Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Вдъхновена от задача на Б. Михайлов

Интересни задачи, решими със знания до 12 клас.
Публикувайте само, ако имате над 50 мнения. Всички други форуми са без регистрация.

Вдъхновена от задача на Б. Михайлов

Мнениеот ins- » 23 Яну 2013, 23:03

Нека [tex]ABCD[/tex] е изпъкнал четириъгълник с пресечна точка на диагоналите - [tex]P[/tex]. [tex]E[/tex] е пресечната точка на [tex]AB[/tex] и [tex]CD[/tex]. [tex]F[/tex] е пресечната точка на [tex]AD[/tex] и [tex]BC[/tex]. [tex]X[/tex] е произволна точка (външна за триъгълника [tex]AEF[/tex]). [tex]A'[/tex], [tex]B'[/tex], [tex]C'[/tex], [tex]D'[/tex], [tex]P'[/tex] са, съответно, пресечните точки на [tex]AX[/tex], [tex]BX[/tex], [tex]CX[/tex], [tex]DX[/tex], [tex]PX[/tex] с [tex]EF[/tex]. Да се докаже, че:
а) [tex]\frac{A'X}{AA'}+\frac{C'X}{CC'}=\frac{B'X}{BB'}+\frac{D'X}{DD'}[/tex];
б) [tex]\frac{A'X}{AA'}+\frac{B'X}{BB'}+\frac{C'X}{CC'}+\frac{D'X}{DD'}=4 \frac{P'X}{PP'}[/tex].
Умей да обуздаваш четири неща - съня, стомаха, сексуалността и гнева /Питагор/
Аватар
ins-
Математик

Рейтинг: 254

Re: Вдъхновена от задача на Б. Михайлов

Мнениеот kucheto » 24 Яну 2013, 10:41

Аз предлагам, щом задачата е вдъхновена от Борислав Михайлов, да използваме равномерно движение. ;)
kucheto
Напреднал

Рейтинг: 76

Мнениеот drago » 25 Яну 2013, 20:05

kucheto написа:Аз предлагам, щом задачата е вдъхновена от Борислав Михайлов, да използваме равномерно движение. ;)

Това го считам само като закачка, нищо повече. Той ми преподаваше известно време, когато бях ученик(по-точно водеше ми школа) и нямам впечатление да е бил с някаква такава мания. Напротив, имаше широки интереси, и не само в геометрията. Обичаше да обясни нещо нагледно, ако става, и може би затова е използвал и този прийом- равномерно движение... Макар че това не съм го чувал директно от него; видях го по късно в някои негови статии.
Сега като си мисля- най-голямата трудност в обучението по математика е да изложиш нещо нагледно- да се разбере защо правим така, да се обясни първо плана, по който ще действаме и след това детайлите. Това го виждам на много малко места...
drago
Математик

Рейтинг: 518

Мнениеот kucheto » 25 Яну 2013, 21:51

drago написа:Това го считам само като закачка, нищо повече. Той ми преподаваше известно време, когато бях ученик (по-точно водеше ми школа) и нямам впечатление да е бил с някаква такава мания.

Аз не го познавам, но съм чел книгата му "Задачи по елементарна геометрия". Оттам знам за метода на равномерното движение, който е много силен в някои задачи, в които имаме образуване на точки от прави и обратното. Тази задача е точно такава (не съм я решавал) и е напълно възможно да има решение, чрез движение на права успоредно на себе си. Може и да греша, но първото нещо, за което се сетих, виждайки формулировката и името Б. Михайлов, беше равномерно движение. Утре може да пробвам да я реша по този начин и ако стане, ще постна решението. ;)
kucheto
Напреднал

Мнениеот drago » 26 Яну 2013, 03:38

Не съм убеден, че този подход може да се приложи в случая.
По начина, по който я решавам- първо тези отношения се прехвърлят в отношение на лица; след което като отношение на отсечки в [tex]\triangle EFC[/tex]. Всъщност задачата се свежда до следната:
Даден е [tex]\triangle ABC[/tex] и т. [tex]P[/tex] вътре в него. [tex]A_1,B_1, C_1[/tex] са съответно пресечените точки на [tex]AP, BP,CP[/tex] със страните на триъгълника. Да се докаже, че [tex]\frac{CP}{PC_1}= \frac{CB_1}{B_1A}+\frac{CA_1}{A_1B}[/tex].
Това следва от теоремата на Чева с едно прехвърляне а ла Талес на отношението [tex]\frac{CP}{PC_1}[/tex] върху страната [tex]CB[/tex] (например).
Ако някой иска по-подробно, ще го напиша.
И все пак, любопитно ми е: коя е оригиналната задача на Б. Михайлов.
drago
Математик

