Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задача от сборника на баба ми

Интересни задачи, решими със знания до 12 клас.
Публикувайте само, ако имате над 50 мнения. Всички други форуми са без регистрация.

Задача от сборника на баба ми

Мнениеот emil3993 » 23 Дек 2016, 20:44

Здравейте математици! Давам Ви домашно за празниците. Весели празници и МНОГО ЗДРАВЕ! Приятна ваканция.

Да се построи сфера, която да се допира до дадена равнина в дадена точка и до дадена сфера.
Аватар
emil3993
Математиката ми е страст

Рейтинг: 85

Re: Задача от сборника на баба ми

Мнениеот Nathi123 » 25 Дек 2016, 19:42

Нека дадената сфера е к( О, r ) ,дадената равнина да означим с [tex]\alpha ;[/tex] , дадената точка от [tex]\alpha[/tex] М . Построяваме OQ[tex]\bot\alpha;Q\in\alpha \Rightarrow OQ=d[/tex] е известно,тъй като к е дадена сфера. MQ= p - също.Нека [tex]\beta[/tex] е равнината определена от правата OQ и т.М. Да допуснем ,че [tex]k_{1 }( O_{1 },R=x)[/tex] e сфера.
[tex]\Rightarrow O_{1 }M\bot\alpha ; O_{1 }M=x\Rightarrow O_{1 }M||OQ\Rightarrow O_{1 }\epsilon\beta[/tex]. В [tex]\beta[/tex] построяваме [tex]O_{1 }R\bot OQ ; R\epsilon OQ\Rightarrow MQRO_{1 }[/tex] - правоъгълник.
[tex]\Rightarrow O_{1 }M = RQ =x ; O_{1 }R = MQ= p ; OR = d-x;k\cap k_{1 }=S\Rightarrow OO_{1 }=r+x[/tex].
Т на Питагор за [tex]\Delta OO_{1 }R\Rightarrow ( x+r)^{2}=p^{2} + ( d - x)^{2}\Leftrightarrow x = \frac{p^{2}+d^{2} - r^{2}}{2(r+d)}[/tex].
Отсечката х може да се построи ,като се използва алгебричен метод за построение на отсечки.
Nathi123
Математик

Рейтинг: 1066

Мнениеот harr » 26 Дек 2016, 00:23

Здравейте имам интересна задача за решаване
малко е трудна:
нещо не мога да се справя

Иван се прибира от победа с много златни жълтици
Половината злато дал на съюзника си
1/7 от останалата част дал на баща си
Друга 1/8 дал на генерала
1/14 дал на лейтенанта
1/13 от останалата част дал на дядо си
На аристократите раздал 1/9
На църквата дал 1/16
На малкия си брат дал 1/20
За него останали 570 жълтици
В задачата се пита колко е било първоначалното количество златни жълтици
harr
Нов

Рейтинг: 1

Мнениеот KOPMOPAH » 26 Дек 2016, 00:36

В допълнение, използвайки означенията на Nathi123

Сферите се допират в т. $T$, $ST$ лежи на общата им допирателна, $SQ=ST=SM \Rightarrow \triangle QMT$ е правоъгълен, т. е. за да получим т. $T$ построяваме окръжност с диаметър $QM$. Нататък мисля, че е ясно - търсим пресечената точка на правата $OT$ и перпендикуляра, издигнат от т. $M$.
Прикачени файлове
Сфери на баба му.png
Сфери на баба му.png (13.58 KiB) Прегледано 538 пъти
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3158

Мнениеот Knowledge Greedy » 26 Дек 2016, 00:42

Да се построи сфера [tex]\sigma[/tex], която да се допира до дадена равнина [tex]\nu[/tex] в определена нейна точка [tex]N[/tex] и до дадена сфера [tex]\Sigma[/tex].
Да погледнем на чертежа "отстрани".
Какво очакваме като резултат.png
Какво очакваме като резултат.png (4.97 KiB) Прегледано 536 пъти
По-строго казано - да разгледаме равнина [tex]\lambda[/tex], перпендикулярна на дадената равнина [tex]\nu[/tex], която минава през центъра [tex]O[/tex] на сферата и през дадената точка [tex]N[/tex].Правата [tex]NT[/tex] е пресечницата на [tex]\lambda[/tex] с дадената равнина [tex]\nu[/tex]. Допирната точка [tex]T[/tex] е точката, в която дадената сфера [tex]\Sigma[/tex] допира равнината [tex]\nu[/tex] (на чертежа се вижда голямата окръжност на дадената сфера), а точката [tex]N[/tex] е дадената точка от равнината, в която трябва да допрем новата сфера (тази точка естествено лежи на пресечницата).
1. Явно центърът на търсената сфера ще лежи на перпендикуляр [tex]n[/tex] през точката [tex]N[/tex].
2. Да намерим средата [tex]M[/tex] на отсечката [tex]NT[/tex].
3. Да намерим средата [tex]Q[/tex] на отсечката [tex]MO[/tex].
4. Построяваме окръжност [tex]\omega[/tex] с център и диаметър [tex]MO[/tex].
5. Окръжността [tex]\omega[/tex] пресича дадената окръжност в точка [tex]A[/tex] (освен в дадената точка [tex]T[/tex]).
6. Построяваме права [tex]AO[/tex] и точката [tex]W[/tex], в която тя пресича перпендикуляра [tex]n[/tex].
7. С център точката [tex]W[/tex] и радиус [tex]WM[/tex] описваме окръжност, която е голямата окръжност на търсената сфера (принадлежаща на равнината [tex]\lambda[/tex]).
Построение.png
Построение.png (5.66 KiB) Прегледано 536 пъти
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Мнениеот emil3993 » 06 Яну 2017, 17:58

Благодаря за интереса.
Аватар
emil3993
Математиката ми е страст

Рейтинг: 85

Назад към Задача на седмицата