Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задача за окръжности

Интересни задачи, решими със знания до 12 клас.
Публикувайте само, ако имате над 50 мнения. Всички други форуми са без регистрация.

Задача за окръжности

Мнениеот green1672 » 31 Юли 2018, 17:13

Окръжността w се допира вътрешно до описаната около триъгълника ABC окръжност в точката A , пресича страната AB в точката K и пресича страната BC . Правата CL е допирателна към w , като отсечката KL пресича страната BC в точка T . Докажете, че дължината на отсечката BT е равна на дължината на допирателната през B към w (на чертежа е означена с BM) .
Може ли някой да даде идея за решение?
Прикачени файлове
22.png
22.png (147.11 KiB) Прегледано 1482 пъти
green1672
Нов

Рейтинг: 0

Re: Задача за окръжности

Мнениеот 123a » 04 Авг 2018, 18:25

Изображение

Ще предложа решение, ако някой колега има забележка, да сподели.

Първо да въведем понятието перпендикулярни окръжности.
Ако две окръжности се пресичат и ъгълът между допирателните им е прав, то окръжностите се наричат перпендикулярни и тези допирателни минават през центровете на окръжностите.

Нека продължим $MB$ до пресичането й с описаната около [tex]\triangle[/tex]$ABC$ в точка $G$ и нека центърът на окръжността $w$ е т. $O$
Нека построим окръжност $\alpha$ с радиус $MB$.Точка $M$ е пресечната на двете окръжности. $MB$ е допирателна към окръжността $w$ , а $OM$ е допирателна към окръжността $\alpha$. От това, че $OM$ $\bot$ $MB$, следва че окръжностите са перпендикулярни и допирателните минават през центровете им. И сега имаме $MB=BT$ като радиуси на окръжността $\alpha$
123a
Напреднал

Рейтинг: 297

Мнениеот fredi » 05 Авг 2018, 23:54

Не мога да разбера, защо МВ ще е равна на ВТ от това обяснение на задачата. Ако може да поясните малко по-подробно.
fredi
Нов

Мнениеот 123a » 06 Авг 2018, 12:08

Да го кажем така:

Нека построим окръжност с център точката В и радиус BT. Понеже допирателната към окръжността с център О минава през центъра на окъжността [tex]\alpha[/tex], от това следва,че М е пресечната точка на двете окръжности. И понеже ОМ е перпендикулярна на BM, следва че ОМ е допирателна към окръжността [tex]\alpha[/tex]. И от определението за перпендикулярни окръжности, следва че допирателните към двете окръжности минават през техните центрове и така MB се явява радиус на окръжността [tex]\alpha[/tex], но нали и BT e радиус, откъдето следва че BM=BT.
123a
Напреднал

Мнениеот fredi » 06 Авг 2018, 12:27

Благодаря много за бързият отговор. Значи построяваме окръжността α с радиус ВТ и център т.В и доказваме,че т.М е пресечна на окръжностите α и w, следователно ВТ=ВМ. Търсих в нета за перпендикулярни окръжности, но нищо не открих. Ще съм ти благодарен ако ме светнеш ти от къде го знаеш.
fredi
Нов

Мнениеот 123a » 06 Авг 2018, 12:30

fredi написа:Благодаря много за бързият отговор. Значи построяваме окръжността α с радиус ВТ и център т.В и доказваме,че т.М е пресечна на окръжностите α и w, следователно ВТ=ВМ. Търсих в нета за перпендикулярни окръжности, но нищо не открих. Ще съм ти благодарен ако ме светнеш ти от къде го знаеш.

https://math.tutorvista.com/geometry/or ... iew=simple
123a
Напреднал

Мнениеот fredi » 06 Авг 2018, 13:52

Oтново благодаря, но пак имам въпрос. Ако приемем, че построяваме окр.α(В, ВТ) - не трябва ли да докажем,че т.М - построена като допирателна от т.В към окр.w съвпада с точката в която окр.α пресича окр.w. Задачата ми е доста интересна и много ме мъчи, че не мога да я разбера. И да питам, защо построяваш т.G - къде го използваме в решението?
fredi
Нов

Мнениеот 123a » 07 Авг 2018, 01:59

Да построим и другата допирателна от В към окръжността w в точка Р . Тогава ако окръжностите се пресичат в точките М и Р, след като построихме окръжността [tex]\alpha[/tex] то тогава би следвало, че MD=DP, където D е пресечната точка на MP и OB. Което пък може да се докаже.

Построих G, защото бях почнал по друг начин, като доказах, че АМ е ъглополовяща в триъгълник ABG и така и си остана.
123a
Напреднал

Назад към Задача на седмицата