ins- написа:... Последното, което ме спира за нещо подобно е следното - малко се съмнявам, че в националния отбор влизат "възможно най-добрите състезатели" - особено след някои скандали напоследък. Според мен - състезанията са направени в известна степен да са по-лесни за тесен набор хора. Иска ми се да греша за това, много ми се иска и дано да греша. Друго, което ме съмнява е, че някъде "отгоре" им се спуска - постоянно да пада нивото. Малко е параноично това от моя страна и ми се иска и тук да греша. ...
Извинявай, но какво означава: "състезанията са направени в известна степен да са по-лесни за тесен набор хора". Може би имаш предвид, че определен тесен набор от хора имат по-добра теоретична подготовка и са по-добре подготвени на определен тематика и се дават задачи, които изрично изискват такава подготовка, а не задачи, които могат да се решат и без тези знания?
Ако е това, то аз съм МНОГО НЕсъгласен с теб. Ще се опитам да обясня.
Виж Боби, забелязвам при много твои постове, че винаги искаш възможно най-простото решение, което е прекрасно, обаче в много случаи няма как да стане с материал от СОУ или пък ако може ще е много по "сложно" отколкото, ако се използва нещо, което прави нещата много по-прозрачни.
Освен това ограничавайки материала само до това, което се учи в училище ще зачеркнем много интересни и красиви задачи.
Хората, които искат да постигнат успех по състезания трябва да имат интерес и да са готови да се учат постоянно. За съжаление много е трудно, ако правят това самостоятелно без напътствия от добър учител и без школи, където да ги занимават. За съжаление в повечето места в провинцията това не става поради липса на пари, организация, добри учители(най-вече) и т.н. , което в никакъв случай не означава, че по състезания трябва да се дават прости задачи извадени от учебниците за СОУ.
Всъщност нивото на задачите пада, защото пада нивото на учениците, а не щото се спуска отгоре.
И не съм съгласен, че в националния отбор не влизат най-добрите. Ако някъде има корупционни схеми, това засяга ученици, които са приблизително равни, като случая на отбора за IMO. Тези, които са с класа по-добри няма как да ги прецакат. Така че, ако някой се чувства жертва нека първо погледне в себе си и се подготви така, че да да отнесе останалите като куцо пиле домат.