Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Ортоцентър и отсечки

Интересни задачи, решими със знания до 12 клас.
Публикувайте само, ако имате над 50 мнения. Всички други форуми са без регистрация.

Ортоцентър и отсечки

Мнениеот ins- » 13 Ное 2012, 14:14

Нека [tex]ABC[/tex] е остроъгълен триъгълник с ортоцентър [tex]H[/tex] и описана окръжност [tex]k[/tex], а [tex]l[/tex] е права през [tex]H[/tex] (непресичаща отсечката [tex]AB[/tex]). [tex]K[/tex] и [tex]L[/tex] са пресечните точки на [tex]k[/tex] и [tex]l[/tex] ([tex]K[/tex] е от по-малката дъга [tex]AC[/tex], а [tex]L[/tex] е от по-малката дъга [tex]BC[/tex]). [tex]M[/tex], [tex]N[/tex] и [tex]P[/tex] са петите на перпендикулярите, съответно, от [tex]A[/tex], [tex]B[/tex] и [tex]C[/tex] към [tex]l[/tex] [tex](M[/tex], [tex]N[/tex], [tex]P[/tex] са вътрешни за [tex]k)[/tex]. Да се докаже, че: [tex]PH=|KM-LN|[/tex].
Умей да обуздаваш четири неща - съня, стомаха, сексуалността и гнева /Питагор/
Аватар
ins-
Математик

Рейтинг: 254

Re: Ортоцентър и отсечки

Мнениеот ins- » 20 Ное 2012, 16:40

Никой не написа решение на задачата. Ако на някой му е интересно - тук има примерно решение.
Скрит текст: покажи
http://www.artofproblemsolving.com/Forum/viewtopic.php?f=48&t=506684
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот drago » 20 Ное 2012, 21:10

Как измисли тази задача, Боби?
drago
Математик

Рейтинг: 518

Мнениеот ins- » 20 Ное 2012, 21:37

Много лесно. Има едно твърдение за права през медицентъра на триъгълник и перпендикулярите към него. Преди бях измислил една задача с права през ортоцентъра и се зачудих дали няма нещо подобно за права през ортоцентъра като това за през медицентъра, поукрасих малко конфигурацията и излезе тази задача, комбинирах елементи от 2-те задачи - за медицентъра и предишната ми свързана с ортоцентъра - пусната като задача на седмицата. След много експерименти с помощта на софтуер успях да го забележа като зависимост. Просто интуиция, софтуер и много експерименти и късмет - това е. Тя би трябвало да има още решения. Дано да се е получила красива - за трудност - не мога да я преценя - нека някой по-опитен от мен да каже. За нова - аз сам си я измислих и не съм я виждал никъде.
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот coool12 » 29 Ное 2012, 07:26

Прекарайте четири прави линии през деветте точки, но без да вдигате молива от листа.
През всяка точка да мине само една линия Very Happy
Приятно чертане.
nice
coool12
Нов

Рейтинг: 0

Назад към Задача на седмицата