Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Лесна комбинаторика

Интересни задачи, решими със знания до 12 клас.
Публикувайте само, ако имате над 50 мнения. Всички други форуми са без регистрация.

Лесна комбинаторика

Мнениеот alexander_ivanov » 16 Авг 2013, 20:12

От доста време не съм виждал комбинаторика в тази част от форума (може и да има просто да съм я пропуснал), както и да е, ето я и задачата:

Всяка клетка на квадратна таблица [tex]n[/tex]x[tex]n[/tex] съдържа [tex]0[/tex] или [tex]1[/tex]. Сборът от числата на всеки ред и всеки стълб е [tex]3[/tex]. За всеки правоъгълник, съставен от полета на таблицата, сборът на числата от полетата на върховете му е не повече от [tex]3[/tex]. Намерете най-малката възможна стойност на [tex]n[/tex].

П.С.: Тази задача е една от дадените за "домашна работа" за един предстоящ математически лагер. Аз имам решение и не искам някой да остане с чувството, че ми решава "домашното". Задачата е лесна и се надявам да ви хареса.
alexander_ivanov
Фен на форума

Рейтинг: 15

Re: Лесна комбинаторика

Мнениеот Vulev » 17 Авг 2013, 05:04

7.
Ако всеки ред е двоично число, в него има точно три 1. Трябва за всяка позиция да има точно три числа, в които на позицията да пише 1. Заради правоъгълниците в тези три числа в останалите позиции не може да има съвпадащи, в които пише 1. Това изисква поне 7 позиции. Може да се даде пример именно при n=7.
Vulev
Нов

Рейтинг: 43

Re: Лесна комбинаторика

Мнениеот alexander_ivanov » 17 Авг 2013, 09:32

Точно така
alexander_ivanov
Фен на форума

Рейтинг: 15

Назад към Задача на седмицата