Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Стереометрична задача от ценен сайт

Интересни задачи, решими със знания до 12 клас.
Публикувайте само, ако имате над 50 мнения. Всички други форуми са без регистрация.

Стереометрична задача от ценен сайт

Мнениеот ins- » 06 Дек 2020, 17:50

В правилна четириъгълна пирамида [tex]QABCD[/tex], всички ръбове са равни помежду си. Сфера с радиус [tex]R[/tex] минава през точка [tex]A[/tex] и се допира до околните ръбове [tex]QB[/tex] и [tex]QD[/tex] в техните среди. Да се намери обемът на пирамидата.
Умей да обуздаваш четири неща - съня, стомаха, сексуалността и гнева /Питагор/
Аватар
ins-
Математик

Рейтинг: 254

Re: Стереометрична задача от ценен сайт

Мнениеот S.B. » 09 Дек 2020, 21:11

ins- написа:В правилна четириъгълна пирамида [tex]QABCD[/tex], всички ръбове са равни помежду си. Сфера с радиус [tex]R[/tex] минава през точка [tex]A[/tex] и се допира до околните ръбове [tex]QB[/tex] и [tex]QD[/tex] в техните среди. Да се намери обемът на пирамидата.

Без заглавие - 2020-12-08T222738.253.png
Без заглавие - 2020-12-08T222738.253.png (424.62 KiB) Прегледано 1452 пъти

Геометричното място на центровете на всички сфери,които минават през две точки е симетралната равнина на отсечката определена от тези две точки.
В задачата, сферата се допира до точките $M$ и $N$ ,които са среди съответно на $DQ$ и $BQ$ и следователно центърът на сферата принадлежи на равнината $\lambda_{1 }$, която е симетрална за отсечката $MN$ : $ \begin{cases}PM = PN\\\lambda_{1 }Z P \\ \lambda_{1 }\bot MN\end{cases}$.
Тъй като сферата минава през точка $A$ ,аналогично се построяват симетралните равнини на отсечките $MA$ и $NA$ съответно $\lambda_{2 }$ и $\lambda_{3 }$.
Трите равнини имат обща точка $O_{1 }$,която е пресечната точка на симетралите на страните на $\triangle MNA$
Щом имат обща точка,те със сигурност имат и втора обща точка,а следователно и обща права $s \begin{cases} s Z O_{1 } \\s\bot (AMN)\end{cases}$
$O_{1 }\in \begin{cases} \lambda_{1 }\\ \lambda_{2 }\\\lambda_{3 } \end{cases} \Rightarrow O_{1 }$ е търсеният център на сферата
$O_{1 }\in \triangle AMN$ и като пресечна точка на симетралите на страните на този триъгълник, $O_{1 }$ е център на описаната около него окръжност с радиус равен на радиуса на сферата - $R$

Нека всички ръбове на пирамидата $ABCDQ$ имат дължина $a$
Разглеждам $\triangle AMN$:
От $\triangle BDQ \rightarrow MN$ съединява средите на $QB$ и $QD \Rightarrow$ е средна отсечка и [tex]MN = \frac{BD}{2} = \frac{a\sqrt{2}}{2}[/tex]
От $\triangle ABQ \rightarrow AM = \frac{a\sqrt{3}}{2}$ като медиана в равностранен триъгълник
От $\triangle ADQ \rightarrow AN = \frac{a\sqrt{3}}{2}$ като медиана в равностранен триъгълник
За $\triangle AMN$ прилагам Косинусова теорема:
$MN^{2} = AM^{2} + AN^{2} - 2.AM.AN.cos\varphi \Leftrightarrow (\frac{a\sqrt{2}}{2})^{2} = 2.(\frac{a\sqrt{3}}{2})^{2}(1 - cos\varphi) \Rightarrow cos\varphi = \frac{2}{3}$
От $cos\varphi = \frac{2}{3} \rightarrow sin\varphi = \sqrt{1 - \frac{4}{9}} \Rightarrow sin\varphi = \frac{\sqrt{5}}{3}$
За $\triangle AMN$ прилагам Синусова теорема:
$\displaystyle\frac{MN}{sin\varphi} = 2R \Leftrightarrow \displaystyle\frac{\displaystyle\frac{a\sqrt{2}}{2}}{\displaystyle\frac{\sqrt{5}}{3}} = 2R \Leftrightarrow \displaystyle \frac{3a\sqrt{10}}{10} = 2R \Rightarrow a = \displaystyle\frac{2R\sqrt{10}}{3}$
Тъй като всички ръбове на пирамидата са равни на $a$ то $h = QH = \frac{a\sqrt{2}}{2}$
Тогава за обема получаваме $V = \frac{1}{3}a^{2}\frac{a\sqrt{2}}{2} \Leftrightarrow V = \frac{a^{3}\sqrt{2}}{6}$
От $\begin{cases} V = \displaystyle\frac{a^{3}\sqrt{2}}{6} \\ a = \displaystyle\frac{2R\sqrt{10}}{3} \end{cases} \rightarrow$ $$V = \displaystyle\frac{40R^{3}\sqrt{20}}{81}$$
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5326

