Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Теорема на Вериер

Интересни задачи, решими със знания до 12 клас.
Публикувайте само, ако имате над 50 мнения. Всички други форуми са без регистрация.

Теорема на Вериер

Мнениеот inveidar » 26 Окт 2015, 17:19

Докажете, че в триъгълник отсечката, която свързва допирните точки на полувписана в този триъгълник окръжност със стрните на триъгълника, минава през центъра на вписаната в триъгълника окръжност. (Полувписана окръжност наричаме тази, която се допира до две от страните на триъгълника и до описаната около него окръжност.)
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Re: Теорема на Вериер

Мнениеот monika_at » 26 Окт 2015, 19:24

Надявам се, ще ни дадеш време, около седмица:) Още не знам как да подходя, но само да попитам. Мога ли да ползвам свойството на симедианата ( ако ми се наложи) наготово? Или да го докажа. За равните ъгли.
"Колкото повече изследваме Вселената, толкова по-ясно става, че е единична мисъл на велик математик!"
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Рейтинг: 936

Мнениеот inveidar » 27 Окт 2015, 07:43

monika_at написа:Надявам се, ще ни дадеш време, около седмица:) Още не знам как да подходя, но само да попитам. Мога ли да ползвам свойството на симедианата ( ако ми се наложи) наготово? Или да го докажа. За равните ъгли.

Ами докажи го, ще е полезно да се види.
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот monika_at » 10 Ное 2015, 12:38

verier.png
verier.png (58.26 KiB) Прегледано 638 пъти
Очевидно [tex]O, J, L[/tex] лежат на една права. Разгл. [tex]\Delta PJL, \Delta NOL[/tex], които са равнобедрени=> и подобни.
=>[tex]PJ||ON; PJ\bot AC=>ON\bot AC[/tex]. От тук следва равенство на дъгите [tex]AN[/tex] и [tex]NC[/tex]=>
[tex]BN[/tex]-ъглополовяща на [tex]\angle ABC[/tex]. Аналогично [tex]AM[/tex]-ъглополовяща на [tex]\angle CAB[/tex].
Нека [tex]AM\cap BN=I=>I[/tex]-център на вписаната в [tex]\Delta ABC[/tex] окръжност.
[tex]P=AC\cap LN ; Q=BC\cap LM[/tex] От теоремата на Паскал за вписан шестоъгълник=>[tex]P, I, Q[/tex] лежат на една права.
"Колкото повече изследваме Вселената, толкова по-ясно става, че е единична мисъл на велик математик!"
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Рейтинг: 936

Назад към Задача на седмицата