Попаднах на следната според мен интересна задача.
Съществува ли [tex]n-[/tex] цифрено число [tex]a[/tex] , такова че числото [tex]\overline{aa}[/tex] да бъде точен квадрат.
Боян Ляпев написа:10^33 + 1 се дели на 11^2 и от това се получава друго решение на задачата.
pal702004 написа:Боян Ляпев написа:10^33 + 1 се дели на 11^2 и от това се получава друго решение на задачата.
A $10^{21}+1$ се дели на $7^2$ и от това се получава още по-друго решние/решения на задачата, с 21-цифренi числa. А $10^{39}+1$ се дели на $13^2$ понеже $10^3 \equiv -1 \pmod 7, \pmod {13}$
и т.н. Тоест, решенията са безкрайно много, аз просто показах най-малкото от тях.
Боян Ляпев написа:Не съм опитен във областа на делимоста на целите числа,резултатите ги получих с калкулатор включен в операционната система на смартфоните,който калкулатор изчислява числа изразявани с хиляди цифри, без закръгляне/рязане на младши цифри.Калкулатора има възможност и за писане на числени алгебрични изрази и разбира се ги изчислява.Въобще много подходящ калкулатор.Ето два резултата относно задачата,намерени с калкулатора -
10^202 се дели на 101^2;
10^292 се дели на 73^2;
Регистрирани потребители: Google [Bot]