Мнениеот ins- » 09 Дек 2020, 21:17

Отговорът е: [tex]V=\frac{128 R^3}{81}[/tex]. Грешката вероятно идва от стойността на [tex]a[/tex]. Задачата може да се реши без тригонометрия. Дано да е интересна и да се хареса на потребителите.
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот KOPMOPAH » 10 Дек 2020, 00:40

Задачата е хубава и не мога да видя откъде идва разминаването :roll:
Мисля, че на чертежа $\triangle AMN$ е с правилните размери. Намираме отсечката $AP=\frac {a\sqrt {10}}4$ например с Питагорова теорема. Изразявайки лицето на $\triangle AMN$ чрез $S=\frac {abc}{4R}$ и $S=\frac 12.\frac{a\sqrt 2}2.\frac {a\sqrt {10}}4$ намираме, че $a=\frac {2R\sqrt {10}}3$, колкото е получила и уважаваната $S.B.$ Оттам нататък няма как да се отървем от този $\sqrt 5$ и посоченият отговор ми се струва не много верен :roll:
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3158

Мнениеот ins- » 10 Дек 2020, 02:25

Значи добре съм предложил задачата като "Задача на седмицата".

Прилагам решението, което имам. Ако в него няма грешка, значи в решението на S.B. има грешка.
Ще е интересно да се види къде е и защо се получава.

Преди време имаше инициатива #Да Съхраним Стереометрията!
Задачата е част от нея. Освен това е част от по-голяма колекция, която искам да споделя
и да се даде пример за нещо красиво, което се надявам да вдъхнови повече хора.

Ето го и решението:
Str1.jpg
Str1.jpg (157.23 KiB) Прегледано 1414 пъти

Str2.jpg
Str2.jpg (71.82 KiB) Прегледано 1414 пъти
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот Евва » 10 Дек 2020, 06:03

Мисля ,че разминаването е в чертежа .
Сферата построена от S.B. пресича околните ръбове QB и QD .

Честно казано аз не можах да си представя чертежа .
Евва
Математик

Рейтинг: 1513

Мнениеот ins- » 10 Дек 2020, 13:53

Задачата, както и много други е публикувана на сайта:
http://ilovemath-0123456789.4stupki.com/
(1993 г., 11 кл., зад. 3)

Той съдържа задачите и решенията от олимпиадата по математика - общински кръг (предишен втори, сегашен първи) за обаст Враца - 1993-2015 г.
Дълго настоявах да бъдат качени тези задачи в Интернет (от 2007 г.). Накрая мечтата ми се сбъдна и тази година г-жа Румяна Несторова ги публикува.
Скрит текст: покажи
(Завършила ФМИ на СУ "Св.Кл.Охридски", гр.София
Специалност математика
Учител по математика и информатика
Носител на I ПКС
Работила в РУО, ППМГ "Ак.Ив.Ценов", СУ"Хр.Ботев", СУ "Св.Кл.Охридски", гр.Враца
Отличена с почетното звание на МОН "Неофит Рилски"
Член на СМБ в България
Член на сдружение "Европейско кенгуру")

Въпреки някои грешки и несъвършенства сайтът съдържа много ценни материали и статии.
Задачите освен практическа имат и историческа стойност - проследяват нивото на учениците и застъпеният на олимпиадите материал.
Дано да бъдат полезни на много хора и да ги зарадват поне толкова, колкото мен!
Скрит текст: покажи
Като ученик съм участвал в тези олимпиади [1995-1998] и през 1998 г. (бях в 11-ти клас) успях да се класирам за областен кръг.

Лошото е, че от малко инспекторати са направили задачите от общински кръг (особено по-старите) широко достъпни и по този начин натрупаният опит не се използва и/или се губи.
Ще се радвам да видя още подобни задачи!
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот S.B. » 10 Дек 2020, 20:57

Евва написа:Сферата построена от S.B. пресича околните ръбове QB и QD .

