П.П. Ако някой копира моето решение от друг форум ще му скъсам ушите.
Има и друго (оригинално), което от своя страна е с много интересна история.
П.ПП. Станислав сега може да се изяви и да докаже, че не приказва само глупости като мен.
martin.nikolov написа:За кой конгрес и за конгрес по какво говориш?
Задачата не е трудна, ако човек се сети да пробва с пораждащи функции. Което за подобни задачи е един от стандартните методи.
allier написа:Това е стара и известна задачка - може да се реши по доста начини (с китайска теорема за остатъците, имаше и кратко решение с това за простите числа в произволна прогресия, и т.н.), но този специално с пораждащи функции не го бях виждал и е доста оригинален и кратък. Браво.
Историята за конгреса и мен малко ме съмнява, но като нищо може и да е вярна ...
ptj написа:martin.nikolov написа:За кой конгрес и за конгрес по какво говориш?
Задачата не е трудна, ако човек се сети да пробва с пораждащи функции. Което за подобни задачи е един от стандартните методи.
Мисля, че не ме лъже паметта. Четох за нея за първи път в едно юбилейно издание на ФМИ- Пловдив, посветено на конгреса в памет на 100 годишнината от поставянето на Хилбертовите 23 проблема. Бе се появила като странична хипотеза и накрая я решава един студент, който по-късно става доста известен математик.
allier написа:Това е стара и известна задачка - може да се реши по доста начини (с китайска теорема за остатъците, имаше и кратко решение с това за простите числа в произволна прогресия, и т.н.), но този специално с пораждащи функции не го бях виждал и е доста оригинален и кратък. Браво.
Историята за конгреса и мен малко ме съмнява, но като нищо може и да е вярна ...
allier написа:...
После, обаче, като разбиеш съставните на прости, ти очевидно имаш повтарящи се прости - например прогресията с разлика 10, ти я разглеждаш като две прогресии с разлика 5, т.е. автоматично се изпълняа заключението от лемата.
allier написа:Другото, което лесно се оправя, е че ти използваш лема в началото, която казва, че две прогресии с прости разлики имат общ елемент, а после я ползваш за съвсем друго - че краен брой погресии с прости разлики имат общ елемент, което е невъзможно т.е. там не можеш да приложиш лемата. Можеш да твърдиш, че всеки две от тези имат общ елемент.
Иначе, предполагам, че може лесно да се оправи решението.
allier написа:Разбирам какво си имал предвид. Вярно е, наистина, но има пак един малък проблем. Как избираш точно простите делители? Защото, може да стане следното - да имаш разлика 5000 и разлика 4440 и двете да ги преобразуваш в 5-ци - и тогава може да се получат две прогресии с разлика 5 и за тях вече не можеш да приложиш твърдението, което използваш.
allier написа:Ама може едното да води до 5k+1, а другото до 5k+2. Тогава как се обединяват?
allier написа:Разбирам какво си имал предвид. Вярно е, наистина, но има пак един малък проблем. Как избираш точно простите делители? Защото, може да стане следното - да имаш разлика 5000 и разлика 4440 и двете да ги преобразуваш в 5-ци - и тогава може да се получат две прогресии с разлика 5 и за тях вече не можеш да приложиш твърдението, което използваш.
Регистрирани потребители: Google [Bot]