Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Намерете лицето

Интересни задачи, решими със знания до 12 клас.
Публикувайте само, ако имате над 50 мнения. Всички други форуми са без регистрация.

Намерете лицето

Мнениеот ева » 04 Яну 2018, 09:01

Централата на две окръжности с радиуси 3 и 1 е 2[tex]\sqrt{2}[/tex].Права l се допира до окр-те в т.А и т.В.Намерете лицето на тр-к АВС,където т.С е по-близката до l пресечна т.на двете окръжности.
ева
Математиката ми е страст

Рейтинг: 363

Re: Намерете лицето

Мнениеот Knowledge Greedy » 04 Яну 2018, 11:36

Въвеждаме означенията от чертежа. Точките [tex]P[/tex] и [tex]Q[/tex] са центровете на двете окръжности и т.н.
Лице на триъгълник от 4ти януари.png
Лице на триъгълник от 4ти януари.png (5.25 KiB) Прегледано 514 пъти
Тъй като [tex]\angle CPQ[/tex] има известни синус и косинус, а ъгъл [tex]\angle APQ=45^\circ[/tex], то [tex]\angle APC[/tex] - който е тяхната разлика, лесно може да бъде намерен.
[tex]sin\angle APC =\frac{\sqrt{2}}{2}.\frac{2\sqrt{2}}{3}-\frac{\sqrt{2}}{2}.\frac{1}{3}[/tex]=[tex]\frac{4-\sqrt{2}}{6}[/tex]
С негова помощ откриваме [tex]S_{PAC}=\frac{12-3\sqrt{2}}{4}[/tex]
Понеже [tex]\angle BQC=45^\circ[/tex], [tex]S_{BQC}=\frac{\sqrt{2}}{4}[/tex]
Вече е известно [tex]S_{PQC}=\sqrt{2}[/tex]
Изваждайки от лицето на трапеца [tex]S_{PABQ}=\frac{3+1}{2}.2=4[/tex] намерените три лица, получаваме [tex]S_{ABC}=1-\frac{\sqrt{2}}{2}[/tex]
_________
Решението не е подробно. Може да възникнат въпроси. Но чертежът е точен ;)
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Мнениеот Davids » 04 Яну 2018, 12:07

Ах, само този прав $\angle PQC$ ми убягна... А освен чрез проверка за питагоровата тройка $2\sqrt{2}, 1, 3$ друг (леко по-очевиден) начин за намиране на правия ъгъл? :mrgreen:
*Нещо непосредствено и интересно, привличащо вниманието на читателя и оставящо го с приятна топла усмивка на лицето.*
----
Вече не го правя само за точката. :lol:
Davids
Математик

Рейтинг: 2552

Мнениеот ева » 04 Яну 2018, 13:23

В упътването пише,че хитростта за лесното решение е да се досетим,че ъгъл PQC=90[tex]^\circ[/tex].
отг. 1-[tex]\frac{\sqrt{2}}{2}[/tex]
ева
Математиката ми е страст

Рейтинг: 363

Мнениеот S.B. » 04 Яну 2018, 19:57

Davids написа:Ах, само този прав $\angle PQC$ ми убягна... А освен чрез проверка за питагоровата тройка $2\sqrt{2}, 1, 3$ друг (леко по-очевиден) начин за намиране на правия ъгъл? :mrgreen:

Има.Аз въобще не се сетих за Питагоровата тройка,а тъй като в [tex]\triangle[/tex]PQC знам и трите страни,хукнах да търся с косинусова теорема cos[tex]\angle[/tex]CPQ за да намеря разликата до [tex]\angle[/tex]45[tex]^\circ[/tex] на трапеца и после търсих cos[tex]\angle[/tex]CQP за търся разликата между 135[tex]^\circ[/tex] и този ъгъл и като получих,че cos[tex]\angle[/tex]CQP=0 "паднах по гръб!" Оказа се,че CQ[tex]\bot[/tex]централата!Всъщност хубаво е когато знаеш 3 страни от един [tex]\triangle[/tex] с косинусова теорема приложена за най-голямата страна ,да провериш с какъв триъгълник си имаш работа,което аз направих,но случайно! Не бъди :mrgreen: !По-добре :lol: !
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5326

Мнениеот Davids » 04 Яну 2018, 20:02

Зеленият ме радва повече :D А иначе под „по-очевиден“ имах предвид нещо далеч по-семпло като например подобия, успоредности, сборове на ъгли и т.н. разнообразни изкуствено достигнати, но все пак семпли методи. :P
*Нещо непосредствено и интересно, привличащо вниманието на читателя и оставящо го с приятна топла усмивка на лицето.*
----
Вече не го правя само за точката. :lol:
Davids
Математик

Рейтинг: 2552

Мнениеот Knowledge Greedy » 04 Яну 2018, 22:15

А аз просто си задавах въпросите, подходящи при направа на точен чертеж ;)
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Назад към Задача на седмицата