Уважаема колежке Евва,
Взаимните положения на права и сфера се определят от броя на общите им точки
Има само 3 случая:
Правата и сферата имат $0$ общи точки , $1$ обща точка и $2$ общи точки.
Вие твърдите,че на моя чертеж сферата пресича околните ръбове - т. е. сигурна сте, че всеки от околните ръбове $BQ$ и $DQ$ има по ДВЕ общи точки със сферата. Аз съм посочила само по ЕДНА обща точка [tex]М\in BQ[/tex] и $ N \in DQ$Бъдете така добра, да посочите ВТОРАТА обща точка,която аз съм отбелязала на всеки от указаните околни ръбове със сферата .
Това,че сферата се допира до тези точки,означава, че сферата и околните ръбове имат само по ЕДНА обща точка.
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Мнениеот ins- » 10 Дек 2020, 21:16

От къде идва разликата в отговорите?!
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот S.B. » 10 Дек 2020, 21:22

ins- написа:
Прилагам решението, което имам. Ако в него няма грешка, значи в решението на S.B. има грешка.
Ще е интересно да се види къде е и защо се получава.

Разминаване има и то се състои в определянето центъра на сферата.
Сферата минава точно през три точки.Всеки две определят по една отсечка,а геометричното място на центровете на всички сфери,които минават през тези две точки е върху симетралната равнина на отсечката.Има три отсечки : [tex]MN,AM,AN[/tex] и съответно са построени 3 симетрални равнини.Те имат обща точка, а следователно и обща права.Центърът на сферата принадлежи именно на тази права, която на моя чертеж е означена с $s$.Тя минава през центъра на описаната около $\triangle AMN$ окръжност и е перпендикулярна на повърхнината на този триъгълник,защото е перпендикулярна на всяка от страните му,което се доказва лесно.Центърът на описаната около $\triangle MNA$ окръжност е пресечна точка и на трите геометрични места на които може да се намира центъра на сферата.За това аз го приемам за център на сферата.
Ще приема вашето решение,когато Вие докажете,че $s \cap AC = O$,защото във вашето решение се казва,че $O\in AC$,но то не е достатъчно,защото $О$ е пресечна точка на 2 геометрични места - пресечната права $s$ на трите симетрални равнини и още нещо - в случая $AC$.
Аватар
S.B.
Математик

Мнениеот ins- » 10 Дек 2020, 21:43

Решението не е мое, а го намерих. Предполагам, че то е било показано на участниците в олимпиадата през 1993 г. Случва се да има грешки, например задача 3 от темата за 10-ти клас през 1997 г. е с грешно решение, публикувано почти 1:1 в сп. "Математика и информатика".

Това, което разбирам от предложеното решение следното - центърът на описаната около пирамидата сфера не е определен еднозначно. Единствено се използва, че центърът на сферата минава симетралната равнинa на отсечката BD и през равнините, перпендикулярни на BQ и DQ, съответно през точките M и N което би трябвало да е правата AC (т. А принадлежи на сферата по условие) т.е. центърът на сферата не е еднозначно определен, а единствено се твърди, че е върху дадена права.

Във вашето решение [tex]O_1M[/tex] и [tex]O_1N[/tex] перпендикулярни ли са съответно на [tex]BQ[/tex] и [tex]DQ[/tex]? За да е [tex]O_1[/tex] център на сферата и [tex]M[/tex] и [tex]N[/tex] да са допирни точки на сферата с тези ръбове - трябва да са перпендикулярни.

Възможно е 3 точки да принадлежат на сфера, но центърът на сферата да не лежи в равнината, определена от тях.
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот math10.com » 10 Дек 2020, 22:42

Решението на S.B. не е правилно.Центъра на сферата се намира върху отсечката [tex]AH[/tex].Малко ще е сложно да обясня тук , но ще опитам.
След като сферата се допира до точките [tex]M[/tex] и [tex]N[/tex] означава че сечението на търсената сферата с равнината определена от точките [tex]B,D,Q[/tex] е вписаната в [tex]\angle BQD[/tex] окръжност , която се допира до раменете на ъгъла в точки [tex]M[/tex] и [tex]N[/tex] .Центъра на сферата ще лежи върху права перпендикулярна на равнината определена от точките [tex]B,D,Q[/tex] и минаваща през центъра на окръжността вписана в [tex]\angle BQD[/tex] , допираща се до раменете на ъгъла в точки [tex]M[/tex] и [tex]N[/tex] , което е правата определена от точките [tex]A[/tex] и [tex]H[/tex].По нататък решението е само сметки.
math10.com
Математиката ми е страст

Рейтинг: 815

Мнениеот ins- » 11 Дек 2020, 10:37

Не съм математик или преподавател, но ще се опитам да обясня определянето на центъра, както го разбирам.

