Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Правоъгълен триъгълник,който ме мъчи вече цял месец!

Интересни задачи, решими със знания до 12 клас.
Публикувайте само, ако имате над 50 мнения. Всички други форуми са без регистрация.

Правоъгълен триъгълник,който ме мъчи вече цял месец!

Мнениеот S.B. » 09 Ное 2017, 09:07

Хипотенузата на правоъгълен триъгълник има дължина = c, а медицентърът му лежи на вписаната в него окръжност.Да се намерят катетите.
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5327

Re: Правоъгълен триъгълник,който ме мъчи вече цял месец!

Мнениеот inveidar » 10 Ное 2017, 10:48

Знаеш ли отговорите?
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот S.B. » 10 Ное 2017, 11:40

inveidar написа:Знаеш ли отговорите?

Отговори не са дадени,а аз получавам изключително "шантави" неща!
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Мнениеот Knowledge Greedy » 10 Ное 2017, 21:32

Избираме координатна система с начало върха [tex]C[/tex] на правия ъгъл и оси с положителни посоки по катетите на [tex]\triangle ABC[/tex]
Медицентър върху вписаната окръжност.png
Медицентър върху вписаната окръжност.png (4.12 KiB) Прегледано 578 пъти

Така [tex]C(0; 0)[/tex], [tex]B(0; b)[/tex] и [tex]A(a; 0)[/tex].
Медицентърът [tex]G\left ( \frac{a+0+0}{3}; \frac{0+b+0}{3} \right )[/tex] , т. е. [tex]G\left ( \frac{a}{3}; \frac{b}{3} \right )[/tex]
Центърът на вписаната окръжност [tex]I \left ( r;r \right )[/tex]
и уравнението на вписаната окръжност e
[tex]\omega : \left ( x-r \right )^2+\left ( y-r \right )^2=r^2[/tex]
Понеже
[tex]G \in \omega[/tex], то [tex]\left ( \frac{a}{3}-r \right )^2+\left ( \frac{b}{3}-r \right )^2=r^2[/tex]
От последното уравнение
[tex]\frac{a^2+b^2}{9}-\frac{2(a+b)}{3}r+r^2=0[/tex]
Тъй като c е дадено, а по Питагор [tex]a^2+b^2=c^2[/tex]
и още - в правоъгълния [tex]\triangle ABC[/tex]
радиусът [tex]r=p-c[/tex],
в полученото уравнение насочваме усилия да определим [tex]p[/tex].
[tex]\frac{c^2}{9}-\frac{2(2p-c)}{3}(p-c)+(p-c)^2=0[/tex]
След преобразувания се получава непълното квадратно уравнение
[tex]3p^2-4c^2=0[/tex],
с допустим корен [tex]p=\frac{2c}{\sqrt{3}}[/tex]
Връщаме се към катетите.
От системата [tex]\left|\begin{matrix}
a+b & = \left ( \frac{4}{\sqrt{3}}-1 \right )c \\
a^2+b^2 & = c^2
\end{matrix}\right .[/tex]
намираме катетите.
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Мнениеот S.B. » 11 Ное 2017, 09:21

Благодаря Ви! С вашето решение на проблема,Вие ми напомнихте,че освен елементарна геометрия,съществува и аналитична геометрия!
Аз междувременно успях да се справя с методите на елементарната геометрия и ще публикувам решението,за да бъде в помощ на децата,
за които аналитичната геометрия е все още непозната.Все пак мисля,че е етично да изчакам и други мнения на колеги от форума.Още веднъж горещо Ви благодаря и Ви се възхищавам от сърце!
Аватар
S.B.
Математик

Мнениеот inveidar » 11 Ное 2017, 11:46

C [tex]a, b, c[/tex] са означени дължините на катетите и хипотенузата.
e100.png
e100.png (27.16 KiB) Прегледано 552 пъти
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот S.B. » 11 Ное 2017, 16:09

Благодаря!
Аватар
S.B.
Математик

Мнениеот S.B. » 11 Ное 2017, 19:55

Ето и моето решение:[tex]\triangle[/tex]ABC,[tex]\angle[/tex]C=90[tex]^\circ[/tex],AB=c,CM - медиана,AM=MB=MC =[tex]\frac{c}{2}[/tex];вписаната окръжност се допира в т.P,T и Q съответно до AB,AC и BC.Медианата CM пресича окръжността в т.G и т.N,като т.N e медицентър.
Нека CG=x, TC=r ,a MP=y; AC=AT+TC или AC= AP + r, но AP=AM+MP [tex]\rightarrow[/tex] AC=[tex]\frac{c}{2}[/tex]+y+r аналогично BC = [tex]\frac{c}{2}[/tex]-y+r
От Питагор :[tex]AC^{2}[/tex] + [tex]BC^{2}[/tex] = [tex]AB^{2}[/tex] или [tex](c/2 +y +r)^{2}[/tex] +[tex](c/2 -y+r)^{2}[/tex] = [tex]c^{2}[/tex] (*)
[tex]TC^{2}[/tex] = CG.CN [tex]\rightarrow[/tex] [tex]r^{2}[/tex]=x.[tex]\frac{c}{3}[/tex] от където x = [tex]\frac{3}{c}[/tex] . [tex]r^{2}[/tex];
[tex]MP^{2}[/tex]= MN.MG[tex]\rightarrow[/tex] [tex]y^{2}[/tex] = [tex]\frac{c}{6}[/tex].([tex]\frac{c}{2}[/tex] - [tex]\frac{3}{c}[/tex].[tex]r^{2}[/tex]) или [tex]y^{2}[/tex] = [tex]\frac{1}{12}[/tex][tex]c^{2}[/tex] - [tex]\frac{1}{2}[/tex].[tex]r^{2}[/tex]
След преработка на уравнението (*) се получава: 2.[tex]r^{2}[/tex] + 2. [tex]y^{2}[/tex] + 2.rc -[tex]\frac{1}{2}[/tex][tex]c^{2}[/tex] = 0,а след като се замести [tex]y^{2}[/tex] с равното му се получава 3[tex]r^{2}[/tex] + 6cr -[tex]c^{2}[/tex] = 0 с корени [tex]r_{1 }[/tex] = [tex]\frac{c}{3}[/tex].(2[tex]\sqrt{3}[/tex] - 3) и [tex]r_{2 }[/tex]<0,който не ни интересува
И накрая след заместване и преработка се получава окончателно:AC = [tex]\frac{c}{3}[/tex]( 2[tex]\sqrt{3}[/tex] + [tex]\frac{\sqrt{3}}{2}[/tex] . [tex]\sqrt{8\sqrt{3} - 13}[/tex])
BC = [tex]\frac{c}{3}[/tex](2[tex]\sqrt{3}[/tex] - [tex]\frac{\sqrt{3}}{2}[/tex]. [tex]\sqrt{8\sqrt{3}-13}[/tex])
Аватар
S.B.
Математик

Назад към Задача на седмицата