Външно-вписаните окръжности около триъгълник са [tex]k_1(I_1, r_1)[/tex], [tex]k_2(I_2, r_2)[/tex], [tex]k_3(I_3, r_3)[/tex]. Да се изрази радиусът на вписаната в триъгълник [tex]I_1I_2I_2[/tex] окръжност чрез [tex]r_1[/tex], [tex]r_2[/tex], [tex]r_3[/tex].
Умей да обуздаваш четири неща - съня, стомаха, сексуалността и гнева /Питагор/
И това е известна задача...искате ли да ви напиша хубави нетрадиционни задачи, които обаче нито insaner(invader), нито ganka (малайзия) могат да решават?
Гост написа:И това е известна задача...искате ли да ви напиша хубави нетрадиционни задачи, които обаче нито insaner(invader), нито ganka (малайзия) могат да решават?
Нали не си мислиш, че някой е по-голям от хляба, включително и ти? Разбира се, че има задачи, които не мога да реша!
Много красиво решение - моята идея беше същата - имах "суров отговор", но нямах силата, системността и волята да го напиша до край. Дано да е станала добра задачка.
Вчера инс ми каза и един любопитен факт, който не знаех, по-скоро не съм се замисляла. Ако M, N, F са допирните точки на вписаната в триъгълник АВС окръжност към страните му, то [tex]S_{IaIbIc}. S_{MNF}=S^2_{ABC}[/tex]- доказателството е много лесно:) Задачата ми хареса, защото докато я решавах, си и изясних и научих доста неща.