Нека се абстрахираме от цялата пирамида, а да си представим идеално права метална пръчка с прикрепен за нея и допиращ се в определена точка X прозрачен балон с форма на сфера с радиус x и фиксиран център, оцветен в лилаво. Aко завъртим металната пръчка около X, центърът на сферата описва лилава окръжност с център X и радиус x, лежаща в перпендикулярна равнина на металната пръчка.
Ако не знаем радиусът на балона, то можем да кажем, че множеството от центровете на всички сферични балони, допиращи се до метална пръчка в точка X лежи в равнина, перпендикулярна на нея.

Ако се върнем към задачата и погледнем нещата от перспективата на BQ и M, то центърът на сферата от задачата ще лежи в равнина през M, перпендикулярна на BQ. За да определим тази равнина са достатъчни 2 перпендикулярни прави на BQ през M. По случай, че всички ръбове по условие са равни, то ABQ и CBQ са равностранни, а AM и CM са височини в тях (по условие M е среда на BQ). Следователно равнината, определена от точките A, C и M е търсената равнина.

Ако погледнем нещата от перспективата на DQ и N по аналогичен начин се доказва, че центърът на сферата лежи в равнината, определена от точките A, C и N.

Щом центърът на сферата лежи в 2 равнини, то той лежи в множеството от пресечните им точки, което е права. За да определим тази права ни трябват 2 точки. A и C са такива точки. Следователно центърът на сферата лежи на правата, определена от A и C.

Разсъжденията, които следват също изискват опит и умения. Ако човек гледа решението на задачата тя изглежда не много сложна. Но ако тръгне да я решава може да се обърка, ако няма опит, моментна нагласа и концентрация. А какво може да стане в състезателна обстановка също е интересно (давана е на общински кръг).
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот S.B. » 11 Дек 2020, 21:52

ins- написа:
Това, което разбирам от предложеното решение следното - центърът на описаната около пирамидата сфера не е определен еднозначно.

Без заглавие - 2020-12-11T202343.626.png
Без заглавие - 2020-12-11T202343.626.png (437.03 KiB) Прегледано 1244 пъти

Първо искам да Ви поправя,че сферата НЕ Е ОПИСАНА ОКОЛО ПИРАМИДАТА!
Наистина нито в предложеното решение,нито в обяснението на уважавания от мен колега math10com,нито в моето решение ,нито във вашето обяснение центърът на сферата не беше определен еднозначно.
Центърът на сферата е определен от сечението на две геометрични места :
1) Сферата минава през трите точки $M,N,A$ и геометричното място на центровете на ВСИЧКИ сфери,които могат да минат през тези три точки е пресечницата на трите симетрални равнини - правата $S$,която минава през центъра на описаната около [tex]\triangle AMN[/tex] окръжност и е перпендикулярна на равнината на $\triangle AMN$.
2) Сферата се допира до средите $M$ и $N$ съответно на околните ръбове $QB$ и $QD$.Геометричното място на центровете на ВСИЧКИ сфери,които се допират до раменете на $\angle BQD$ е ъглополовящата равнина на този ъгъл,която е перпендикулярна на равнината $(BQD)$Тъй като сферата се допира до средите на околните ръбове,центърът ѝ ще лежи на пресечницата на равнините построени през допирните точки и перпендикулярни на околните ръбове.Тази пресечница е права пепендикулярна на равнината на $\triangle BQD$ и минава през средата на $BD$ - точка $H$.Следователно правата $AC$ е геометричното място на центровете на сферите,които се допират до средите $M$ и $N$ на околните ръбове $BQ$ и $DQ$
Центърът на сферата е сечението на двете геометрични места :$$S\cap AC = O$$
За $\triangle AMN$ ще използвам резултатите от първото ми решение:
$AP = \frac{a\sqrt{10}}{4} , sin\varphi = \frac{\sqrt{5}}{3}$ , радиуса на описаната около $\triangle AMN$ окръжност е $ r = AO_{1 } = \frac{3a\sqrt{10}}{20}$
Нека $\angle PAH = \alpha$
От $\triangle AHP \rightarrow cos\alpha =\displaystyle \frac{AH}{AP} \Leftrightarrow cos\alpha = \displaystyle\frac{\displaystyle\frac{a\sqrt{2}}{2}}{\displaystyle\frac{a\sqrt{10}}{4}} \Rightarrow cos\alpha = \displaystyle\frac{2\sqrt{5}}{5}$
От $\triangle AO_{1 }O \rightarrow \displaystyle\frac{AO_{1 }}{AO} = cos\alpha \Leftrightarrow \displaystyle\frac{r}{R} = \displaystyle\frac{2\sqrt{5}}{5}\Leftrightarrow \displaystyle \frac{\displaystyle\frac{3a\sqrt{10}}{20}}{R} = \displaystyle\frac{2\sqrt{5}}{5} \Rightarrow a = \displaystyle\frac{8R}{3\sqrt{2}}$
$V = \frac{1}{3}.a^{2}.QH \Leftrightarrow \frac{a^{2}}{3}\frac{a\sqrt{2}}{2} \Leftrightarrow V = \frac{a^{3}\sqrt{2}}{6}$
$V = (\frac{8R}{3\sqrt{2}})^{3}.\frac{\sqrt{2}}{6} \Leftrightarrow V = \frac{2^{9}R^{3}\sqrt{2}}{3^{3}2\sqrt{2}.2.3} \Leftrightarrow V = \frac{2^{7}R^{3}}{3^{4}} \Rightarrow$ $$V = \frac{128R^{3}}{81}$$
Аватар
S.B.
Математик

