pal702004 написа:Права, минаваща през $(0;0)$ има вид $y=ax,\quad a \in \mathbb{R}$
Ако $a$ е рационално ($a=\frac p q,\quad p,q \in\mathbb{Z}$), то правата ще премине през безброй много целочислени точки (точки с цели координати)
$x=kq,y=kp,\quad k \in \mathbb{Z}$ и, ествествено, ще пресече всяка окръжност, която ги съдържа.
Нека $a$ е ирационално - тогава правата няма да премине през никоя целочислена точка, освен $(0;0)$
Но ще прениме колкото си искаме близко до безброй много целочислени точки.
Разстянието м/у правата $y=ax$ и целочислената точка $(q,p)$ е
$L=\frac{|aq-p|}{\sqrt{a^2+1}}$
и тук вече се намесват рационалните приближения. Съществуват безброй много цели $p,q$ за които $\frac p q \approx a$
В частност, при подходящите дроби от предния ми пост, имаме
$L=\frac{|aq-p|}{\sqrt{a^2+1}}=\frac{q\left|a-\frac p q\right|}{\sqrt{a^2+1}}<\frac{1}{q\sqrt{a^2+1}}$
Пример: нека правата е $y=\sqrt 2 x$. Тя ще премине много близко (и все по-близко) до точките:
$(2;3),(5;7),(12;17),(29;41)\cdots$
абе
$x_n=2x_{n-1}+x_{n-2}$
$y_n=2y_{n-1}+y_{n-2}$
Благодаря, pal702004, супер си!
Тази задача ми изплува в съзнанието и реших да я публикувам. Беше ми попаднала случайно (преди 15-16 години най-малко), в някаква книжка я видях. Мисля, че беше в раздел "гъсти множества". Тогава не можах да я реша, та затова съм я запомнил, най-вероятно. Затрудни ме точно случаят $y=ax$, където $a \in (R\Q)$.
Условието беше нещо от сорта на (по памет го цитирам):
"Върху възел на целочислена решетка стои стрелец, а върху останалите възли има дървета. Стрелецът стреля - ще уцели ли дърво?"
И аз мисля, че е необходимо да се прецизира условието, затова го измених малко. Явно е можело да се справя и по-добре.
Благодаря още веднъж на pal702004 за подробното описание.