Отговор:
Скрит текст: покажи
ptj написа:[tex]\sqrt[3]{2-\sqrt[3]{2-x}}=x[/tex]
[tex]x^3-2=\sqrt[3]{x-2}[/tex]
Евва написа:Полагам ... Единственото реално р-е тук е х=1 . ...
ptj написа:[tex]\sqrt[3]{2-\sqrt[3]{2-x}}=x[/tex]
[tex]x^3-2=\sqrt[3]{x-2}[/tex]
[tex](x^3-2)^3=x-2[/tex]
[tex]x^9-6x^6+12x^3-8=x-2[/tex]
[tex](x^3-1)(x^6-5x^3+7)=x-1[/tex]
[tex](x-1)(x^2+x+1)\bigg((x^3-\frac{5}{2})^2+\frac{3}{4}\bigg)=x-1[/tex]
[tex](x-1)\bigg((x+\frac{1}{2})^2+\frac{3}{4} \bigg)\bigg((x^3-\frac{5}{2})^2+\frac{3}{4})\bigg)=x-1[/tex]
Проблема е, че произвдението отдясно намиращо се в големите скоби е положително, но на нас ни трябва то да е по-голямо от 1.
Неговия минимум е над 3.13 , но да се използват производни за намирането му е безмислено трудно решение.
Затова трябва да помислим за някоя друга хитрост...
ptj написа:
При [tex]x\in(-1;0)[/tex] e изпълнено [tex]А\ge\bigg((\frac{1}{2})^2+\frac{1}{4}\bigg)\bigg((\frac{5}{2})^2+\frac{3}{4}\bigg)=\frac{7}{2}>1[/tex]
При [tex]x\in(1;\sqrt[3]{4})[/tex] e изпълнено [tex]А\ge\bigg((\frac{3}{2})^2+\frac{1}{4}\bigg)\bigg(0+\frac{3}{4}\bigg)=\frac{15}{8}>1[/tex]
Евва написа:Имам въпрос-системата,до която стигнах
[tex]\begin{array}{|l}2- x = а^{3} \\ 2-а= x^{3} \end{array}[/tex]
не е ли подобна на предишна зад.пусната от мен в ''системи'' на 24 март 2 019 г.?
ptj написа:В първия случай за [tex]А[/tex] съм взел стойността [tex]x=0[/tex], защото тогава интервала [tex](-1;0)[/tex] принадлежи към левите клонове на графиките на квадратните функции.
Във втория съм взел две различни стойности, даващи минимумите на двете квадратни функции, но това не влияе на крайния резултат.
Sup3rlum написа:Малко късно, но искам да предложа едно различно решение.
Ако разгледаме $f(x)=2-x \Rightarrow f(x) = f^{-1}(x)$
От там проблема може да се преобразува в $f(x)=f^3(x^3)$
От тук могат да се разгледат две деойки логически случаи, при които имат тривиални решения( $x=x^3$ и $f=f^3$ ) от което излиза, че $x=1$. С биективното свойство на $f(x)$ и $x^3$ разбираме че е единственото решение.
Регистрирани потребители: Davids, Google [Bot]