Мнениеот Гост » 26 Яну 2013, 13:02

Оригиналната задача е следната:

Около триъгълник [tex]ABC[/tex] с медицентър [tex]G[/tex] е описана окръжност [tex]k[/tex]. Външно за окръжността е избрана произволна точка [tex]P[/tex]. Пресечните точки на [tex]PA[/tex], [tex]PB[/tex], [tex]PC[/tex], [tex]G[/tex] с [tex]k[/tex] са [tex]A'[/tex], [tex]B'[/tex], [tex]C'[/tex], [tex]G'[/tex]. Да се докаже, че: [tex]PA.PA'+PB.PB'+PC.PC'=3.PG.PG'[/tex]. Как може да се обобщи задачата за произволен многоъгълник и в пространството?

Задачата е публикувана в сп. "Математически форум" с автори Б. Михайлов и П. Данчев.

Моята задача е "комбинация" от тази и предходната ми задача за седмицата. Предложената от мен задача търпи обобщения в поне 3 посоки.

Ще се радвам да видя пълно решение (би могла да се реши поне по няколко начина), както и оценка на красотата и сложността на задачата за 4-ъгълника. Не знам, също, дали е добре известно твърдение.
Гост

Мнениеот kucheto » 26 Яну 2013, 13:03

Оказа се, че греша. :oops: "Проблемът" е в точка [tex]P.[/tex] В задачите с четириъгълници от книгата тази точка липсва и точките [tex]A,\ B,\ F[/tex] са приети за неподвижни, а правата [tex]\overline{ECD}[/tex] е подвижна и се движи успоредно на себе си. Обаче [tex]P[/tex] не се движи равномерно в този случай (установих го с компютърна симулация :D ) и решението няма да стане с равномерно движение. :(
kucheto
Напреднал

Мнениеот Гост » 26 Яну 2013, 13:15

Задачата била обобщенеи на "теорема о приставных лестницах " - каквото и да означава това :)
Гост

Мнениеот drago » 26 Яну 2013, 14:40

Добре, малко по-подробно. Имаме:

[tex]\frac{XA'}{AA'}=\frac{S_{XEF}}{S_{AEF}}[/tex];
[tex]\frac{XC'}{CC'}=\frac{S_{XEF}}{S_{CEF}}[/tex];
[tex]\frac{XB'}{BB'}=\frac{S_{XEF}}{S_{BEF}}[/tex];
[tex]\frac{XD'}{DD'}=\frac{S_{XEF}}{S_{DEF}}[/tex];

Значи а) е еквивалентно на:

[tex]\frac{1}{S_{AEF}}+\frac{1}{S_{CEF}}=\frac{1}{S_{BEF}}+\frac{1}{S_{DEF}}[/tex] <=>
[tex]\frac{S_{CEF}}{S_{AEF}}+\frac{S_{CEF}}{S_{CEF}}=\frac{S_{CEF}}{S_{BEF}}+\frac{S_{CEF}}{S_{DEF}}[/tex] <=>
[tex]\frac{CA_1}{AA_1}+1=\frac{CE}{DE}+\frac{CF}{BF}[/tex]
(където [tex]A_1[/tex] е прес. точка на [tex]CA[/tex] с [tex]EF[/tex].)
<=>
[tex]\frac{CA}{AA_1}=\frac{CD}{DE}+\frac{CB}{BF}[/tex]

Това последното се доказва като през [tex]A_1[/tex] построим права успоредна на [tex]BE[/tex] (например); нека пресича [tex]BF[/tex] в т. [tex]A_2[/tex]. Тогава [tex]\frac{CA}{AA_1} = \frac{CB}{BA_2}[/tex].
От друга страна [tex]A_2[/tex] се определя напълно от [tex]\frac{FA_2}{A_2B}= \frac{FA_1}{A_1E}[/tex].
Останалото е прилагане на Чева и малко сметки.

Боби, ти нещо бъркаш с тази формулировка:
Гост написа:Оригиналната задача е следната:

Около триъгълник [tex]ABC[/tex] с медицентър [tex]G[/tex] е описана окръжност [tex]k[/tex]. Външно за окръжността е избрана произволна точка [tex]P[/tex]. Пресечните точки на [tex]PA[/tex], [tex]PB[/tex], [tex]PC[/tex], [tex]G[/tex] с [tex]k[/tex] са [tex]A'[/tex], [tex]B'[/tex], [tex]C'[/tex], [tex]G'[/tex]. Да се докаже, че: [tex]PA.PA'+PB.PB'+PC.PC'=3.PG.PG'[/tex].

На първо вереме:какво е [tex]G'[/tex] ?, има две прес. точки на [tex]PG[/tex] с окръжноста !!
drago
Математик

Мнениеот Гост » 26 Яну 2013, 15:48

Наистина съм я объркал.
[tex]P[/tex] е точка от окръжност [tex]k[/tex]. [tex]ABC[/tex] е триъгълник с медицентър [tex]G[/tex]. [tex]A' = PA x k[/tex], [tex]B' = PB x k[/tex], [tex]C' = PC x k[/tex], [tex]G' = PG x k[/tex]. Тогава е в сила описаното равенство.
Гост

Мнениеот drago » 26 Яну 2013, 17:19

Хм, тази задача съм я виждал в този форум, или неще много подобно на нея, като съм поствал решение, такка че в моите постове трябва да я има. Но идеята със сигурност е същата. И се обобщава за [tex]n[/tex] точки (в пространството).
Първо [tex]PA'\cdot PA[/tex] се обръща в [tex]AA'\cdot AP[/tex] + (нещо)
Използва се (на 2 пъти) свойството на центъра на тежестта (имаше нещо свързано с механиката в това свойство):
[tex]\sum_{i}XA_{i}^2= n\cdot XG^2 + \sum_{i}GA_{i}^2[/tex]
където [tex]G[/tex] е центъра на тежестта на [tex]n[/tex]-те точки [tex]A_i[/tex].
Използва се и това че [tex]AA'\cdot AP=(AO-R)(AO+R)[/tex]

Тази задача идейно е много далеч от твоята. Чудя се как едната е вдъхновила другата! Освен чисто образно, че има точка, от която се прожектират други точки върху нещо (окръжност, права).
drago
Математик

Мнениеот Гост » 26 Яну 2013, 17:21

Грешно я бях запомнил. Аз измислям задачите "по интуиция". Не търси особена логика. Понякога "звездите ми ги говорят" :)
Гост

Мнениеот Гост » 26 Яну 2013, 17:28

Даден е [tex]\triangle ABC[/tex] и т. [tex]P[/tex] вътре в него. [tex]A_1,B_1, C_1[/tex] са съответно пресечените точки на [tex]AP, BP,CP[/tex] със страните на триъгълника. Да се докаже, че [tex]\frac{CP}{PC_1}= \frac{CB_1}{B_1A}+\frac{CA_1}{A_1B}[/tex]. - това май е известно твърдение: http://mathworld.wolfram.com/vanAubelsTheorem.html.
Гост

Мнениеот drago » 26 Яну 2013, 17:43

Ти да видиш..., чак си ималa име!
Иначе е бързо следствие от теоремата на Чева. Е, т.а) от твоята задача се свежда до тази теорема на van Aubel.
drago
Математик

Мнениеот Гост » 26 Яну 2013, 19:18

[tex]\frac{XA'}{AA'}+\frac{XC'}{CC'}=\frac{XB'}{BB'}+\frac{XD'}{DD'}=2\frac{XP'}{PP'}[/tex], ако се докаже и двете подточки са доказани. Разделена на подточки ми се стори по-красива, а ако беше дадено да се докаже само б), без да е спомената а) - може би не е много лесна задачата.
Гост

Мнениеот drago » 27 Яну 2013, 09:44

Всъщност това, което съм виждал в този форум е по-различно, но се решава с подобна идея, като тази на Б. Михайлов и е следното:
viewtopic.php?f=10&t=8115
drago
Математик

Мнениеот Гост » 27 Яну 2013, 13:16

Красива е задачата - напомня една моя с ортоцентър като конфигурация, но начина на решение е различен.
Гост

Назад към Задача на седмицата