Опростете израза:
[tex]\frac{\sqrt{10+\sqrt{1}}+\sqrt{10+\sqrt{2}}+...+\sqrt{10+\sqrt{99}}}{\sqrt{10-\sqrt{1}}+\sqrt{10-\sqrt{2}}+...+\sqrt{10-\sqrt{99}}}[/tex]
ins- написа:Мислех, че задачата е известна. Добавили са ме разни хора в групи за математика във фейсбук. Беше я споделил учител по математика от Албания. Можем да означим целия израз с x. Ако използваме формулата за сложен радикал за изразите в числителя се получава уравнение за x и така се намира точната стойност. Не съм срещал често израз да се опростява чрез решаване на уравнение. Формулата за сложен радикал често стои като декоративен елемент в справочниците. Мисля, че изглежда изразът красиво. Затова споделих задачата.
Davids написа:A, ето какво ми убягвало... Формулите за сложен радикал, защо съм пропуснал същестуването им... А дори си търсех някаква интуиция зад радикалите от този вид, ама тя топлата вода не се открива лесно![]()
По-късно ще се включа с едно мъничко решенийце за общия вид.
pipi langstrump написа:Означаваме числитела с А, знаменатела с В. В числитела прилагаме формулата за сложен радикал и се получава:
[tex]\frac{A}{B} = \frac{A+B}{\sqrt{2}B}[/tex]
Ако А/В = х става
[tex]\sqrt{2}x =x +1[/tex]или [tex]x = \sqrt{2} +1[/tex]
ins- написа:Опростете израза:
[tex]\frac{\sqrt{10+\sqrt{1}}+\sqrt{10+\sqrt{2}}+...+\sqrt{10+\sqrt{99}}}{\sqrt{10-\sqrt{1}}+\sqrt{10-\sqrt{2}}+...+\sqrt{10-\sqrt{99}}}[/tex]
Регистрирани потребители: Google [Bot]