Мнениеот ins- » 11 Дек 2020, 21:58

"описаната около пирамидата сфера" - тук съм написал глупост, съгласен съм.
Сферата, не е нито вписана, нито описана, а "нестандартна" т.е. с по-специфични изисквания.
Заблеял съм се и съм написал щуротия.

Предполагам, че съм мислел за пирамида част от върховете на която са A, M, N.
За нея сферата наистина е описана. Не съм "превключил" към QABCD и така се е родил този бисер.

Хубаво е, че се видя и друг начин да се реши задачата. Поздравления за решението!
Аватар
ins-
Математик

Мнениеот math10.com » 11 Дек 2020, 22:50

Много се извинявам че не написах решение на задачата.Истината е ,че стереометрията не ми е присърце и не ми се занимаваше с тази задача.Предходния ми пост беше просто да разреша спора , който възникна между вас относно местоположението на центъра на търсената сфера и аз защитих позицията на решението постнато от Ins и опровергах твърдението на S.B. за това ,че търсения център е центъра на описаната около [tex]\triangle AMN[/tex] окръжност.
За да задоволя последвалите капризи ето все пак и решение.
Проекциите [tex]M_1 , N_1[/tex] на точките [tex]M, N[/tex] в равнината [tex]ABCD[/tex] са среди на отсечките [tex]BH[/tex] и [tex]DH[/tex].
С Питагорова теорема намираме [tex]AC=BD=a\sqrt{2}; \Rightarrow AH=\frac{a\sqrt{2}}{2}; \Rightarrow M_1H=N_1H=\frac{a\sqrt{2}}{4}[/tex]
[tex]\Rightarrow MM_1=NN_1=\frac{QH}{2}=\frac{AC}{4}=\frac{a\sqrt{2}}{4} (QH[/tex] е височинав равнобедрен правоъгълен триъгълник)
Нека точката [tex]O\in AH[/tex] е центъра на търсената сфера (защо е там обясних в предходния пост и надявам се няма други мнения)
[tex]\Rightarrow AO=MO=NO=R \Rightarrow AO^2=MO^2=NO^2=R^2[/tex]
[tex]\Rightarrow \begin{array}{|l}OM_1^2=OM^2-MM_1^2 \Rightarrow OM_1^2=R^2-\frac{a^2}{8} \rightarrow( ThP \triangle OMM_1)\\ OM_1^2=OH^2+M_1H^2 \Rightarrow OM_1^2=\frac{a^2}{8}+(\frac{a\sqrt{2}}{2}-R)^2 \rightarrow (ThP \triangle OM_1H) \end{array}[/tex]
[tex]\Rightarrow R^2-\frac{a^2}{4}=R^2+\frac{a^2}{2}-Ra\sqrt{2} \Rightarrow a=\frac{4R\sqrt{2}}{3}[/tex]

[tex]V_{ABCDQ}=\frac{a^3\sqrt{2}}{6}=\frac{128R^3}{81}.[/tex]
math10.com
Математиката ми е страст

Рейтинг: 815

Мнениеот ins- » 11 Дек 2020, 22:59

Всеки раздел от математиката има собствена красота. Хората са различни и имат своите предпочитания. На мен стереометрията ми харесва. Не мога да разбера защо е пренебрегната. За жалост почти не съм измислял смислена задача, свързана с нея и съм загубил форма. Но не се знае - след време това може да се промени.
Аватар
ins-
Математик

Назад към Задача на седмицата