Е да, това е ясно! Kато умножаваш безкрайно много какви да е числа в интервала (0,1) нямаш гаранция, че ще стигнеш до 0. Един пример е това, което казваш - друг такъв, който е по-близо до тази задача, е константата на Feller-Tornier (не знам как се произнася на български). Но аз имах предвид конкретната постановка тук с простите числа.
Така или иначе ми се размина жадуваната бира насред тези жеги

, но нека направим опит да се освежим по друг начин!
Това, което си мислех аз, е да разгледаме следната безкрайна сума на геометрична прогресия:
$1+\frac{2}{p} + \frac{2^2}{p^2}+\frac{2^3}{p^3} + ..... = \frac{1}{1-\frac{2}{p}}$ , където $p>2$ е просто число. Т.е., произведението на всички тези суми на прогресии ще бъде реципрочно на произведението:
[tex]\prod_ {i=1}^{\infty }(1-\frac{2}{p_i})[/tex] , където $p_i$ е $i+1$-вото просто число.
Първо отбелязваме, че
$1+\frac{2}{p} + \frac{2^2}{p^2}+\frac{2^3}{p^3} + ..... = A+1+\frac{1}{p} + \frac{1}{p^2}+\frac{1}{p^3} + ... $, където $A>0$.
Оттук имаме два варианта:
Вариант1:
Ако $p_i$ е $i+1$-вото просто число:
$ -\frac{1}{2} + \frac{1}{2} + \prod_ {i=1}^{\infty }(A_i +1+\frac{1}{p_i} + \frac{1}{p_i^2}+\frac{1}{p_i^3} + ...) = -\frac{1}{2} + B + \sum_{p}^{}\frac{1}{p} = \infty$ , тъй като Ойлер е доказал, че сумата от реципрочните стойности на простите числа отива към безкрайност.
Вариант2:
Ако $p_i$ е $i+1$-вото просто число и $p_0=2$:
$ \prod_ {i=1}^{\infty }(A_i +1+\frac{1}{p_i} + \frac{1}{p_i^2}+\frac{1}{p_i^3} + ...) = \frac{1}{2}(1+\frac{1}{2} + \frac{1}{2^2}+\frac{1}{2^3} + .....)\prod_ {i=1}^{\infty }(A_i +1+\frac{1}{p_i} + \frac{1}{p_i^2}+\frac{1}{p_i^3} + ...) = \frac{1}{2}( D+ \sum_{}^{} \frac{1}{p_0^{\alpha_0}p_1^{\alpha_1}p_3^{\alpha_3}...}) = \frac{1}{2}( D+ \sum_{}^{} \frac{1}{n}) = \infty$ ,
където на мястото на $\alpha_0,\alpha_1,\alpha_2....$ се поставят всички пермутации на целите неотрицателни числа.
Тогава $\sum_{}^{} \frac{1}{p_0^{\alpha_0}p_1^{\alpha_1}p_3^{\alpha_3}...} = \sum_{}^{} \frac{1}{n}$ се явява следствие от фундаменталната теорема на аритметиката.
Следователно реципрочната стойност наистина ще клони към 0. Може би наистина не беше най-очевидният факт.