Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задача от състезание на math10

Интересни задачи, решими със знания до 12 клас.
Публикувайте само, ако имате над 50 мнения. Всички други форуми са без регистрация.

Задача от състезание на math10

Мнениеот ubuntu » 18 Авг 2010, 18:04

Даден е остроъгълен триъгълник ABC (AC?BC).O,H и F са съответно център на описаната окръжност,ортоцентър и пета на височината от върха C към AB.Нека още <DFO=<EFO=90 ,където D принадлежи на BC ,а точката E принадлежи на правата ,минаваща през A и C.
Да се докаже , че <DHE=<ACB.

Задачата може да се види също на - http://www.math10.com/forumbg/viewtopic.php?t=4047
ubuntu
Нов

Рейтинг: 1

Re: Задача от състезание на math10

Мнениеот Мирослав Стоенчев » 09 Сеп 2010, 21:28

Геометричната задача се решава стандартно поради което няма да я коментирам. Предлагам следната, която не е от състезание на math10.

Задача. Нека [tex]Q[/tex] е линеен полином с коефициенти естествени числа. Да се докаже, че множеството [tex]\{Q(n)|n\in \mathbb{P}\}[/tex]съдържа безбройно много елементи, всеки от които има поне 2 различни прости делителя. ( [tex]\mathbb{P}[/tex] е множеството на простите числа.)
Мирослав Стоенчев
Нов

Рейтинг: 0

Мнениеот mkmarinov » 09 Сеп 2010, 22:16

[tex]Q(n)=3n+2[/tex]
[tex]Q(5)=17[/tex]

или бъркам някъде?
mkmarinov
Математиката ми е страст

Рейтинг: 15

Мнениеот Мирослав Стоенчев » 09 Сеп 2010, 23:12

Трябва да се докаже, че това множество има безкрайно подмножество, всеки елемент на което има поне 2 различни прости делителя.
Мирослав Стоенчев
Нов

Рейтинг: 0

Мнениеот Станислав » 09 Сеп 2010, 23:35

Това, което mkmarinov е написал е ясно, заради теоремата на Дирихле. Миро, интересен е проблемът. Ти ли го измисли или го видя от някъде? Струва ми се известен факт, но все пак ми е интересно :)
Станислав
Напреднал

Рейтинг: 1

Мнениеот allier » 10 Сеп 2010, 08:54

Това твърдение ми се струва лесно ... може и да съм се объркал.

Махаме НОД на коефициентите на полинома. Нека p и q са различни прости числа, такива че:
p/Q(i) и q/Q(j) (не може всички членове на полинома да са степени на едно и също просто число) и p,q не делят P(0). Тогава, има безбройно много общи членове x на прогресиите i+pn и j+qm, тъй като p и q са взаимно прости. Значи p/Q(x) и q/Q(x). Сега, x се описва с прогресията s+pqn. Ако p/s или q/s, то p/Q(0) или q/Q(0), противоречие. Тогава от теоремата на Дирихле, s+pqn съдържа безбройно много прости числа.
allier
Математиката ми е страст

Рейтинг: 15

Назад към Задача на седмицата