- Без заглавие (77).png (278.75 KiB) Прегледано 648 пъти
Въпреки,че е трудно да се пише след прекрасното решение на KOPMOPAH,бих желала да представя и своето решениеВ основата на решението ми стои правилото,че геометричното място на центровете на всички окръжности,които се допират до раменете на даден ъгъл е неговата ъглополовяща.
На четрежа с $T_{1 }$ съм означила допирната точка на окръжността ,която е вписана в триъгълника и окръжността,която се допира до катетите и вписаната окръжност , а с $T_{2 }$ допирната точка на вписаната в триъгълника окръжност и окръжността,която се допира до нея и продължението на катетите.(Тази окръжност не съм начертала поради липса на място,а не на желание)
На чертежа $OO_{1 }$ е централата на първите две окръжности.
$OO_{1 } = r_{1 } + r$ , $OM = r, OK = r - x_{1 }$
От [tex]\triangle OKO_{1 } \rightarrow \frac{OK}{OO_{1 }} = cos45^\circ \Leftrightarrow \frac{r - r_{1 }}{r + r_{1 }} = \frac{\sqrt{2}}{2} \Rightarrow r_{1 } = \frac{r}{2}(2 - \sqrt{2})^{2}[/tex] (след преработка)
Аналогично се получава за $r $ и $r_{2 }$ : [tex]\frac{r_{2 } - r}{r_{2 } + r} = \frac{\sqrt{2}}{2} \Rightarrow r_{2 } = \frac{r}{2}( 2 + \sqrt{2})^{2}[/tex]
[tex]r_{1 }r_{2 } = \frac{r^{2}}{4}[(2 - \sqrt{2})(2 + \sqrt{2})]^{2} = r^{2}[/tex]
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика