиш, че официалното решение, което си прикрепил, на тази всеруска олимпиада е по-лесно от моето: http://www.artofproblemsolving.com/Foru ... 7#p2578517
drago
Математик

Мнениеот Гост » 07 Ное 2012, 22:41

Не че на учителите не им се занимава, просто нямат нужното ниво, че да са полезни на някого (ако става дума за олимпиади, турнири, боеве (не гладиаторски, че и такъв случай имаше миналата учебна година) и т.н.). За да могат да водят (адекватни) школи, първо трябва да станат по-добри от учениците си. А това към 10-ти клас и нататък (т.е. когато младите олимпийски надежди започнат 10-ти клас) граничи с невъзможността.
Гост

Мнениеот inveidar » 08 Ное 2012, 11:50

Изобщо не е задължително учителят да е по-добър от учениците си в решаването на задачи, за да се водят адекватни школи. Това пък от къде го измисли? Да давам ли примери??? Колкото до решението на Всерусийската - не казвам, че е по-лесно, а просто публикувах авторското решение.
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот inveidar » 08 Ное 2012, 14:03

Достатъчно е учителите да могат да поднесат необходимия материал с яснота, разбиране и да покажат възможните области на приложение. Другото е работа на ученика. Мислите ли какво щеше да стане, ако учителите си останат до край по-добри от учениците? В училището, в спорта и къде ли не още? Тогава нямаше да има никакъв прогрес, в нищо. И защо си мислите, че участниците в Международната Олимпиада по математика, първенците от националните състезания след 10 клас не са по-добри решавачи на задачи от всички до един от Комисията за извънкласна работа по математика? Става въпрос не за отделна област, а като цяло. И в това няма нищо лошо, разбира се. Това е НОРМАЛНО.
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот inveidar » 08 Ное 2012, 14:36

Целите числа [tex]a,b,c[/tex] са такива, че числените стойности на квадратните тричлени [tex]bx^2+cx+a[/tex] и [tex]cx^2+ax+b[/tex] съвпадат при [tex]x=1234[/tex] . Може ли първият тричлен при [tex]x=1[/tex] да приема стойност 2009?

Задачата е от регионалния етап на Всерусийската олимпиада по математика през 2009 година - 11 клас(при тях последен), седма задача. Пускам я за да видите какви задачки дават там понякога. И си мисля, че в това няма нищо лошо.
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот drago » 08 Ное 2012, 15:51

Не, не може a+b+c да е 2009.
Обаче не разбрах за каква поука ни е този пример- като много трудна задача върховръх на майсторството или просто като лесна и забавна.
И хората са различни- на теб може да ти харесва, на мен може да не.
drago
Математик

Следваща

Назад към Задача на седмицата